Hospody potřetí na kolenou: „Kdo tyhle nápady plodí?“ nechápou výčepní. Chaos je děsí
Vánoce budou nejspíše opět ve stupni 4 systému PES. Včera to oznámil šéf rezortu zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO). To znamená, že by měly být opět zavřené restaurace a hotely. Je tu ale výjimka: všechny obchody mají tentokrát zůstat otevřené!
Česko je už déle než týden v 3. stupni, jenže epidemická situace se zhoršuje a index rizika 64 včera už šestý den odpovídal horšímu stupni. „Navrhneme v pondělí přesun do úrovně 4 pravděpodobně s odstupem několika dnů v průběhu dejme tomu druhé poloviny nebo konce příštího týdne. V tom stupni číslo 4 budou reflektovány změny, které se odehrály od doby zavedení PES,“ uvedl včera Blatný.
Bude otevřeno
Podle ministra kabinet upraví systém, aby nebyly zvýhodňovány velké obchody. Omezení by tak mělo být dáno pouze množstvím osob na metry čtvereční. „Budeme si moct jít nakoupit i v tom stupni číslo 4 ke svému obchodníkovi v ulici a budeme moci zajít například ke kadeřnici,“ přislíbil Blatný.
Jeho slova potvrdil i vicepremiér Jan Hamáček (42, ČSSD). Modely podle něj varují, že pokud by vláda nepřitvrdila do Vánoc, začátkem nového roku by mohla být situace horší než na podzim. „Představa, že se to vrátí v lednu ještě ve větším rozměru, je něco, co bych pokládal za katastrofu,“ řekl včera po jednání Ústředního krizového štábu.
Blatný cítil zlepšení
Když ministr zdravotnictví oznamoval v neděli 29. listopadu uvolnění opatření, byl optimistický. „V průběhu příštího týdne dojde k dalšímu výraznému zlepšení situace,“ oznamoval. Upozornil ale, že se pokles indexu PES zastaví. „Rozvolnění samo o sobě pravděpodobně zastaví další pokles, může dojít i k určitým vlnkám i lehce nahoru,“ řekl. Pak už čísla jen rostla a rostla…
Restaurace potřetí na kolenou
Pokud vláda v pondělí kývne na stupeň 4, na konci týdne budou muset restaurace a hospody opět zavřít. Letos již potřetí. „To není vina restauratérů, a proto budu žádat a velmi prosit, aby se právě pro ně našel lepší systém kompenzací. Úplně rozumím tomu, že je to pro ně nesmírně těžké, není to žádná zlovůle ministerstva,“ řekl včera Blatný s tím, že už o tom jednal s ministryní financí Alenou Schillerovou (56, za ANO) a vicepremiérem Karlem Havlíčkem (51, za ANO).
Že současná pomoc není dostačující, potvrzují i sami provozovatelé podniků. „Současný nedostatečný formát kompenzace, tedy programy Antivirus a COVID nájemné, platí pouze do konce prosince. Nemáme žádný jiný výhled pokrytí škod, které nám vláda svými rozhodnutími působí,“ uvedl garant projektu Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner.
Zákaz kafe i čaje v kelímku
Ne, to není vtip! Vláda sice zakázala konzumaci alkoholu na veřejnosti a jeho prodej s sebou. Jenže zároveň s tím ministři zakázali také možnost koupit si i nealko či kávu!
Z rozhodnutí vlády je na ulici veškerá konzumace nápojů zakázána. To znamená, že vadí, i když si koupíte kávu do kelímku. „Není to omyl. Cílem je, abychom nechodili po vánočních trzích a po ulicích s kelímky a jídlem,“ potvrdil nařízení ministr zdravotnictví Jan Blatný. Mnozí si totiž mysleli, že jde o chybu, protože vláda ve čtvrtek omylem zakázala provozovnám veškerý prodej rozlévaných a na místě připravovaných nápojů k okamžité konzumaci
Podle ústavního právníka Jana Kudrny takové chování vlády nepůsobí důvěryhodně. „Já jsem příznivcem protiepidemických opatření a také je dodržuji, ale když se něco připraví a je v tom chyba, a další den se znovu musí opravit, tak to působí dost nedůvěryhodně,“ řekl Blesku s tím, že by to mohl být argument, aby se celou věcí zabýval soud. „Za normálních okolností, když na to je čas, tak všechno procházejí právníci a dávají k tomu své komentáře, jak to lze vyložit atd., ale nyní je vše přijímáno rychle a z minuty na minutu, a pak vznikají chyby,“ myslí si Kudrna.
Jak situaci vidí hospodští?
Blesk zpovídal hospodské, reportéři položili otázky: 1) Vyznáte se ještě v tom, co smíte a nesmíte zákazníkovi s sebou prodat? A 2) Vláda znovu zvažuje zavření hospod, zřejmě už od příštího týdne. Jak moc vás to poškodí?
Marcel Huml (46), restaurce Grill bar Amerika
„Protože mě to zajímá, tak se vyznám, ale je to hrozný chaos. A řadu hospodských to přestává bavit. Nejenže se neuživí..,.“ reagoval Marcel Huml (46), spolumajitel chomutovské Pasáže a restaurace Grill bar Amerika. „Škoda už vznikla, bude ještě vyšší. Takže když zavřou, tak zavřu a jsem rozhodnutý, že v novém roce už neotevřu. Za této vlády se provozovat nedá,“ zakončil.
David Gabriel (48), restaurace Eliáš
„Tak teď už se v tom vyznám, ale řekněte mi jedno. Kdo tyhle nápady plodí? Vždyť tam musí mít zástup právníků odborníků, kteří jim musí zabránit vydat takový pamflet,“ zhodnotil David Gabriel (48), provozní restaurace Eliáš, Ostrava-Zábřeh. „To už je pomalu likvidační. My jsme nakoupili spoustu zboží a už zase budeme zavírat? Ten PES je prý perfektní věc, jenže pár dnů po opatření vyhlásí výjimku, pak výjimku z výjimky, je to normální?“ řekl na druhou otázku.
Marián Baláž (43), restaurace Ventura Pub
„Sledujeme to a řídíme se tím, i když je to k smíchu. Například jako nařízení, že nemůžeme prodat ani kávu do kelímku s sebou, to je jak špatnej vtip,“ prohlásil Marián Baláž (43), spolumajitel karlovarské restaurace Ventura Pub. „Tohle řada podniků nevydrží. První rána přišla se zavíračkou ve 20 hodin, tak druhá přijde s úplným zavřením. Prosinec je vždy nejdůležitější měsíc v roce. Opravdu se bojíme, co bude dál.“
Zdeněk Fojtík (54), hotelová restaurace Arena
„Nevyznám a myslím, že nikdo. Opatření se mění každý den. Takhle se nedá řídit ani řetízkový kolotoč, natož republika,“ zuří Zdeněk Fojtík (54) z chomutovské hotelové restaurace Arena. „Nás to poškodí, lidi to poškodí. Ubytováváme pracovníky a techniky firem. Do práce jezdí společně dodávkami, v restauraci musí sedět zvlášť. Přijedou večer a nemohou se u nás najíst, když máme mít zavřeno ve dvacet hodin.“
Iva Kotková (54), Hospůdka U Čtyř stehen
„Zkouším se v tom orientovat. Vím, že nesmím prodat nic, co by si mohli dát zákazníci po cestě. Jestli se nepletu, tak snad na cestu můžu prodat vlastně jen pivo do PET lahve,“ reagovala Iva Kotková (54) z Hospůdky U Čtyř stehen v obci Všechlapy. „To je pořád otevřít, zavřít, otevřít, zavřít. Člověk neví, co bude a na co se připravit. Už je to vážně na hlavu.“
Hynek Macak (44), Restaurace Za oponou
„Věřím, že v tom, co smíme či ne zákazníkovi s sebou prodat, se tak nějak vyznáme,“ prohlásil Hynek Macak (44) z Restaurace Za oponou v Plzni. „Pokud bychom dostali nařízeno opět zavřít, tak bez opravdu adekvátních kompenzací za ztrátu, kterou kvůli tomu budeme mít, to už bude totálně likvidační.“
Lyžování bez ubytování
Vleky a lanovky by se nakonec před Vánoci mohly spustit. Ovšem výrazně omezeně. Podle Blatného by tak mohla lyžařská střediska fungovat podle rakouského modelu, tedy jako jednodenní aktivita. „Můžete si přijet zalyžovat, ale nebude tam možné pobývat v komerčních zařízeních,“ upozornil.
Ne je,ale jejich majitelé a to samé o bytech,korytáři všech zemí spojte se