Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Měli jsme zůstat ve Wu-chanu.“ Rodina lituje loňské evakuace z kolébky koronaviru

Autor: Darina Jíchová - 
5. února 2021
22:55

Brit Matt Raw (39) z anglického Cheshiru lituje toho, že se loni společně s rodinou nechal evakuovat z čínského Wu-chanu. Tady žil s manželkou Jing, která z Číny pochází. Když se ale ve Wu-chanu začal šířit koronavirus, rozhodl se vrátit do Británie. „Nikdy jsme do toho letadla neměli nastoupit,“ prohlásil po roce od vypuknutí pandemie. Příběh britské rodiny přinesl list Daily Mail.

Čínské město Wu-chan je považováno za místo původu koronaviru, nákaza se podle oficiální verze začala šířit z tamního tzv. mokrého trhu s čerstvým masem a rybami. Raw se na počátku pandemie rozhodl využít nabídky britské vlády a i s rodinou se vrátil domů. Nyní toho ale lituje, a to zvláště kvůli tomu, že na rozdíl od Británie se život ve Wu-chanu vrátil k normálu.

Drakonická patření, která platila ve Wu-chanu, přiměla mnoho cizinců žijících či pracujících ve městě, aby se vrátili domů. Wu-chan ale koronavirus překonal a život se více méně vrátil do stavu před pandemií, zbytek světa ale dál svírá nákaza. Konkrétně Británie prožívá už svůj třetí lockdown.

Laxní přístup vlády a neochota lidí dodržovat restrikce

„Jsme volní,“ těmito slovy Raw a jeho rodina oslavili návrat domů, tedy po povinné karanténě, do které po návratu z Číny museli. Tehdy nemohli tušit, co je v Británii čeká. „Situace se pro nás změnila hned dva týdny poté, co jsme se dostali z karantény. Byl to moment, kdy jsme si uvědomili, že jsme nikdy neměli nastoupit do repatriačního letadla,“ uvedl Raw.

Společně s ním přiletěla i jeho manželka Jing (39) a matka Hazel (75), která má demenci. V repatriačním letu s nimi cestovalo dalších 80 Britů, z vojenské základny, kde letadlo přistálo, je převezli do nemocnice ve Wirralu, tam strávili dva týdny v karanténě. Z počátku bylo vše v pořádku, v únoru ale začal pociťovat obavy, hlavně kvůli laxnímu postupu vlády, co se koronaviru týče.

„V tu dobu už byl koronavirus v Anglii a já si říkal: Proboha, proč nic neděláme?“ popsal Raw. „Ještě na přelomu února a března se ani nemluvilo o lockdownu nebo uzavření přístavů, do a z Británie stále proudily davy lidí,“ dodal Raw. „Kdybychom zůstali ve Wu-chanu, náš život by se po dvou až třech měsících drsné karantény vrátil k normálu,“ domnívá se Brit.

Wu-chan už se vrátil do normálu

Vadí mu také neochota Britů dodržovat restrikce, pro tisk nabídl srovnání s Čínou. „Lidé se tam opravdu řídí pravidly. Podle mě tady máme ten problém, že lidé se dožadují svobody bez toho, aby brali na vědomí své povinnosti,“ podotkl Raw.

Lockdown ve Wu-chanu skončil 8. dubna, od té doby se lidé vrátili do práce a děti do školy, otevřely se obchody, kina, divadla a fit centra. Lidé chodí do hospod a restaurací, pořádají se velké večírky a další akce.

Koronavirus v Číně: Takhle to necelý rok od počátku pandemie vypadá v kolébce nákazy, čínském Wu-chanu, (29.11.2020). Koronavirus v Číně: Takhle to necelý rok od počátku pandemie vypadá v kolébce nákazy, čínském Wu-chanu, (29.11.2020). | Reuters

První lockdown v Británii skončil v červenci a přes léto se zdálo, že je situace stabilizovaná. Druhá vlna koronaviru udeřila na podzim a vláda vyhlásila druhou uzávěru, nařízení bylo rozvolněno v prosinci před Vánoci, nicméně po svátcích začal třetí lockdown, který by měl pokračovat až do 8. března.

Video  Blatný přiznal nefunkčnost opatření. Po Češích ale chce, aby je neobcházeli  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa