Pořízení deseti chytrých laviček stálo Prahu 1,85 milionu korun bez DPH. Když se 1. srpna 2017 slavnostně spustily, měly spoustu různých funkcí: lidé se mohli připojit na veřejně přístupný internet, který lavičky vysílaly. V USB portech mohli nabíjet různé elektronické přístroje, zároveň se mohli dozvědět aktuální informace o ovzduší a v případě nouze se spojit s Integrovaným záchranným systémem. Brzy se ale staly terčem vandalů a o některé své funkce přišly, například z nich byly odstraněny různé senzory. 

Půl roku byly v testovacím provozu, během té doby muselo město vysolit další statisíce za jejich provoz a údržbu. Nové vedení města pak rozhodlo, že další lavičky pořizovat nebude.

Pilotní projekt zjistil, že finanční nároky na rozvoj, provoz a údržbu laviček jsou podle dokumentu příliš vysoké. „Z ekonomických důvodů je proto pro hlavní město vhodné najít nové vlastníky/správce stávajících 10 kusů chytrých laviček,“ píše se v dokumentu. Další potíží byl jejich nejednotný design a využití jednotlivých prvků.

Našly se i klady

Podle dokumentu schváleného radními měl pilotní projekt také klady, a to například, že poskytl vhled do oblasti provozu tzv. ostrovních fotovoltaických systému v městském mobiliáři. 

Lavičky poputují do vlastnictví zejména městských částí. Zájem o ně projevily například Praha 11, která dostane dvě, a Prahy 6, která si vezme jednu. Lavičku dostane Kongresové centrum Praha (KCP) a rovněž městská firma Operátor ICT, který jich převezme pět. 

Zbylá lavička z náměstí Jiřího z Poděbrad bude odmontována, nikdo ji ale nedostane, neboť má nevhodnou konstrukci. Z celkem 10 laviček se jich šest přestěhuje, ostatní zůstanou na stejném místě, jako jsou dosud. Objednávku chytrých laviček schválilo tehdejší vedení města na konci roku 2016. 

Fotogalerie
16 fotografií