Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dokáže pulzní oxymetr odhalit covid? Tohle byste měli vědět, než ho koupíte

Autor: ula - 
21. února 2021
05:00

Pulsní oxymetr, malé zařízení, které pořídíte okolo tisícovky, měří hladinu kyslíku v krvi a tepové frekvence. Před rokem se o něm mluvilo jako o nezbytné věci, kterou by měl doma každý, protože může pomoci při boji s koronavirem. Po celém světe pak oxymetry mizely z e-shopů i obchodů. Pokud jej už máte doma, či si ho plánujete pořídit, měli byste podle britské spotřebitelské organizace Which? vědět pár důležitých věcí. Blesk Zprávy oslovily i praktického lékaře Romana Housku, zda by měl být nyní oxymetr v každé domácnosti.

Pulzní oxymetr se dává na ukazováček a je schopen sledovat hladinu kyslíku v krvi a tepové frekvence. Běžně jej seženete v e-shopech, stojí kolem tisícovky a více, záleží na typu a značce.

Podle britské spotřebitelské organizace Which? měli někteří pacienti nakažení covidem-19 velmi nízkou hladinu kyslíku v krvi. Ačkoliv v těchto případech je nutná hospitalizace, stávalo se, že pacienti se cítili překvapivě dobře. Proto se hovořilo o tom, že pulsní oxymetr může být cenným pomocníkem, jak odhalit např. chronickou obstrukční plicní nemoc, ale i covid-19.

Někteří lékaři tvrdí, že pulsní oxymetry by měli mít doma hlavně lidé chronicky nemocní, s oslabenou imunitou a lidé starší 65 let, nejen kvůli koronaviru. Další lékaři říkají, že by pulsní oxymetr měl být v každé domácnosti. Přesto někteří vědci upozorňují

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa