Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rekordní nárůst nakažených: Německo směřuje k tvrdému lockdownu a občané tomu fandí

Autor: ksi - 
11. prosince 2020
19:55

Německo si připsalo opravdu nepříjemný rekord. Naši západní sousedé ve čtvrtek zaznamenali dosud nejvyšší denní přírůstek počtu nakažených koronavirem i nejvyšší denní počet zemřelých s covidem-19. Kvůli černé statistice se chystají přísnější opatření, která mají velkou veřejnou podporu. Podle průzkumu serveru Spiegel.de s ostrým lockdownem souhlasí více než 70 procent Němců.

Zatímco u nás si stát počíná poněkud chaoticky, chvíli rozvolňuje a pak zase hrozí dalším zpřísněním, u našich největších sousedů se nejspíš schyluje k tvrdému lockdownu. To s přihlédnutím k novým statistikám není velkým překvapením. Počet nově nakažených koronavirem a počet úmrtí totiž podle Institutu Roberta Kocha (RKI) dosáhl nového maxima. Podle údajů z pátečního rána zaznamenaly zdravotní orgány za uplynulých 24 hodin 29 875 nově infikovaných, což je téměř o 6 000 více než den předtím, kdy bylo rovněž dosaženo (do nynějška) rekordních 23 679 případů. Kromě toho RKI v pátek oznámila 598 úmrtí, což překonalo rekord ze středy, kdy s covidem-19 zemřelo 590 pacientů.

Sedmidenní reprodukční číslo v Německu činilo ve čtvrtek 1,03, ještě ve středu to bylo 0,99. Číslo udává, na kolik dalších lidí infikovaný člověk nákazu přenese. Současný údaj znamená, že sto infikovaných lidí nakazilo v průměru zhruba dalších 103 osob. Pokud je číslo dlouhodobě pod hodnotou jedna, má se za to, že infekce je na ústupu. V Česku podle ministerstva zdravotnictví mělo reprodukční číslo k pátku hodnotu 1,1.

Zpřísnění opatření

S ohledem na zlé statistiky se pravděpodobně ještě před Vánoci čeká zpřísnění protikoronavirových opatření. Podle informací Süddeutsche Zeitung jsou bavorský ministerský předseda Markus Söder (CSU) a primátor Berlína Michael Müller (SPD) v úzkém kontaktu s kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU) a vicekancléřem Olafem Scholzem (SPD). Očekává se, že přípravy budou dokončeny do víkendu, nejpozději však v pondělí.

Ačkoliv ještě ve čtvrtek mluvila kancléřka o zavření obchodů až po Vánocích, nyní se z vládních kruhů proslýchá, že Merkelová je pro co nejrychlejší zpřísnění opatření, nejlépe ještě před svátky. V Bundestagu například pronesla: „Řeknu vám, co mě teď znepokojuje – o tom musíme v příštích několika dnech velmi rychle mluvit – a to je momentální vývoj.“

Tento přístup podporuje i spolkový ministr vnitra Horst Seehofer (CSU), který chce konat ještě před svátky: „Jedinou šancí, jak znovu získat kontrolu nad situací, je tvrdý lockdown, ale musí k němu dojít okamžitě,“ uvedl v pátek pro Spiegel.de.

V podobném duchu se vyjádřil i Söder, který volá po uzavření obchodů v Bavorsku co nejdříve. „Nemůžeme čekat až do Vánoc,“ řekl bavorský ministerský předseda pro SDD. „Musíme jednat co nejrychleji, jde o každý den.“ Söder také volá po větší spolupráci spolkových zemí, podle něj totiž nemá smysl mít obchody zavřené v jedné spolkové zemi a v jiné ne.

Podpora veřejnosti

Kancléřka má pro razantní kroky širokou podporu veřejnosti. Podle průzkumu serveru Spiegel.de téměř 74 procent Němců souhlasí s Merkelovou a je pro tvrdý lockdown, jen 21 procent je proti. Tato opora v občanech by se dala interpretovat i skrze přístup německé vlády, která se snaží Němcům své kroky vysvětlovat. Navíc ruku v ruce se zákazy přichází i informace o pomoci, která poškozeným subjektům náleží.

Plánovaná nová omezení by měly doprovázet další ekonomické kompenzace. Všechna odvětví, která by musela zavřít, by měla dostat finanční podporu. Pravděpodobně se však neuvažuje o další úhradě ztracených tržeb, místo toho by měly být hrazeny fixní a provozní náklady za každý den nuceného uzavření. Důvodem je to, že v případě maloobchodu bude na rozdíl od odvětví pohostinství prodej kompenzován později. Dny kolem Vánoc jsou pro maloobchodníky tradičně nejrušnějšími dny roku s denním obratem až kolem jedné miliardy eur (26,32 miliardy Kč).

I na twitteru se objevily příspěvky podporující co nejrychlejší lockdown s hashtagem #LockdownJetzt. „Musíme změnit kurz!“ „Ano! Vstříc Vánocům!“

V Německu v současnosti platí částečná uzávěra, a to do 10. ledna. Restaurace, kina, divadla a volnočasová zařízení jsou zavřená, naopak školy a školky zůstávají v provozu. 

Kvůli nepříznivé epidemické situaci jednotlivé spolkové země opatření samy zpřísňují, píše ČTK. Například v Bavorsku už od středy platí nouzový stav, který provází omezení pohybu i noční zákaz vycházení. Od pondělí začnou platit tvrdší restrikce i v Sasku, druhé spolkové zemi, která sousedí s Českem. V Sasku je totiž nyní epidemická situace nejhorší ze všech šestnácti spolkových zemí. Od soboty 19. prosince v platnost vstoupí nová přísnější opatření také v Durynsku a podle agentury DPA chystá od příštího týdne výrazná omezení veřejného života také Bádensko-Württembersko.

Celkem se v Německu od počátku epidemie nákaza virem SARS-CoV-2 prokázala u více než milionu a čtvrt lidí. Zhruba 942 100 infikovaných se již uzdravilo. S covidem-19 zemřelo celkem 20 970 osob.

Jak je to s cestami do Německa?

Na základě usnesení spolkové kancléřky a vlád spolkových zemí se mají lidé v Německu v době od 2. listopadu 2020 do 10. ledna 2021 vyhnout soukromým cestám, turistickým výletům a návštěvám, které nejsou nutné, a to včetně návštěv příbuzných.

S platností od 17. listopadu jsou z důvodu změny saského koronavirového nařízení o příjezdu do Saska z České republiky a naopak v rámci malého přeshraničního cestovního ruchu bez karantény, resp. negativního testu, možné již jen ze závažných důvodů a pouze na maximálně 12 hodin. Cesty za nákupem, k soukromé účasti na kulturních, sportovních, veřejných nebo jiných volnočasových akcích již nejsou možné. S platností od 9. prosince 2020 v důsledku změny bavorského koronavirového nařízení už nejsou možné cesty z ČR do Bavorska nebo naopak v rámci malého pohraničního styku bez karantény nebo negativního testu.  

Video Vláda vyzývá: správný koronahrdina smrdí doma. - Úřad Vlády SRN
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa