Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po rozvolnění přišel šok: V Polsku přibyl za jediný den dvojnásobek nakažených

Autor: ČTK - 
3. března 2021
16:30

V Polsku za uplynulý den přibylo 15 698 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a 309 úmrtí; nových případů je téměř dvojnásobek oproti předchozímu dni. Sdělil to dnes náměstek ministra zdravotnictví Waldemar Kraska. Ministr Adam Niedzielski později informoval, že vláda kvůli rychle rostoucímu počtu nemocných rozhodla o aktivování dočasných nemocnic v devíti ze 16 vojvodství.

V úterý polské ministerstvo zdravotnictví hlásilo 7937 nových případů a 216 úmrtí - z toho 62 na covid-19 a dalších 154 pacientů podlehlo dalším nemocem v kombinaci s covidem-19, uvedl server Onet.pl.

Tyto výsledky ukazují, že třetí vlna (pandemie) je nejen faktem, ale také vidíme, že nabírá na síle,“ prohlásil náměstek Kraska. Jde o nejvyšší počet nakažených od konce loňského listopadu, kdy úřady hlásily více než 17 000 infikovaných.

Kraska upozornil, že o týden dříve bylo nově nakažených o 3500 méně. Kromě přírůstku infikovaných označil za znepokojivou také skutečnost, že v nemocnicích přibývá pacientů s nemocí covid-19 i pacientů napojených na ventilaci.

Ministr Niedzielski později na tiskové konferenci v Gdaňsku podle agentury PAP oznámil, že vládní krizový tým vedený premiérem Mateuzsem Morawieckým se na dnešním zasedání rozhodl „aktivovat dočasné nemocnice v devíti vojvodstvích“.

„Třetí vlna nabírá na obrátkách, máme trvalý růstový trend a dynamika absolutně nepolevuje,“ řekl ministr. „Týden za týdnem máme více než třetinový nárůst a navíc to všechno začalo ovlivňovat nemocniční infrastrukturu,“ dodal. Během posledního týdne v zemi přibylo 2000 hospitalizovaných pacientů s covidem-19, takže „máme o 2000 obsazených lůžek více než před týdnem,“ uvedl Niedzielski.

Média již spekulují o možném přijetí nových opatření proti šíření nákazy, zatím v nejhůře postižených oblastech. Vládní mluvčí Piotr Müller ale v pondělí uvedl, že žádné rozhodnutí dosud nepadlo, vláda situaci analyzuje a případné další restrikce nebudou oznámeny dříve než na konci tohoto či na počátku příštího týdne.

V zemi s přibližně 38 miliony obyvatel se od počátku pandemie nakazilo přes 1,7 milionu lidí, z nichž více než 44 000 zemřelo.

 

Covid_19 ( 3. března 2021 18:55 )

pěkně se to od nás rozlézá po Evropě. I v Srbsku jim za 14 dnů skočil týdenní průměr na dvojnásobek, tam byl premiér pro inspiraci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa