Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Narvané sjezdovky plné odpadků: Ochránci zoufají, vlekaři zmínili absurdní debatu

Autor: Markéta Mikešová - 
6. ledna 2021
05:30

Svahy plné sáňkařů utržených z řetězu, kteří nerespektují jednak platná protiepidemická nařízení vlády a jednak obecné zásady slušného chování, dál rozdmychávají emoce. Situace v některých areálech došla tak daleko, že je provozovatelé museli kompletně zavřít – už měli dost nánosů odpadků. Právě neukázněné chování lidí na horách rmoutí Český svaz ochránců přírody (ČSOP). Podle něj se chod složitě hlídá, jediní částečně schopní toho jsou majitelé lyžařských areálů. Ti ale tvrdí, že by správně v práci být neměli. Sběr odpadků ovšem nakonec stejně spadá na ně. 

Lyžařské areály jsou oficiálně v Česku od 27. prosince zavřené. Při pohledu na sjezdovky se ale rozhodně o žádném klidu mluvit nedá. Jsou plné lidí, především bobistů a sáňkařů, kteří využili volné plochy, připraveného sněhu a užívají si zimních radovánek. Přestože lanovky stojí a nikde si nedojdou na toaletu ani teplý čaj.

Výsledkem je chaos, kdy se každý po svazích pohybuje, jak se mu zachce – zcela nahodile a ve většině případů bez dodržování základních bezpečnostních pravidel. Navíc za sebou často návštěvníci zanechávají odpadky, kterých skutečně není málo. Vyprávět by mohl Sport areál Klíny, jemuž v úterý přetekl pověstný pohár trpělivosti.

„Protože se někteří bobaři a sáňkaři chovají jako čuňata a nechávají po sobě v celém areálu nepořádek a berou jako samozřejmost, že to po nich někdo uklidí, rozhodli jsme se, že už jim k tomu nedáme příležitost a areál uzavíráme i pro bobování a cokoli podobného. Omlouváme se těm, kteří se chovají slušně,“ napsali provozovatelé na sociální síti.

Dobrovolnou ochranu přírody stát zlikvidoval

Podle Petra Stýbla z Českého svazu ochránců přírody je situace složitá. „Ale to už byla na jaře, kdy se také do přírody vyhrnuly davy lidí, kteří netuší, jak se v ní chovat,“ popsal pro Blesk Zprávy. Upozornil, že v chráněných územích, kam v Česku spadá většina hor, je nutné, aby chování návštěvníků koordinovaly složky, které za ochranu zodpovídají. Ty musí i rozdávat pokuty či uzavírat vstupy. Státním ochráncům pak může sekundovat lesní stráž nebo policie.

Video  Rolby v centru Prahy, 18. prosince 2020.  - Blesk.cz - Václav Burian
Video se připravuje ...

„Mimo chráněná území je to o poznání složitější. Dobrovolnou ochranu přírody bohužel tento stát už prakticky zlikvidoval. Jedinou a velmi částečnou regulaci mohou provádět vlastníci pozemků,“ konstatuje Stýblo a jedním dechem dodává: „Mimochodem, i když jsou lyžařské areály zavřené, za to, co se v nich děje, zodpovídají vlastníci pozemků, popř. správci a provozovatelé těchto areálů.“ Nicméně uznává, že jediné, co aktuálně zbývá, je apelovat na zdravý rozum lidí, aby se chovali slušně.

Knot: Provozovatelé uklízejí ve vlastním zájmu

Ředitel Asociace horských středisek ČR (AHS) Libor Knot si nemyslí, že by zodpovědnost za úklid měla být čistě na vlekařích. Protože mají oficiálně zavřeno, nemohou zaměstnance „legálně“ poslat do práce – třeba sbírat odpadky a hlídat bobaře. Provozovatelé by tím přišli o nárok na program Antivirus, přitom v této době, kdy nemohou mít otevřeno a vydělávat, každý příspěvek potřebují.

Dodatečné náklady navíc mají skiareály podle Knota již nyní. A to přičteno ke škodám na technickém sněhu. „Stojí minimálně statisíce, když ne miliony podle toho, jak je to velký areál,“ popsal ředitel pro Blesk Zprávy.

Sběr odpadků v každém případě probíhá. „Samozřejmě v rámci možností si ty plochy uklidí, ve vlastním zájmu, protože je to ve finále většinou jejich pronajatá plocha,“ uvedl Knot a hned podotkl, že provozovatelům nic jiného nezbývá: „Oni ty lidi nemohou vyhodit, jsou to veřejná prostranství a ani to nejde, to by museli oplotit kilometr dlouhé sjezdovky, je to prostě nereálné.“

Jediná vedlejší varianta je zavolat na neukázněné návštěvníky policii. „Ale ta ty odpadky rozhodně sbírat nebude, takže to pak stejně zbude na nich (provozovatelích skiareálů, pozn. red.) a ti to nijak nekomentují,“ říká Knot. Diskuze se v každém případě podle něj dostala někam, kam nemusela. „Házet na někoho vinu, kdo má sbírat odpadky, mi přijde jako absurdní debata v téhle době,“ hodnotí závěrem.

Otevření skiareálů? Rozhodne čtvrtek

Vláda měla původně fungování skiareálů řešit na pondělním jednání, nakonec to odsunula na čtvrtek. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) se na tiskové konferenci nechal slyšet, že by upřednostnil brzké otevření, za určitých pravidel. Právě řízený systém navrhovala AHS jako způsob, jak sjezdovky znovu uvést do provozu a zároveň zajistit ochranu zdraví lidí.

„Je jedna z variant, kdy by se tam lidé mohli prokazovat negativními testy, čímž by umožnili provoz,“ řekl posléze Havlíček v České televizi. „Uvědomuji si to, že oni (provozovatelé skiareálů, pozn. red.) musí v průběhu zimy vydělat na celý rok, každý další den, kdy mají zavřeno, je pro ně zdrcující,“ dodal vicepremiér. A slíbil lepší nastavení dotací, aby více seděly právě vlekařům.

laskava ( 6. ledna 2021 14:57 )

Ještě loni, v době, kdy chození do přírody nebylo "in" jsme na túrách potkali sem tam nějaké nadšence, kteří se tam vypravili, protože to pro ně bylo potěšení. Před pár dny jsme se opět vydali na výšlap, ale už to neuděláme. Radši si dáme krátkou procházku v nedalekém okolí, kde se nikdo nepotřebuje prezentovat, jak "zdravě žije", než se prodírat davem rádobyturistů - asi dřívějších návštěvníků hospod a obchodních center.

laskava ( 6. ledna 2021 14:48 )

Fantasmagorie? Když si koupíte blbou varnou konvici, nebo boty, tak za ně výrobce ručí minimálně 2 roky, u některých produktů i déle. Jak je tedy možné, že výrobce vakcíny, které se aplikuje LIDEM, za ni neručí a zříká se odpovědnosti? Až mi tohle někdo vysvětlí, nebo lépe, až výrobce vakcíny přijme plnou odpovědnost, tak ta budu považovat očkování za bezpečné.

adeso ( 6. ledna 2021 14:47 )

že by vyděšení lezly s fakanama na hory s pekáčema??? Asi jste blbý.

kurna1 ( 6. ledna 2021 14:32 )

Vypráskat je z těch sjezovek i s těma faganama. A vůbec je tam nepouštět. Nemají tam co dělat. Ať si na kopečky v jejich městech, pokud nejaké mají

mrkevmrkev ( 6. ledna 2021 13:22 )

Pohyb na čerstvém vzduchu prospívá zdraví , Ta snad tam bylo co nejvíce našich malých dětí. Ať se ekologové starají raději o ostrovy odpadků na mořích, nebo na plážích, jeden takový na moři je zvící Francie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa