Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Gorilí celebrita Richard má koronavirus! Jak jsou na tom ostatní gorily v Zoo Praha? Nakazili se i lvi

Aktualizováno -
26. února 2021
11:26
Autor: pom, ČTK - 
25. února 2021
16:29

Koronavirus postihl několik zvířat v pražské zoo! Testování prováděné ze vzorků trusu ukázalo, že pozitivní jsou lvi indičtí Jamvan a Suchi a gorilí samec Richard. U lvů se podle ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka projevuje covid-19 rýmou, Richard trpí nechutenstvím a únavou.

„Šíření covidu-19 zasáhlo i Zoo Praha.“ Takovou zprávu přinesl na svém facebooku ředitel zoo Miroslav Bobek. Testy prováděné ze vzorků trusu totiž ukázaly, že na covid-19 jsou pozitivní dva lvi indičtí - Jamvan a Suchi, ale také gorilí samec Richard. „Jejich příznaky jsou zatím velmi mírné, projevují se u lvů rýmou, resp. pokašláváním, u Richarda nechutenstvím a únavou,“ uvedl Bobek.

Zoo teď ve spolupráci s Veterinární správou bude testovat i další zvířata, zjišťovat budou také to, o kterou variantu koronaviru jde. „Covid pozitivní jedinci zůstanou pod dohledem chovatelů a veterinářů, v případě potřeby jim bude poskytována podpůrná léčba,“ dodal Bobek s tím, že pracovníci zoo jsou v kontaktu s odborníky z dalších zahrad, kteří už podobnou zkušenost mají. „Je téměř jisté, že podobně, jako tomu bylo v Bronx Zoo nebo San Diego Zoo, se nákaza na zvířata přes veškerou opatrnost a přijatá opatření přenesla z covid pozitivních chovatelů. Další informace poskytneme, jakmile budou k dispozici,“ dodal ředitel.

V pátek dopoledne se pak vydal na obhlídku do pavilonu goril. „Na první pohled nic mimořádného, jen Kamba se mi nezdá úplně ve své kůži a  Richard polehává, což ale není nic výjimečného,“ popsal Bobek. „Když chovatelé připravili krmení a  otevřeli šubr do ‚ložnic‘, všichni včetně Richarda zamířili na jídlo. Kéž by to vydrželo!“ dodal.

V zoologické zahradě v newyorském Bronxu měla loni v dubnu pozitivní test na koronavirus samice tygra malajského. Osmačtyřicetiletý gorilí samec v zoologické zahradě v San Diegu měl v souvislosti s nemocí covid-19 zápal plic a problémy se srdcem, veterináři ho dokázali vyléčit. Koronavirus se loni prokázal také u sněžného levharta v zoologické zahradě v americkém státě Kentucky.

Video  Milionové ztráty Zoo Praha: Bobek o nulové podpoře státu, chaosu vlády i medvědí porodnici  - Blesk
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 26. února 2021 12:02 )

Spousta jedinců co mají covid jsou jen unavení. Dýchací potíže nemají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa