Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nakažlivější mutace viru se šíří Českem: Hrozí dramatičtější opatření, míní Prymula

Aktualizováno -
19. ledna 2021
15:08
Autor: ČTK, simao, for - 
19. ledna 2021
07:45

Již i v Česku byl potvrzen výskyt nové, nakažlivější mutace koronaviru, která se šíří z Velké Británie po celé Evropě. Podle epidemiologa Romana Prymuly může být tato mutace do dvou, tří měsíců dominantním virem, Prymula proto míní, že kvůli ní hrozí v další vlně pandemie dramatičtější opatření a poukazuje i na to, že řada zemí místo klasických roušek nařizuje lidem povinné respirátory. Podle Státního zdravotního ústavu už se mutace vyskytla zřejmě v prosinci.

Britská mutace koronaviru byla potvrzena na vzorcích z Prahy a Středočeského a Královéhradeckého kraje,  uvedla vedoucí Národní referenční laboratoře Helena Jiřincová. Zdůraznila, že varianty viru, které jsou v Čechách, se výrazněji neliší od varianty britské. 

Zároveň upozornila, že nyní se již mutace objevuje po celém světě. „Vidíme, že první detekce již spadá do září. Mezitím se poměrně nenápadně rozšířila a pozornost se na ní soustředila poté, co byla varianta zachycována na jihu Anglie,“ doplnila Jiřincová.

Britská mutace je podle zdravotního ústavu v Česku minimálně už několik týdnů. Jiřincová to odhaduje na 25. prosince. Šlo o případ, kdy k nám přicestoval člověk z Německa, který se setkal s infikovaným, u kterého byla indikována britská varianta. Fakultní nemocnice v Brně podle své mluvčí zaznamenala od Vánoc už 84 případů.

Čeští experti zatím neumí říct, nakolik se potvrzují informace o rychlejším šíření v ČR a odkazují na zahraniční údaje, podle kterých je mutace o 10 až 70 procent nakažlivější. „Nejsou podloženy informace, že by měla tato varianta jiný důsledek pro člověka, že by měl jiné příznaky. Je tak důležité, že člověk ví, že je pozitivní a že proběhne epidemiologické šetření,“ doplnila šéfka SZÚ Barbova Macková. 

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí uvedl, že mutace není nebezpečnější, ale šíří se zhruba o 40 procent rychleji a postupně mezi variantami viru převládne.

Podle Blatného může mutaci obsahovat až deset procent vzorků, které se prověřují. Před mutací chrání vakcíny, kterými se v Česku očkuje.

Prymula: Hrozí dramatičtější opatření

Blatného předchůdce, epidemiolog Roman Prymula v České televizi uvedl, že mutace znamená poměrně velkou komplikaci, protože urychluje šíření viru v populaci.

„Znamená to poměrně velkou komplikaci, protože ta mutace v podstatě znamená, že už to není mutace jakási němá, ale že minimálně tři z těch mutací, které se tam v té britské kombinaci vyskytují, mají klinický význam a dohromady urychlují šíření toho viru v populaci, protože urychlují v podstatě vstup viru do buňky, lehce zpomalují působení protilátek a to samozřejmě znamená, že pokud přijmeme postulát, že ten virus se šíří asi o 40 procent rychleji, tak to znamená, že opatření, která v tuto chvíli máme, budeme muset zintenzivnit o odpovídající procento,“ míní Prymula.

Podle něj i přes obrovskou zátěž, které nyní nemocnice čelí, „nedojde ke kolapsu v této vlně“. „Myslím si, že už jsme skutečně na sestupu,“ podotkl.

„Ale je logické, že za stejných opatření, pokud ta mutace nahradí ten původní virus a ta rychlost náhrady je obrovská, protože ve Velké Británii v září tady byly první záchyty, někdy v listopadu už tady třetina všech virů byla tato mutace a v polovině prosince už to byly dvě třetiny. Dá se očekávat, že během nějakých dvou, tří měsíců tento virus bude naprosto dominantní a může to znamenat, že ta příští vlna bude vyžadovat skutečně dramatičtější opatření a vidíme, že některé státy místo klasických roušek zavádí respirátory,“ uvedl Prymula, který působí jako poradce premiéra Andreje Babiše (ANO).

Výskyt mutace i na Slovensku a v Německu

Státní zdravotní ústav o víkendu uvedl, že jeho Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění zpracovávala deset materiálů, které v testech PCR měly charakteristiku odpovídající britské mutaci. Materiály referenční laboratoř obdržela z Nemocnice na Bulovce.

„SZÚ potvrzuje výskyt britské mutace koronaviru u prvních sekvenovaných vzorků. Další vzorky se v tuto chvíli sekvenují,“ potvrdila mluvčí Klára Doláková.

Britská mutace nového typu koronaviru byla v polovině prosince zaznamenána v Anglii. Nakažlivější varianta nákazy se dosud prokázala například v Německu, na Slovensku a v Maďarsku, podezření na výskyt mutace ohlásilo Rakousko.

Video  „Nová mutace koronaviru není důvodem k panice.“ Expertka zmínila i spekulace o nakažlivosti  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 20. ledna 2021 04:10 )

To se ti,Prymulo, zase pohrnou penízky do rodinné kasičky. Dceruška jásá, jak papínek zastrašuje ovčany.

Ksel ( 19. ledna 2021 20:05 )

Dost už bylo prymulovsko-babišovské zlovůle !

Ksel ( 19. ledna 2021 20:03 )

Prymula se prezentuje jako magor, fanatický vyznavač rouškové věrouky. Jeho požadavek jakýchsi respirátorů je nehorázností non plus ultra.

marlen52 ( 19. ledna 2021 18:43 )

to jsou ty zakázané mejdany mají to policajti řezat hlava nehlava když na ně nic jiného nepomáhá

Desterz ( 19. ledna 2021 16:55 )

Moc to žereš. Praskne ti žilka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa