Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Od úterý pro pastelky, dětské boty i trenky, slibuje Babiš. Kdy skočí Česko do 4. stupně PSA?

Aktualizováno -
17. ledna 2021
19:30
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
17. ledna 2021
14:40

Od úterý se otevřou papírnictví a obchody s dětským oblečením a obuví a prádlem, řekl ČT premiér Andrej Babiš (ANO). V pondělí to projedná vláda. Další zmírňování nečeká. O přesunu do nižšího čtvrtého stupně v rámci protiepidemického systému PES, s jehož využitím se řídí opatření proti koronaviru, bude vláda jednat asi až ve středu, doplnil v diskusním pořadu televize Prima Partie ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Do teď se mluvilo jako možném termínu projednání změn v restrikcích o pondělí. Klíčový pro rozhodnutí bude podle Havlíčka vývoj epidemiologické situace v následujících dnech. Index PES je čtvrtý den po sobě na stupni čtyři, v zemi nyní platí opatření pro stupeň pět. Šéf lékařské komory Milan Kubek před rozvolňováním varuje.

„Od úterý, předpokládám, že vláda to schválí, rozšíříme segment maloobchodu, to znamená papírnictví, prodejny s dětským oblečením a obuví, prodejny spodního prádla,“ vyjmenoval Babiš zboží, které budou opět moct prodávat malé obchody i obchodní řetězce. Neupřesnil, jestli bude dětské zboží omezeno nějakou věkovou hranicí. Dosud tyto výrobky nepatřily do takzvaného základního sortimentu, který se může prodávat i v době uzavření většiny obchodů.

V dubnu v roce 2018 fond Hartenberg, který patří do svěřenského fondu premiéra Babiše, oznámil nákup většinového podílu v největším středoevropském internetovém prodejci spodního prádla, firmě Astratex.

Další zmírňování protiepidemických omezení Babiš zatím neočekává. „Nějaké další rozvolňování si neumím představit při tomto počtu hospitalizovaných,“ uvedl. V nemocnicích je s covidem-19 nyní v Česku téměř 6500 lidí, víc než 1100 z nich je ve vážném stavu.

Vicepremiér Karel Havlíček v souvislosti s možným zmírněním opatření upozornil, že je nutné udržet epidemický vývoj v nižším stupni systému PES alespoň sedm dní po sobě. Důležitý bude také stav v nemocnicích. „Musíme být obezřetní. Nechceme ani den omezení navíc, ale musíme si být jistí, že se situace po otevření zase rychle nezhorší,“ vysvětlil ministr. „Je potřeba se podívat na stav v jednotlivých krajích a na obložení nemocnic,“ dodal, co vše bude rozhodovat při rozvolňování.

Video  Vakcína dorazila do Ostravy  - Michal Charbulák
Video se připravuje ...

„Musíme být obezřetní. Nechceme ani den omezení navíc, ale musíme si být jistí, že se situace po otevření zase rychle nezhorší,“ vysvětlil ministr.

„Já se děsím toho, že první známky zlepšení, které vidíme na obzoru, povedou zase k rozvolňování,“ obává se možných následků rychlého rozvolňování prezident České lékařské komory Milan Kubek.

„Pokud bychom teď rozvolnili, tak víme přesně, co nás čeká na přelomu března a dubna, a to bych zažít nechtěl,“ dodal Kubek v TV Prima a upozornil zároveň, na to, že situaci může zkomplikovat i britská mutace viru, která se měla objevit už také v České republice.

Kubek zároveň vyzval k tomu, aby se žáci a studenti v případě znovuotevření škol každý týden měli plošně testovat antigenními testy. Testovat by se podle něj mělo mimo jiné i v továrnách, kde by pravidelné testování zaměstnanců bylo podmínkou provozu.

Havlíček zároveň připustil, že při posledním zmírnění opatření na začátku prosince bylo chybou otevření restaurací. „Myslím, že jsme udělali správně, když jsme pustili maloobchody. Zřejmě jsme udělali jednu chybu, že jsme pustili restaurace. Prosím všechny, aby netlačili bezprostředně osmý den na otevření,“ žádá zároveň podnikatele i zákazníky a klienty Havlíček.

Video  Sport a kultura už v únoru, dává naději Prymula. S omezením na 15 kilometrů od domu narazil  - Blesk
Video se připravuje ...

V pondělí by tak vláda o zmírnění omezení jednat ještě neměla, na programu však bude přesunutí obchodů s papírenskými potřebami do tzv. základního sortimentu, dodal ministr.

„Ano pravděpodobně v pondělí na vládě projde to, že do takzvaného základního sortimentu zařadíme ještě papírenské zboží,“ potvrdil Havlíček. „Uznáváme to, že děti začaly chodit do školy, některým dochází pastelky a tak dále,“ přidal důvody vicepremiér. Systém by měl být takový, že pokud se začne papírenské zboží prodávat, budou ho moct zpřístupnit i obchody, které jsou dnes zavřené.

Havlíček tak potvrdil slova prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy. Ten v rozhovoru pro Blesk Zprávy mluvil právě o rozvolnění v segmentu papírnictví a ve hře je podle něj stále ještě i brzké uvolnění prodeje zimního oblečení pro děti i spodního prádla.

Jiný sortiment se zatím ale podle Havlíčka zpřístupňovat nebude.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová souhlasila v debatě s Havlíčkem, že je potřeba zůstat obezřetný například u zpřístupňování restaurací a dalších provozů. „Zároveň je ale důležité je rychle odškodňovat a rychle spustit pomoc,“ dodala.

Podle Pekarové Adamové je ale zároveň nepochopitelné, že dnes mohou lidé koupit zbraně a náboje, ale nemohou pořídit dětem pastelky nebo knihy. „Ukazuje se, že k přenosu nákazy nedochází v takovýchto provozech, že v nich dochází na pracovištích a v domácnostech,“ varuje poslankyně, podle které se má co nejrychleji hledat cesta, jak obchody pomalu za dodržení hygienických opatření otevřít.

Video  Markéta Pekarová Adamová  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Havlíček se v dnešní debatě s předsedkyní opoziční TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou věnoval mimo jiné také fungování registračního systému pro očkování proti koronaviru. Jeho spuštění v pátek provázely problémy, kdy se zpožďovaly registrační textové zprávy a systém byl chvílemi nedostupný. Pekarová Adamová kritizovala, že systém během prvního dne často padal. Vadí ji také, že lidé si musí volné termíny hlídat sami.

„Prostě ten systém padal, je tam celá řada prodlev,“ dodala Pekarová Adamová, podle které je hlavní problém s tím, že si člověk po té, co na něj nevyšla řada, musí hlídat, zda na něj nevyšel termín. „Místo toho, aby ten systém toho důchodce sám kontaktoval,“ dodala.

Spor o rodná čísla

Ministr ovšem odmítl, že by systém nefungoval. V současnosti je podle něj registrováno kolem 150.000 lidí nad 80 let, přičemž 37.000 z nich má rezervovaný termín.

„Dokonce se objevily informace o tom, že rodná čísla se posílají někam do zahraničí. To není zrovna kvalitně zabezpečené,“ upozornila Pekarová s tím, že její manžel se zabývá zabezpečením podobných systémů. „Kdyby takovýto produkt ve své firmě, kde pracuje, odevzdal, tak by dostal padáka a nikoliv pochvalu,“ odmítá Pekarová Adamová návrh premiéra, aby vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla dostal státní vyznamenání.

„Prosím pěkně, tam se vůbec nedávají rodná čísla,“ odmítal tvrzení Pekarové vicepremiér Havlíček.

„Tam se dávají čísla pojištěnce,“ argumentoval Havlíček. „A to je rodné číslo,“ přidala svůj argument šéfka TOP 09. Havlíček si tak hned vysloužil posměvačné reakce na sociálních sítích.  

A přisadil si také například šéf KDU- ČSL. 

Havlíček: Kdyby bylo za co, tak se omluvíme

Právě ODS, TOP 09 a KDU-ČSL spolu plánují v koalici kandidovat v letošních volbách do Poslanecké sněmovny. 

„My bychom se i rádi omluvili, kdybychom věděli, že se ten systém selhal. Ale ten systém neselhal, ten systém fungoval. Jediné co říkám, je to, že v těch prvních minutách, nebo desítkách minut, což není neobvyklé u podobné akce, chodily smsky o něco později. Ale přišly, samozřejmě, to znamená, systém nezkolaboval, systém jel,“ odmítá jakékoliv pochybení Havlíček. 

Video  Zkrat moderátora Suchoně v Televizních novinách: Podívejte se na jeho hádku s Kubkem!  - TV Nova
Video se připravuje ...

„Pan vicepremiér tu jen pokračuje ve vládní propagandě, která jen lakuje narůžovo realitu,“ reagovala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a upozornila, že opozice varovala vládu, aby očkování, včetně registračního systému, začala připravovat a budovat už v létě.

Vojtěch prý strategii chystal

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch řekl v neděli v České televizi, že za jeho působení vláda předložila návrh očkovací strategie veřejnosti k připomínkám 7. září. „Co se dělo pak, jaké byly priority, to nevím,“  dodal Vojtěch, který po odchodu z ministerstva zůstal poslancem a v nadcházejících volbách už nehodlá do Sněmovny kandidovat. 

V současnosti se podle Havlíčka připravují dvě varianty registrací dalších osob po 1. únoru. První z nich je pokračování registrace, po které se ovšem bude čekat na to, až do Česka dorazí další zásoba vakcíny. Druhou variantou je přerušení registrace na několik měsíců. V pátek premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že je zbytečné, aby se systém k tomu dnu otevřel pro všechny. Důvodem jsou omezené zásoby očkování pouze pro preferované skupiny.

Video  Až 1 miliarda pro zavřené skiareály. Havlíček představil nový program, Blatný mírnil naděje lyžařů  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

esprit ( 18. ledna 2021 03:04 )

pastelky. To má každá velká drogerka, DM, teta, Tesco, všude i ty blbý trencle. Chytrák.

esprit ( 18. ledna 2021 03:02 )

Trenky Bureš máme to si pomůžeme, za to hlas do voleb nedostaneš.

Pohybovenadany ( 18. ledna 2021 01:24 )

Za Husáka a Luby Štrougala se gumy daly koupit i v automatu za 3 Kčs. To byly časy!!!

Pohybovenadany ( 18. ledna 2021 01:20 )

Já ptřebuju pro děcka boby a saňky. Stará tampóny.

ingmarie ( 17. ledna 2021 23:27 )

Babišovi zřejmě došly trenky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa