Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Způsobuje těžký průběh covidu cukrovku? Lékaři sbírají data, co na to český diabetolog?

Autor: ula - 
12. února 2021
05:30

Lidé, kteří trpí cukrovkou, patří do skupiny pacientů ohrožených horším průběhem covidu-19. Už v minulém roce lékaři naznačovali, že prodělání onemocnění zřejmě vede ke vzniku cukrovky 1. typu. Jak uvedl portál Washington Post, američtí diabetologové zaznamenali růst pacientů s cukrovkou 1. i 2. typu, ačkoliv k ní neměli žádné dispozice, všichni ale měli jedno společné - prodělali covid-19. Blesk Zprávy oslovily diabetologa z pražského IKEMu Martina Haluzíka, zda je skutečně třeba se obávat, že koronavirus způsobuje diabetes.

Doktor Mihail Zilbermint se svým týmem se stará o pacienty s metabolickými poruchami v nemocnici v Bethesdě v americkém Marylandu. Jak připustil pro Washington Post, s nárůstem případů onemocnění covidem-19 jde ruku v ruce i nárůst pacientů s cukrovkou.

„Dřív jsme se starali tak o 18 pacientů denně, nyní je to tak 30. Nikdo z nich v minulosti cukrovku neměl. Je zde mnoho pacientů, kteří prodělali covid-19, během pobytu v nemocnici se jim zvýšila hladinu cukru v krvi, pak se to ale vrátilo do normálu. U dalších se však objevil po hospitalizaci diabetes,“ uvedl lékař.

Po covidu dostal cukrovku a přišel o práci

Covid-19 je spojován se vznikem celé řady problémů, jako je např. poškození plic, vznik krevních sraženin, neurologických poruch, či poškození ledvin a srdce. Vědci se stále častěji ozývají, že k těmto komplikacím může zřejmě přibýt i diabetes, a to jak 1. typu, kdy lidské tělo není schopno vyrábět inzulín potřebný k regulaci hladiny cukru v krvi, tak 2. typu, ve kterém tělo vytváří inzulínu málo nebo stává odolným vůči inzulínu vlastnímu. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa