Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

PES se mění, Blatný představil novinku. Výpočet zohlední i data o hospitalizovaných

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. ledna 2021
16:00
Autor: ČTK, simao - 
5. ledna 2021
13:55

Protiepidemický systém PES čekají změny. Ministerstvo zdravotnictví z výpočtu vypustí procento pozitivních testů, nahradí jej podíl hospitalizovaných, kteří nebyli zachyceni během testování. Nový výpočet se bude týkat už dat, která úřady zveřejní ve středu ráno. Vývoj epidemie v Česku není podle ministra Jana Blatného (za ANO) dobrý a čeká, že 5. stupeň „psa“ bude platit i v příštím týdnu. Vedle toho opět vyzval lidi, aby dodržovali vládní opatření.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se jal v úterý představit, jak se změní s novým rokem PES v Česku, který momentálně „štěká“ na 5. stupni a zůstane tam patrně i v příštím týdnu. „V indexu číslo 5 budeme s největší pravděpodobností i v dalším týdnu,“ jak dnes podotkl ministr. Ministerstvo však ve výpočtu „psa“ oznámilo novinku.

Nový parametr „psa“

S novým rokem se PES, podle kterého se nařizují opatření a zákazy v Česku, mění. A to kvůli rozmachu nejen PCR testů, ale především testů antigenních, na které Češi dál dobrovolně vyráží a které neskončí k 15. lednu, ale budou pokračovat dál.

Novým parametrem  „psa“ se stává po výtkách, kterým vláda čelila i ze strany Blesku, podíl hospitalizovaných z důvodu covidu-19, kteří nebyli předtím zachyceni testem či trasováním.

„Nový parametr velmi dobře odráží nálož viru v populaci, ale především to, jakým způsobem je zatížený náš zdravotní systém a můžeme-li očekávat spíš zlepšení nebo zhoršení,“ uvedl Blatný. Podle něj všechna opatření směřují právě k tomu, aby nebyl zahlcen zdravotní systém.

Dušek: Nejde o revoluční změnu

„Změny nebudou až zas tak revoluční nebo dramatické,“ upozornil přitom šéf statistiků ÚZIS Ladislav Dušek. 

„Základní otázka: Proč to vůbec potřebujeme změnit? Ta odpověď je velmi jednoduchá. A to proto, že jsme v ČR zásadně změnili strategii testování proti nemoci covid-19 a do hry vstoupily velmi silně tzv. antigenní testy, které dnes svým objemem řádově vyrovnávají počet testů PCR,“ podotkl Dušek s tím, že již proběhlo téměř 900 tisíc antigenních testů, které přispívají z 23 až 28 procent k celkovým pozitivním záchytům nemoci.

„Musíme je brát velmi vážně,“ uvedl Dušek k antigenním testům s tím, že na ně ale chodí lidé „z ulice“, a mají proto menší šanci, že zachytí pozitivního jedince. Naopak testy PCR i díky nim nyní mají větší šanci, že zachytí nemoc jako takovou. Zatímco antigenní testy mají 5–7 procent pozitivních, PCR testy 40 procent i více.

Dušek upozornil, že tyto testy nelze míchat dohromady a nutně se to musí projevit ve výpočtu indexu. „Zásadní a správné je začít rozlišovat testy podle důvodu, proč jsou dělány, podle toho, na jakou cílovou skupinu cílí, a podle toho, jakou mají indikaci,“ dodal s tím, že nový ukazatel, tedy podíl hospitalizovaných nezachycených v komunitě, „silně predikuje počet pacientů na JIP s perspektivou 14–30 dnů“.

Zkreslené propočty

Rizikové skóre dosud vycházelo z počtu nových případů, nákazy seniorů, reprodukčního čísla a podílu pozitivních testů. To je ale podle Blatného zkreslené velkým počtem antigenních testů, jejichž pozitivní výsledky se do počtu započítávají, v počtu denních testů ale nebyly.

Nyní se nachystala změna v chybném výpočtu, na který již několik týdnů upozorňuje i deník Blesk. Relevantním ukazatelem situace je především kapacita nemocnic. Blatný již dříve upozorňoval, že se s novým rokem výpočty změní, nicméně zároveň z toho vyplývá i to, že se dosud vláda – a to i při rozhodování o zpřísnění či uvolnění opatření – orientovala podle nepřesností.

„Všechna opatření činíme právě proto, abychom uchránili funkční zdravotní systém, umožnili starostlivost o ty, kteří mají koronavirus, ale i ty, kteří mají nějakou jinou nemoc,“ ujišťoval dnes Blatný.

Tabulky opatření a omezení k novým výpočtům ministerstvo zatím neukázalo, podle Blatného se na nich stále ještě pracuje. „V současné době se také pracuje na úpravě jednotlivých tabulek PES a k tomu bychom vám pravděpodobně definitivní stanovisko dali v průběhu příštího týdne,“ doplnil Blatný.

Opatření ani stupně pohotovosti se nemění

Jasné je, že stupně pohotovosti ani skóre se měnit nebudou. „Stupně pohotovosti budou zachovány,“ podotkl na tiskovce Dušek.

Nový index rizika se ve výsledku od toho starého přes lehce odlišný propočet lišit výrazně nebude. Nadále nabývá bodové hodnoty od 0 do 100. „Nové skóre verze 2“ se tak od starého liší jen lehce. 1.–3. ledna činil starý index PES 90 bodů, podle nového propočtu by to bylo 91 bodů. Dnešních 89 bodů vychází podle obou propočtů stejně.

Podle Duška se přitom bohužel v následujících dnech budeme nadále pohybovat ve velmi vysokých hodnotách indexu, protože je „velmi malá šance, že by v tuto chvíli ty hodnoty nějak významně poklesly“. Kombinace PCR a antigenních testů však dává „zvýšenou šanci vychytávat asymptomatické jedince, snižovat virovou nálož“ a „přitom jsme nemuseli ten index vypnout“, dodal Dušek.

Video  Blatný o očkování Čechů: Jsme připraveni dobře. A zdraví mladí lidé si na vakcínu počkají nejspíše do léta 2021  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Změny „psa“ od 4. stupně níž

Blatný vzkázal, že PES je nadále jedním ze zásadních parametrů, rozhodnutí však dál leží na expertech, kteří vládě navrhují možná rozhodnutí. „Plošné testování, které u nás probíhá zejména na bázi antigenních testů, je úspěšné a byli jsme první, kdo jej v této formě zrealizoval. Pomáhá nám velmi dobře izolovat z populace osoby, které jsou nemocné, neví o tom a mohly by nevědomky šířit nákazu dál,“ míní.

Ve stupni číslo 5 se nedá ani po úpravě tabulek, dle kterých se řídí stávající opatření, čekat příliš změn, upozornil ministr Blatný na tiskovce. Stupeň 5 záměrně maximalizuje prevenci, upozornil.

Změn by se měl PES dočkat v nižších stupních 4 a níže. „Budeme se snažit o to, abychom umožnili vykonávání určitých aktivit zejména těm, kteří nejsou rizikoví ani pro sebe, ani pro ostatní. Jedná se o osoby, které jsou testované jako negativní, případně do budoucna osoby, které jsou očkované,“ podotkl.

Diskriminaci Blatný odmítl

Blatný v této souvislosti odmítl, že by podmínění některých aktivit ve 4. stupni „psa“ negativním testem či očkováním bylo diskriminační.

„Já si v žádném případě nemyslím, že se jedná o diskriminaci, já bych byl naprosto zásadně proti jakékoli diskriminaci. Co si ale myslím, že je oprávněné, je bonifikace. Bonifikace těch lidí, kteří jsou očkovaní nebo testovaní. Ale to není dáno ničím jiným než tím vlastním úkonem. Tím, že se naočkuji, tak nemohu dostat nemoc, to není žádný legální problém, to je prostě fakt, proto jsem se nechal naočkovat, že nemohu dostat nemoc. To mě samo o sobě bonifikuje, protože neonemocním a nemohu nakazit nikoho jiného,“ odpověděl Blatný při dotazech novinářů.

Blatný: V nemocnicích umírají naši příbuzní

Blatný vedle toho opět apeloval na lidi, aby dodržovali vládní opatření. „Realita tak, jak se vyvíjí, je daná zejména tím, jak jsou opatření dodržována. To, prosím, neberte jako kritiku, ani jako nějaké postesknutí, to je prostě fakt. Vláda, ministerstvo i kdokoliv jiný může nařídit téměř cokoliv, ale záleží potom na nás všech, jak k tomu přistoupíme,“ upozorňuje Blatný. „Všichni jsme viděli, že ta doporučení příliš nedodržujeme,“ doplnil.

„Ti lidé, kteří dostávají do nemocnic, ti lidé, kteří v nich případně umírají, nejsou cizí lidé, jsou to naši příbuzní a my to bohužel nevidíme, protože je to za zdmi nemocnic, které si s tím zatím stále velice dobře dokázaly poradit, ale je to opravdu na nás, je to na nás společně, jak to opravdu budeme dělat,“ dodal Blatný během emotivního apelu.

Novou mutaci vzorky v Česku neodhalily

„Antigenní testy pokračují dále, nebudou končit po 15. lednu a v současné době jsou volné kapacity. Budeme reagovat na to, jaký bude zájem. Je naším záměrem, aby antigenní testování pokračovalo, dokud nebude proočkovaná taková část populace, aby to mělo epidemiologický dopad,“ uvedl ministr Blatný k plošnému testování Čechů.

Výskyt nové mutace koronaviru, která je dle vědců nakažlivější a šíří se z Británie, v Česku zatím potvrzen nebyl. „Laboratoře Státního zdravotního ústavu dostávají vzorky z různých laboratoří po ČR a pátrají tady po této nové variantě, zatím nebylo sděleno, že by v ČR nebyla identifikována. Já nemohu vyloučit, že tady není,“ podotkl Blatný na tiskovce ministerstva zdravotnictví.

Video  První dávka pro Babiše! V Česku začalo očkování proti covidu-19.  - Blesk
Video se připravuje ...

 

Maximilian ( 8. ledna 2021 06:41 )

tento clovek by mel představit sam sebe,abychom všichni vedeli ,kdo ridi všechny nemocnice,ve kterých lezi i nase deti

Covid_19 ( 5. ledna 2021 21:46 )

stačí naočkovat rizikové skupiny, zbytek nákazu přežije na 99% bez následků

jerryce ( 5. ledna 2021 21:28 )

Kupka se Šmardou na Barrandově

Ksel ( 5. ledna 2021 20:13 )

PES = produkt zdravotnických inkvizitorů a připomíná mi svým zhoubným dopadem Kladivo na čarodějnice.

ingmarie ( 5. ledna 2021 16:36 )

Sice to vypadá , že to vláda nemehel nezvládá ale výrobci rakví a uren si to moc pochvalují

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa