Akci Chcípl PES podpořily další pražské restaurace. Přes noc rozsvěcí a vyvěšují vlajky
Restaurace a bary si již mohou osobního kontaktu se svými hosty užít jen do pátku, podle posledního rozhodnutí vlády se pak opět zavírají. Koncem minulého týdne na to zareagovali již hodně naštvaní provozovatelé podniků iniciativou nazvanou Chcípl PES. Na situaci hospod upozorňují vyvěšením české vlajky a také nechávají své podniky po osmé rozsvícené. V Praze se k této akci připojilo už přes 20 podniků a další na seznamu přibývají každým dnem.
Podnikatelé z celého Česka se sešli o víkendu na schůzce, kde se shodli na tom, že vládní opatření je dohnala již k zoufalým krokům. Kroky vlády považují za chaotické a již ohrožující jejich existenci, navíc mnohým hrozí, že toto další uzavření již bude uzavření poslední-likvidační. Dožadují se stejných kompenzací, na které dosáhli například podnikatelé v Německu, kde jim vláda hradí 80 procent jejich loňských tržeb.
Už když se omezil provoz pouze do osmi hodin, mnozí upozorňovali na to, že přijdou i třeba o polovinu denní tržby kvůli omezení večerního provozu, který je pro řadu podniků zásadní. Formu pasivního odporu formou vyvěšení vlajek zvolila v Praze například Restaurace Domažlická Jizba na Strossmayerově náměstí.
Katastrofální rok pro restaurace
Majitel Pavel Procházka si již narychlo i sehnal českou vlajku a nechává podnik rozsvícený alespoň do 22 hodin, do kdy ještě donedávna mohl přivítat hosty. „Tento rok je pro restaurace naprosto katastrofální a ani letní sezona nepomohla k lepším výsledkům. Vláda sice vypsala některé kompenzace, ty jsou však určené hlavně pro podporu zaměstnanců a ne pro podporu podnikatelů, přitom jsme to my, kdo ty lidi zaměstnává. Málokterý z nás má peníze na to, aby to mohl uhradit ze svých peněz,“ myslí si o podobě kompenzací.
Vláda podle něj poslední dobou pouze vytváří zmatek a svou neschopností dělá z restauratérů obětní beránky a silně je znevýhodňuje. „Nechá otevřít, nakoupit zásoby a po pár dnech mění podmínky a nakonec nás znovu zavře. Řeknu upřímně: chtěl bych s těmi amatéry mluvit z očí do očí, aby mi vysvětlili tito odborníci, jak mám v tomhle bordelu podnikat,“ dodává.
Ztráty 5 milionů
Již několik dní svítí také restaurace Sugar Daddy by Bejzment. „Je to alespoň maličkost, kterou můžeme udělat, aniž bychom za to byli státem perzekvováni!“ říká šéf podniku Zdeněk Střížek. Od vlády by rád viděl jasná pravidla kompenzací ztrát, zatím podle něj podnikům ztráty svým konáním spíš způsobuje. Jeho podnik o proti loňskému roku už na tržbách přišel o 5 milionů korun. „Suroviny nakupujeme ze dne na den, protože nevím, co bude platit ráno anebo odpoledne,“ poznamenal. Ocenil by hlavně, kdyby kroky vlády byly hlavně předvídatelné.
Padnou pokuty?
V Praze vzbudil během minulých týdnů rozruch hlavně protest restaurace Šeberák, kde bylo několik dní otevřeno navzdory vládním opatřením. Na místě již několikrát byla i policie a majitele Jakuba Olberta už i zadržela. Svou akci zopakoval i tento týden v pondělí. Na facebooku uvedl, že tentokrát zadržen nebyl, ale čeká ho správní řízení. „Kompenzace pro restaurace jsou dalším plivnutím do našich tváří,“ myslí si o současné podobě podpory podniků.
Holt nebudete mít opět nakradené miliony z předražených a podměrečných půllitrů, no. Kuběny vás opustí, páč nevyjedou za vaše chechtáky na Maledivy. Táhněte k pokladnám nebo skočte do Vltavy, vy "podnikatelé". Klemu na vás!