Nevšední službu se záchranou života mají za sebou strážníci z Prahy 5. Ve čtvrtek večer procházeli kolem autobusového nádraží Na Knížecí, kde si všimli zraněného muže. Ten ležel s krvavým nosem na vyvýšeném zděném záhonu. „Hlídka se ho optala, zda nepotřebuje pomoc. Dvaatřicetiletý muž přiznal, že trošičku přebral, a slíbil, že si jen pár minut odpočine a pak půjde domů. Ošetření krvácející rány odmítl,“ popsala mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová s tím, že hlídka tedy odešla.

Netrvalo ale dlouho a byla přivolána zpět - oznamovatel uvedl, že na místě leží opilý muž. „Strážníci okamžitě poznali muže, se kterým před chvílí mluvili. Ležel na zádech, téměř na stejném místě, na bolestivé podněty nereagoval, dech měl nepravidelný,“ uvedla mluvčí. 

Strážníci neváhali a pustili se do práce - muže uložili do stabilizované polohy a čekali na záchranáře, podle pokynů operátorky sledovali jeho stav. Náhle se ale mužův stav zhoršil, přestal dýchat! „Strážníci okamžitě zahájili nepřímou srdeční masáž a požádali kolegy v terénu o externí defibrilátor. Ve stejnou chvíli dorazili záchranáři. Obě hlídky jim pak aktivně pomáhaly při oživování dotyčného,“ uvedla Seifertová. Záchranáři pak muže převezli do nemocnice. 

Fotogalerie
3 fotografie