Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čech v covidové Paříži: Prázdné ulice, žádní turisté a zakázané objímání myšáka Mickeyho

Autor: ula, ČTK - 
1. listopadu 2020
05:30

Vlastimil (35) vyrazil na začátku října s přáteli autem na výlet do Paříže. V té době byla situace zcela jiná než nyní, bary a restaurace byly otevřené. Češi se vydali do historického centra a navštívili i Disneyland Paris. Blesk Zprávám Vlastimil popsal, jak to vypadá v Paříži, u památek, v hotelích, restauracích a jak moc se liší opatření od Česka a jak moc koronavirus ovlivnil nejznámější zábavní park na světě. Mickey Mouse už bohužel jen tak neobejmete. Jak to vypadalo ve Francii před tím, než vyhlásila karanténu?

Vlastimil se s přáteli vydal do Francie autem přes Německo. Cesta trvala 9 hodin a ačkoliv Češi mají vstup do Německa omezený, nenarazili nikde na hlídku a na hranicích je nikdo nezastavoval.

Zatímco u nás na začátku října se ještě roušky venku nenosily, ve Francii už byly nutností.

„V hotelu zmizely z pokojů propisky nebo poznámkové bloky. Na každém kroku, v každém patře, byla dezinfekce. Byli jsme upozorněni, že nyní nefunguje každodenní úklid pokojů. Určitá omezení platila i při používání výtahů. Byli jsme i svědky toho, když odešla jedna skupinka z hotelového baru, tak poté zaměstnankyně hotelu pečlivě vydezinfikovala stůl i židle,“ popisuje Vlastimil opatření v hotelu.

Speciální týmy hlídají správné nošení roušek

Jak se ukázalo během léta v jiných zemích, i ve Francii zmizel z hotelů bufetový styl snídaní. „Usadili nás ke stolu, kde jsme si mohli sundat roušky, dostali jsme menu, kde byly v nabídce talířky s jídlem, my jsme si je vybírali a obsluha nám je nosila. Lepší než bufet to podle mého není, ne všechno z talířku si dáte,“ uznává Vlastimil.

Při procházce centrem Paříže měl Vlastimil podle svých slov zvláštní pocit. Ulice zely prázdnotou, turistů bylo málo. Když si skupinka chtěla dát oběd poblíž Eiffelovy věže, většina restaurací vypadala, že již zkrachovala. Pokud si budete chtít u Louvru odskočit, tak to nebude možné. Toalety jsou zavřené.

V ulicích se navíc pohybují speciální týmy, které dohlíží na dodržování nařízení. „V městské hromadné dopravě, zejména na stěžejních stanicích, tyto týmy kontrolují, zda lidé dodržují rozestupy a mají správně nasazené roušky,“ vysvětluje Vlastimil.

Už žádné objímání s myšákem či kačerem

Vlastimil nebyl v Disneylandu Paris poprvé. „Parky mají  nyní samozřejmě omezenou kapacitu, vstupenku si musíte zamluvit předem na určitý termín. Jsou i lidé, kteří mají permanentky na vstup, ale i ti si musí datum rezervovat,“ začíná Vlasta s popisem fungování neznámějších zábavních parků v době covidové.

„Už před vstupem vás přivítá upozornění na rozestupy a zátarasy. Narozdíl od Česka se dbá na to, abyste měli rozestupy nejen s lidmi před sebou a za sebou, ale také s těmi vedle sebe,“ řekl Vlasta.

Zaměstnanci kontrolují nošení roušek, pokud ji má někdo po nosem, musí si ji upravit.

Doba covidová ale fungování parku zcela změnila. Průvod postav z pohádek a filmů, který byl vyhledávanou atrakcí, byl zrušen. Stejně jako byl zrušen velký noční ohňostroj s videomappingem, aby se lidé neshlukovali. Pokud jste toužili obejmout Kačera Donalda, Goofyho, Pluta nebo Mickeyho Mouse, není to už možné.

„Postavy v kostýmech jsou v určitých částech parků, můžete si s nimi maximálně udělat selfie na bezpečnou vzdálenost. Na jednu stranu odpadlo čekání na fotografii, kdy se Mickey Mouse objímal dlouho dobu s dětmi a ostatní čekali,“ přibližuje Čech restrikce.

V rámci Halloweenu se lidé mohli fotit se zápornými postavami z Disney pohádek. „To ale bylo opět možné pouze z bezpečné vzdálenosti,“ doplňuje Vlasta.

Rozestupy i na atrakcích

Atrakce samotné fungují, ale než na ni vstoupíte, musíte si vydezinfikovat ruce, stejně tak, jako když ji opouštíte.  Čekací doby např. na známé točící se šálky z Alenky v říši divů, se prodloužily. Místa jsou totiž omezená. Rozestupy musí být i na atrakcích.

V parku můžete navštívit i restaurace. „Dbá se i na rozestupy mezi stoly, takže je jich logicky méně. Menu dostanete buď na papíře, který už se nevrací, nebo si ho můžete načíst přes QR kód. Jídelní lístky tedy zcela zmizely,“ popsal Vlastimil.

Ačkoliv si skupinka Disneyland Paris užila, výlet by nyní do něj nedoporučila, zejména, pokud by to měla být vaše první návštěva.

„Hygiena je tam na vysoké úrovni, toho se bát nemusíte. Ale pokud byste se tam vydávali poprvé, tak kvůli covidu-19 a jeho restrikcím je kouzlo poloviční a program je chudší,“ myslí si Vlasta.

Bezpečněji než v Česku? 

Vlastimil popsal, jak ve Francii nyní fungují obchody. Zatímco u nás v supermarketu najdete dezinfekci maximálně před vchodem, v Paříži je jich podstatně víc.

„U menších obchodů je napsáno, kolik zákazníků může uvnitř být. U těch větších stojí zaměstnanci a kontrolují nejen lidi, aby si před vstupem dezinfikovali ruce, ale také jejich počet. U jednoho z obchodů měl zaměstnanec i počítadlo,“ řekl Blesk Zprávám Vlastimil s tím, že Česko by se od Francie mohlo v lecčems inspirovat.

„Ano, je to zvláštní, čekat frontu na to, abych si mohl nakoupit, na druhou stranu u nás se vůbec neřeší, kolik lidí se do obchodu nahrne,“ dodává k tomu Vlasta. V některých obchodech byla i výzva, aby lidé nesahali na vystavené zboží.

„Vlastně jsem se tam cítil bezpečněji než v Česku. A to myslím od doby, kdy u nás na jaře vyhlásili nouzový stav a restrikce se mění ze dne na den,“ uzavírá svoje vyprávění o výletu Vlasta.

Francie opět v karanténě

Situace se ale během 14 dnů ve Francii dramaticky zhoršila. Francouzský prezident Emmanuel Macron  kvůli prudkému šíření koronaviru v zemi vyhlásil celoplošná karanténní opatření pro Francii. Od 30. října budou zavřené restaurace a bary i obchody, které nejsou životně důležité. Uzavřený bude tedy i Disneyland Paris. Možný nebude ani volný pohyb mezi jednotlivými regiony. Opatření zůstanou v platnosti do 1. prosince. Na rozdíl od jarního takzvaného lockdownu, který trval osm týdnů, ale zůstane otevřená většina škol.

Podívejte se, jak to vypadá v Paříži a Disneylandu v době covidové:

Video se připravuje ...
Další videa