Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Německo dramaticky zpřísňuje. Zavře obchody i školy, na Silvestra omezí setkávání

Aktualizováno -
13. prosince 2020
14:04
Autor: ČTK - 
13. prosince 2020
13:14

Německo výrazně zpřísní protiepidemická opatření ve snaze zbrzdit šíření nového koronaviru. Kancléřka Angela Merkelová a premiéři spolkových zemí se dnes dohodli, že zpřísnění bude platit od 16. prosince do 10. ledna. V té době budou zavřené obchody s výjimkou těch, které prodávají nezbytný sortiment, jako jsou například potraviny, oznámila Merkelová. Kromě toho mají být v zásadě zavřené i školy a lidé by měli víc pracovat z domova.

Veřejný život se v Německu od středy kvůli protiepidemickým opatřením výrazně zklidní. Otevřeny budou smět zůstat pouze obchody se zbožím denní potřeby, sdělila Merkelová po dopoledním jednání s premiéry 16 spolkových zemí.

Otevřené mohou zůstat obchody jako potraviny, lékárny, drogerie, optiky, čerpací stanice, ale také trhy, autodílny, čerpací stanice, banky, pošty či trafiky. Naopak zavřít budou muset služby, jako je kadeřnictví a kosmetické, masážní a tetovací salony.

Dosud bylo Německo v takzvaném částečném lockdownu se zavřenými restauracemi, ale s otevřenými obchody a školami. Dosavadní částečná uzávěra země platná od začátku listopadu nestačila, zdůraznila Merkelová. „Jsme nuceni konat a teď také konáme,“ dodala kancléřka. Exponenciální nárůst počtu nově nakažených se sice podle ní podařilo na nějakou dobu zastavit, ale v posledních dnech se opět vrátil.

„Korona se vymkla kontrole,“ upozornil bavorský premiér Markus Söder. „Vlastně je za pět minut dvanáct,“ poznamenal. „Filosofie je zůstat doma,“ komentoval opatření berlínský starosta Michael Müller.

Školáci i děti ze školek mají nejpozději od středy zůstat v celém Německu na 3,5 týdne doma. Některé spolkové země se přitom už dříve rozhodly, že nechají děti doma od pondělí.

V kostelech nebude možné zpívat

Mezi dalšími ohlášenými opatřeními je zákaz shromažďování na Silvestra a na Nový rok. Spolková vláda se s těmi regionálními navíc dohodla, že před Silvestrem bude v Německu v zásadě zakázán prodej zábavní pyrotechniky. Na veřejných místech má být od 16. prosince do 10. ledna zakázán prodej alkoholu.

Merkelová také řekla, že zaměstnavatelé by pro zaměstnance měli rozšířit možnosti práce z domova. Rodiče předškolních dětí mají mít možnost si v daném období vzít placenou dovolenou.

Soukromá setkání jsou nadále omezena na maximálně pět lidí ze dvou různých domácností plus děti. Ve vánočním období od 24. do 26. prosince bude povoleno si pozvat čtyři příbuzné z jiných domácností a jejich děti, pokud to v závislosti na vývoji epidemie povolí jednotlivé spolkové země.

Bohoslužby v kostelích, synagogách a mešitách i sešlosti komunit věřících mají být přípustné pouze při dodržování minimálních rozestupů 1,5 metru. Dalšími podmínkami je dodržování rouškové povinnosti a naopak zákazu zpěvu.

Pro zasažené firmy spolková vláda připravuje další finanční pomoc. Od ledna má být horní limit možné podpory jednotlivým firmám přímo či nepřímo zasaženým lockdownem zvýšen ze současných 200 000 na 500 000 eur (zhruba 13,2 milionu Kč). Kompenzovány jim mají být fixní náklady.

Covid_19 ( 13. prosince 2020 21:59 )

a kde jinde v tom mají takový chaos? Prosím o uvedení země

Covid_19 ( 13. prosince 2020 21:58 )

u nás vláda není schopná vydat nařízení, které platí déle než jeden den, potom se opraví a to opravené se zase musí opravit. Jak se v tom mají vyznat občané? Od jara chaos, nyní zase chaos, PES platil a nyní neplatí, premiér mění pravidla jak se mu to líbí

nespokojeny ( 13. prosince 2020 20:05 )

zkratik:...lépe bych to neřekl....

gogo56 ( 13. prosince 2020 17:25 )

všude proti tomu bojují dělají různé opatření jen u nás pár *** to nemůže pochopit a ještě to rozšiřují demonstracemi a vláda se může posrat do kopce

xxxx678 ( 13. prosince 2020 17:20 )

Jeden z nejlepších projevů Angely teď k národu, ohledně covidu a následných opatření se shodli odborníci. Dnes u Václava Moravce ukázka, posléze hysterický Babiš..to, je pane rozdíl ve "stmelování" - národa. Právem, nejmocnější žena světa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa