Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Hotely a restaurace asi zavřou koncem týdne, oznámil Havlíček. Přežijí vánoční trhy?

Aktualizováno -
13. prosince 2020
12:50
Autor: Jakub Veinlich, Mii - 
13. prosince 2020
12:13

PES v pondělí zřejmě přitvrdí. Původní podmínky už ale asi platit nebudou. Vláda zřejmě připraví některé výjimky. Diskusi čeká vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) okolo vánočních trhů. Otevřeno by mohly mít všechny obchody a provozy služeb, jako jsou například kadeřnictví. Zavřít budou muset asi hotely a restaurace, a to koncem příštího týdne.

Vláda v pondělí projedná přesunutí do rizikového skóre číslo 4. „Uvažujeme o tom, že by se mohly udělat nějaké výjimky v oblasti obchodu a služeb,“ řekl vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček v Partii v CNN Prima News. 

Kdo se ale musí opět připravit na uzavření svých provozů, jsou s největší pravděpodobností hoteliéři a restauratéři. „Nebylo by to hned. Já bych chtěl, aby to bylo ke konci týdne. Chtěl bych až v pátek nebo v sobotu,“ chce nechat Havlíček restauracím a hotelům prostor. 

Senátor a první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin nechápe, proč vláda v první vlně zavřela jen některé obchody a velká obchodní centra nechala otevřená. Stejně tak nechápe, že vláda nejdříve povolila provoz restaurací a nyní se opět chystá je uzavřít. Rozumí proto některým provozovatelům, že v týdnu rebelovali a nezavřeli ve 20 hodin, jak nařídila vláda. 

„Pro mnohé už to není na přežití. To, že se restaurace otevřely, byla pro mnohé naděje. Ta rebelie už je následkem toho, že nevědí kudy kam,“ je přesvědčený Czernin. 

„Musíme odmítnout rebelii. Je v pořádku, že lidé protestují, ale nemohou porušovat zákon,“ kritizoval Havlíček podniky, které přišla v týdnu uzavřít policie. Na šíření nákazy v restauracích podle vicepremiéra ukazují i světové studie. 

Kompenzace pro zavřené podniky

Ministr Havlíček čeká v pondělí na vládě velkou diskusi také okolo zrušení vánočních trhů. Původně přitom vláda nechala rozhodnutí o jejich konání na magistrátech či obecních úřadech. Ty podle Havlíčka ale situaci nezvládly. 

Video  Blatný opět apeluje na Čechy: Noste roušky a respirátory. Omezujte sociální kontakty  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Dlouhá diskuse bude nejspíš i okolo zavření hotelů a restaurací. Podle Havlíčka budou ministři v pondělí diskutovat o výši kompenzací za zavřené provozy. „Pokud se zavřou, musí dostat kompenzace,“ Německo dává restauracím podle Havlíčka 75 % tržeb.

Podle informací Blesk Zpráv by měl být připravený pro například pro hotely a penziony podpůrný program, v rámci kterého obdrží příspěvek na pokoj na každý den, kdy nemohl být hotel nebo penzion v provozu. Výše příspěvků má být právě předmětem diskuse na pondělní vládě. Současně chce Havlíček podle informací Blesk Zpráv proplácet mzdy pro všechny zaměstnance ve výši 100 % + odvody. A OSVČ nepřijdou o kompenzační bonus.

Podobný program má být i v případě restaurací. Havlíček na Primě také upozornil na to, že německá kancléřka Angela Merkelová dnes dost možná oznámí úplný lockdown - tedy uzavření všech obchodů a provozů. To v neděli v poledne skutečně udělala. Zpřísnění bude v Německu platit v období od 16. prosince do 10. ledna. V té době budou zavřené obchody s výjimkou těch, které prodávají nezbytný sortiment, jako jsou například potraviny. Zavřené by měly zůstat školy a lidé mají pracova z domova.

Czernin s Havlíčkem se shodli na tom, že by mohly otevřít lyžařské areály. Pokud ale vláda rozhodne o uzavření hotelů a restaurací, je prý jasné, že by lyžaři museli jezdit na otočku bez možnosti ubytování. Což Czernin nepovažuje za logické. 

„Je otázka, co je větší nebezpečí,“ reagoval senátor na argumenty Havlíčka, podle kterého se všechna opatření zavádějí především pro to, aby se snížila mobilita lidí a také se zamezilo jejich shlukování. 

V pondělí bude vláda také rozhodovat o možném prodloužení vánočních prázdnin pro žáky a studenty a to o dva dny. 

Tabulka PES pro lyžování v Česku Tabulka PES pro lyžování v Česku | MZ ČR/Blesk

Nečekal bych do pátku, říká Hamáček

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) se v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT omluvil za chaos ve vládních opatřeních. Podle něj je pravda, že zákaz kávy s sebou se příliš nepovedl, respektive to bylo špatně komunikované. Všechna omezení se dle jeho slov diskutují na vládě a „takto to chtěl pan premiér“, neodpustil si drobnou poznámku směrem k Andreji Babišovi (ANO). „Tohle byl první zásadní lapsus (…) určitě do budoucna by se to nemělo opakovat,“ zmínil.

Šéf ODS Petr Fiala ale příliš smířlivý není. „Ta káva v pytlíku, to není legrace, je to symbol, lidé jsou otrávení, znechucení,“ sdělil, že jako hlavní problém vidí rozbitý systém PES. Vadí mu především, že se podle tabulky nepostupuje. Čímž odkázal i na připravované výjimky vicepremiéra Havlíčka.

Hamáček odvětil, že všechny tyto diskuze – o opatřeních, zavírání, nouzovém stavu – jsou důležité, dokud nebude v Česku vakcína. Virus podle něj nezmizí, dokud nebude výrazná část populace proočkovaná, a do té doby se musí o všem mluvit a přicházet s různými nápady, i když občas dojde k omylu.

Vláda se systémem řídí, míní Hamáček. Jinak by nikdy nerozvolnila. S přechodem do 4. stupně PES by nečekal až do konce týdne, zároveň nevyloučil, že eventuálně se Česko dostane do 5. stupně. „Mě ten nárůst čísel děsí,“ řekl. Kompenzace pro živnostníky by volil minimálně 80 % loňského obratu. Fiala byl překvapený, že konkrétní plány ještě připraveny nejsou, říká, že opozice je má k dispozici.

Vývoj nákazy

Rizikové skóre PES opět stouplo, k dnešku o dva body na 71. Už týden zůstává ve čtvrtém stupni rizika, který je vymezen 61 až 75 body. Pět krajů má ale skóre na úrovni pátého stupně. Za dalším zhoršením skóre o dva body je mezitýdenní nárůst počtu nových případů v seniorské populaci. V sobotu laboratoře v Česku odhalily 3655 nakažených koronavirem, což je o víkendovém dni nejvíce od 14. listopadu. Pozitivních byla čtvrtina testů. 

Video  Rážová o plošném testování Čechů: Před Vánoci je to příležitost mít jistotu. Jak funguje rezervační systém?  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Ksel ( 14. prosince 2020 11:52 )

Naši restauratéři a hospodští jsou svobodní občané a přesto otrokům pod vedením Spartaka, kteří se dokázali vzepřít, nedosahují svými lidskými kvalitami ani po kotníky. Naši restauratéři totiž ve své většině zeurohujerovatěli a zcela změkli pod knutou vyznavačů rouškové věrouky. Proto si nezaslouží ani jakoukoliv svobodu a ani ohleduplné jednání. Jejich lokajské duše jen poslušně poštěkávají v taktu udávaném bruselskými mocipány. Hospodský, který po štěkání vládního PSA zavře hospodu, si zaslouží jen opovržení. Hospodští předtím neuchránili své hospody před vpádem protikuřáckých barbarů, před vpádem EET-prikázčiků, a nyní mají poslední šanci zachránit hospody před definitivní likvidací. Hospody vždy byly centra různých společenských a i politických událostí, byly i svatyněmi kuřáků a byly i místnostmi častokrát důležitějšími než vypolstrované pracovny ministerských úředníků. V hospodách byl ten skutečný kvas, život v nejlepším slova smyslu. Nyní hospody skomírají a jsou jen ubohým torzem zašlé slávy. Hospodští by neměli participovat na zabíjení posledního hřebu do rakve hospodské kultury.

Pohybovenadany ( 14. prosince 2020 04:36 )

Ty , nechápu co ma COVID společného se zdražováním máku ? To mi hlava nebere .

Pohybovenadany ( 14. prosince 2020 03:44 )

Jo, kde třeba seženu vánoční pohlednice, nebo kdy se zacne kopat kanál Labe-Dunaj?

Pohybovenadany ( 14. prosince 2020 03:41 )

Hamáčku , k čemu jsou hospody dobré ? Na Markelovou ale stejně nemáš, ta ví ,na rozdíl od tebe, co dělá!

kahuja ( 14. prosince 2020 00:24 )

Zrušení povinnosti používat EET platí nově až do 31. prosince 2022

Teď už je zbývá pečlivě promyslet z čeho budou hoteliérůlm kompenzace vypočítávány, jestli z údajného ze zisku, obratu,nákladů nebo tržeb .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa