Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kdo stojí za nadějnou vakcínou proti koronaviru? Manželé a děti tureckých imigrantů

Autor: sova - 
11. listopadu 2020
20:52

Kdo stojí za firmou BioNTech, která vyvíjí v současnosti nejnadějnější vakcínu proti covidu-19? Když se před pár dny objevila zpráva, že kandidátní vakcína BNT162b2 poskytuje až 90procentní ochranu proti onemocnění novým typem koronaviru, málokdo věděl, že v čele společnosti, která ji vyvíjí, stojí právě oni dva – manželský pár Ugura Sahina (55) a Özlem Türeciové (53). Jejich rodiče přišli do Německa za lepší budoucností pro svou rodinu, oni dva by nyní mohli přinést lepší budoucnost pro celou planetu.

Potomci tureckých přistěhovalců založili firmu BioNTech před dvanácti lety spolu s rakouským imunologem Christophem Huberem. Původně se zaměřovali na boj proti rakovině, od počátku letošního roku je tomu ale jinak. Společnost nyní uspěla ve třetí fázi klinického testování se svou látkou, kterou vyvíjí spolu s americkou firmou Pfizer a která by se mohla stát první široce dostupnou vakcínou proti covidu-19.

Manželé se seznámili ve fakultní nemocnici v Hamburku. Zatímco on pochází z jižního Turecka a do Německa se dostal ve čtyřech letech, rodina Özlem Türeciové přišla z Istanbulu. Vášeň pro medicínu pak lékařka podědila po tatínkovi.

Svou první firmu založili v roce 2001. Jmenovala se Ganymed Pharmaceuticals a byla první společností, která na trh uvedla terapii rakoviny jícnu a karcinomu žaludku prostřednictvím protilátek. V roce 2016 společnost prodali japonskému farmaceutickému gigantu Astellas. Nyní mají před sebou další prvenství.

Zároveň nepřekvapí, že díky raketovému nárůstu akcií jejich firmy už údajně patří mezi stovku nejbohatších Němců. Kvůli bezpečnosti pak sídlo společnosti v Mohuči hlídá i německá kontrarozvědka.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa