Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dva mrtví za službu, to je síla! Studentka lékařské fakulty Eliška (24) pomáhá v první linii

Autor: nec, ČTK - 
23. prosince 2020
12:08

Do první linie se v polovině října postavila teprve čtyřiadvacetiletá Eliška Beňová. Studentka oboru intenzivní péče 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze přesto, že neměla v oboru žádnou praxi, ze dne na den čelila těm nejtěžším případům a zvykala si na všudypřítomnou smrt. Svůj boj na oddělení ARO ve vinohradské nemocnici o život pacientů s covid-19 popsala pro ČTK.

Na ARO Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Eliška Beňová pracuje už dva měsíce a mezi covid pozitivní pacienty stráví i Štědrý den. Začátky pro ni nebyly vůbec jednoduché. Po rychlém zaškolení si nasadila speciální jednorázovou kombinézu s respirátorem třídy FFP2 překrytým ještě rouškou, dvěma páry ochranných rukavic či štítem přes obličej a začala dělat, co se po ní chtělo. „Děsil mě každý signál některého z přístrojů značící možný problém. Člověk nesmí ztrácet hlavu, jako že se zděsí: 'Ježiši, ono to řve, ono se s tím člověkem něco děje'," říká Eliška.

Je to síla!

První směny byly krušné nejen fyzicky, ale také psychicky, kdy si musela si zvykat na všudypřítomnou smrt. „Pamatuji si, že jsem přišla na noční. Denní služba nám to předala s tím, že jim umřeli dva lidi. Nám na noční pak taky umřeli dva, takže celkem čtyři lidi za den, což je fakt síla," popsala.

Po dvou měsících už si je ale při práci na resuscitačním oddělení mnohem jistější a přesto, že má na blízku zkušenější sestru,  je až na výjimky všechno sama. Při dvanáctihodinové službě je u pacientů v červené covidové zóně vždy dvakrát na tři hodiny. Většinou má na starost jednoho až dva nemocné. Postarat se musí o to, aby byli umytí, nakrmení, měli převázané rány i invazivní vstupy. Samozřejmě musí také pravidelně sledovat jejich životní funkce, ředit a podávat léky nebo hlídat, jak dobře se nemocným okysličuje krev. Pokud pacient na léčbu reaguje jinak, než by měl, může mu pozměnit nastavení ventilátoru nebo zvýšit dávku léků.

Postupně si i díky pomoci doktorů a zkušených sestřiček z resuscitačního oddělení zvykla na práci s infuzními pumpami, vysokoprůtokovým kyslíkem nebo ventilátorem, na který bývají napojeni pacienti s nejhorším průběhem covidu-19 a těžkým zápalem plic.

nemocna ( 24. prosince 2020 02:39 )

To myslíte vážně že to je pro mladé studentky nejlepší škola dát je do místa na praxi kde stále umírají lidé a sami jsou v ohrožení života? musí dělat vše, ani si neodpočinou, kromě toho nedostanou ani korunu jako jiné zaměstnané sestry plus s finanční odměnou od státu za rizikové pracoviště?, hold mladými se vymete všechno a peníze shrábnou druzí, škola nebo nemocnice? to bych chtěla vědět kdo rozděluje částky které příjdou od státu pro rizikové pracoviště sestrám, lékařům, ale medici nic!? ti nemají nárok na nic??? vždyt jsou ohroženi stejně jako druzí, odpracují hodiny jako ostatní, kdyby se nakazili a zemřeli příjdou o svůj mladý život a nikoho to nezajímá? nedostanou žádnou výplatu? vždyt i učni mají mít!!! to se řekne jen to je praxe škola a připočte se jen další obět na covit 19 ? která pracovala v ohrožení života zadarmo?, jak může rozhodnout škola že se výplaty studenti vzdávají přitom se jich nikdo neptal!

frantacizek ( 23. prosince 2020 16:17 )

zvolili ve 3. ročníku tuším ten výběr oboru probíhá na všeobecném lékařství

frantacizek ( 23. prosince 2020 16:13 )

klobouk dolů.. ale tahle pandemie je podle mě pro začínající mediky nejlepší školou. Někteří třeba i zjistí, že aprobace, kterou si zvolili, nemusí být pro ně to pravé.. každopádně smekám před studenty nejen lékařských oborů, to mají splnění praxe za celé studium, čím si nyní musí projít, nejen ročníkové..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa