Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Prvňačka (7) žalovala ministerstvo kvůli povinnému nošení roušek ve školách. Neuspěla

Autor: ČTK - 
11. února 2021
07:28

Městský soud v Praze zamítl žalobu proti povinnému nošení roušek ve školách, kterou na ministerstvo zdravotnictví podala prostřednictvím své matky sedmiletá žákyně první třídy. Podle soudu je povinnost vyhlášená kvůli epidemii nového koronaviru přiměřená situaci a úřad ji logicky odůvodnil. O verdiktu ve středu informoval server iDnes.cz

Žaloba podaná loni na podzim směřovala proti čtyřem opatřením ministerstva. Dívce mimo jiné vadilo to, že jako žákyně první třídy musí nosit ve škole roušku povinně, zatímco jen o rok mladší děti v mateřské škole takovou povinnost nemají. Advokát žalobkyně David Záhumenský také argumentoval tím, že ministerstvo neodpovědělo na dotaz, jakou studií může podložit neškodnost dlouhodobého nošení roušek či respirátorů u dětí.

Podle verdiktu soudkyně Ivanky Havlíkové ale ministerstvo logicky vysvětlilo, proč mohou roušky přispět ke snížení nemocnosti a úmrtnosti a ke snížení ekonomických ztrát souvisejících s nemocí covid-19. „Povinnost nosit roušku je přiměřená nastalé situaci v porovnání se zájmem na ochraně života a zdraví obyvatel České republiky,“ uvedla soudkyně. Ministerstvo podle Havlíkové stanovilo řadu výjimek, které jsou významné i logické. „Opatření se soudu nejeví jako nepřiměřeně tvrdé,“ uzavřela soudkyně.

Městský soud v Praze podle informací severu iDnes.cz vyhověl zatím jen dvěma žalobám podaným na proticovidová opatření ministerstva zdravotnictví. Loni v dubnu šlo o nedostatečně odůvodněné omezení pohybu a prodeje, v listopadu pak správní senát zrušil z podobného důvodu rozšíření povinnosti nosit roušky venku. V obou případech dostal resort čas na nápravu, a nařízení tak v praxi nepřestala platit.

svataprostota ( 11. února 2021 11:41 )

Tak to už je fakt síla! Lidi, nevymýšlejte kraviny, do kterých začnete cpát i děti!

rapid15 ( 11. února 2021 11:13 )

Advokát žalobkyně David Záhumenský .... Tomu už přeci jednu žalobu na roušky soud shodil ze stolu, tak teď , asi i s manželkou, to zkouší přes sedmiletou holku . Je jedno jestli vlastní , příbuznou nebo cizí.
Sotva se holčička naučila písmenka, už píše žaloby. Co jí takhle naučit ještě základní ohleduplnosti vůči ostatním, sebeovládání a přidat trochu pokory a respektu a ubrat na rozcapenosti?

karoly ( 11. února 2021 10:58 )

Doufám,že to nebude večer ve zprávách televize.

Tara-Tara ( 11. února 2021 10:43 )

to je příbuzenstvo praštěné Gréty ?????

illenne ( 11. února 2021 09:45 )

Pochybuji, že sedmiletá dívka podávala sama žalobu,, kterou řádně sepsala a odůvodnila. Nejspíše rodiče byli minimálně pisateli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa