Ibehej sdělil, že skupina byla pečlivě organizovaná a páchala trestnou činnost v letech 2016 až 2018, a to tak, že zapojené firmy pouze formálně přeprodávaly drahá auta. „Podle závěrů kriminalistů organizovaná skupina dosazovala do většiny obchodních společností jako jednatele pouze bílé koně,“ popsal mluvčí. Obchodní vztahy mezi jednotlivými firmami v účelově vytvořených fakturačních řetězcích se také často měnily, dodal.

V rámci případu, který nazvali MONTE, provedli policisté několik desítek prohlídek domů a jiných prostor a zajistili majetek ve výši zhruba 18,3 milionu korun. Za krácení daní, praní špinavých peněz a účast na organizované zločinecké skupině hrozí hlavnímu organizátorovi v případě prokázání viny až 12 let vězení, ostatním až desetileté odnětí svobody. Všechny obviněné stíhá policie na svobodě. Kauzu dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.

Případ řešili členové týmu Daňové kobry. Kriminalisté z policejní centrály na něm spolupracovali s Generálním finančním ředitelstvím a Finančním analytickým úřadem.

Fotogalerie
5 fotografií