Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Krkonošské rolby v Praze: Protest proti nařízením a potyčka na ministerstvu! Havlíčkovi vezly petici

Autor: pom, VaB - 
18. prosince 2020
18:40

Pořádné pozdvižení způsobili v centru Prahy v pátek večer horští podnikatelé, kteří přijeli z Krkonoš do centra města s rolbami protestovat proti aktuálním vládním nařízením. Chtěli vyrazit na Václavské náměstí, nakonec se ale vydali z Dejvic přímo k ministerstvu průmyslu a obchodu do ulice Politických vězňů, kde chtěli ministru Karlu Havlíčkovi (za ANO) předat petici. Na vrátnici se strhla potyčka.

Netradiční dopravní prostředky se v pátek večer objevily v centru Prahy - se svými stroji dorazila s rolbami zhruba dvacítka horských podnikatelů z Krkonoš. K ministerstvu průmyslu a obchodu je doprovázela je řada policejních hlídek, které dohlížely na to, aby průjezd roleb proběhl bez konfliktů. 

„Akci monitorujeme a poskytujeme doprovod. Vozidla žádná nařízení neporušují, dopravu neblokují,“ řekla pro Blesk.cz policejní mluvčí Violeta Siřišťová krátce po šesté hodině večer. Na ministerstvu chtěli zástupci horských podnikatelů předat petici určenou ministru Havlíčkovi, v níž žádají, aby vláda „neničila ekonomiku a nedělala bez důkazů opatření, která z hospod a hotelů dělají černou ovci“. Požadují, aby vláda stanovila jasná pravidla, za nichž mohou podnikat. „Otevírání a zavírání během tří dnů je pro nás likvidační a mnohem dražší, než kdyby nás jen zavřeli. Dejte nám alespoň nějakou kompenzaci. Peníze zatím dostali jen majitelé budov a zaměstnanci,“ stojí v petici.

Na vrátnici ministerstva se strhla potyčka mezi ochrankou a kameramanem jednoho ze štábů. Ten podle redaktora Blesk.cz skončil s krvavým šrámem na hlavě. „Policisté se případem zabývají,“ dodala Siřišťová.

Krátce po půl sedmé rolbaři akci, kterou chtěli vyjádřit protest proti opětovnému omezení, ukončili. „Je to volání o pomoc. Letos nás zavřeli potřetí, přitom nejde o opatření, které by pomohlo zastavit šíření epidemie,“ stojí v prohlášení organizátorů akce. „Nejvíce se lidé nakazí v rodinách a v práci, nikoliv v řádně provozovaných zařízeních. Bez řádných kompenzací vlády je to pro nás likvidační. Žádná opatření vlády nevidíme,“ uvedl Martin Jandura zastupující hotely ze Špindlerova Mlýna.

Problémy uzavření nemají podle organizátorů akce jen gastronomická a ubytovací zařízení, která jsou s přechodem Česka do 4. stupně „psa“ znovu zavřená, ale i navazující služby, například prádelny, úklidové firmy, dopravní služby, půjčovny vybavení a další. 

Nařízení

Lyžařská střediska mohla sice dneškem zahájit sezonu, lyžaři se ale u vleků a na lanovkách museli připravit na povinnost mít zakrytá ústa i nos, ve frontách jsou také povinné dvoumetrové odstupy. Na horách se ale není možné ani pro rekreační účely ubytovat, zavřené musejí být i restaurace - občerstvení je možné prodávat jen přes výdejní okénka.

Video  Rolby v centru Prahy, 18. prosince 2020.  - Blesk.cz - Václav Burian
Video se připravuje ...

VeritasVincit ( 19. prosince 2020 08:39 )

Na horách je krásně, ale ve Špindlu již dávno ne!! Od té doby co to tam ovládla Pražská havlerka s pražskými mafio investory!!! O čecháčka tam nestáli a nestojí ani teď vlastně poctivě. Jen skuhrají jako jejich kámoši z centra Prahy. To co se dělo v Praze v barech po uvolnění bylo hygienické covid peklo!Ani se nedivím,že,když viděli lékaři co jsou schopny ovce dělat kvůli chlastu, mejdanům fetu po barech...že je přešla chuť se obětovat 12-24h denně zbytečně a lidí léčit, když o to vlastně nestojí a vymění to za zážitek v přelidněném baru v centru Prahy!!A ve Špindlu je stejně bláto a ty ceny permošek...to je peklo pro rodinu!!

jajas ( 19. prosince 2020 07:57 )

To, že se o tom nepíše(třeba ve tvém oblíbeném Blesku) neznamená, že všude "držej hubu".......

cid2000 ( 18. prosince 2020 23:49 )

Bohužel,protekční politická skupina bohatých majitelů restaurací,barů, hotelů to poku.rvi.la celé republice!To co předváděla odnese celá skupina hospodských v zapomenutých částech naši země!Velká část podnikatelů z centra Prahy má nemovitosti a své podnikatelské zájmy a aktivity ve Špindlu!Proto ta náhoda?Díky těmto nenažrancům co nedodržují co zbytek republiky!Mají kamarády v Pražské ODS a Topce!Tak si vyskytují!Tyhle VIP pracháče nepodporují!

gabreta ( 18. prosince 2020 21:28 )

"Žádají, aby vláda „neničila ekonomiku a nedělala bez důkazů opatření"!!

Tak mi to nějak připomnělo Amerik, kde baba vyhrála soudní spor, že v návodu k použití mikrovlnné trouby není napsáno, že se v ní nesmí sušit kočka!! Celá Evropa je uzavřená, ale Špindl je holt pupek světa!!

Frantisek_Koudelka ( 18. prosince 2020 20:23 )

Tak co Buzianku (Va vyhonil sis u tech pasovych prepravniku (dle tve debi*ity rolb) lofase pri foceni??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa