Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hospody potřetí na kolenou: „Kdo tyhle nápady plodí?“ nechápou výčepní. Chaos je děsí

Autor: David Polák, Jakub Tomek - 
12. prosince 2020
05:00

Vánoce budou nejspíše opět ve stupni 4 systému PES. Včera to oznámil šéf rezortu zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO). To znamená, že by měly být opět zavřené restaurace a hotely. Je tu ale výjimka: všechny obchody mají tentokrát zůstat otevřené!

Česko je už déle než týden v 3. stupni, jenže epidemická situace se zhoršuje a index rizika 64 včera už šestý den odpovídal horšímu stupni. „Navrhneme v pondělí přesun do úrovně 4 pravděpodobně s odstupem několika dnů v průběhu dejme tomu druhé poloviny nebo konce příštího týdne. V tom stupni číslo 4 budou reflektovány změny, které se odehrály od doby zavedení PES,“ uvedl včera Blatný.

Bude otevřeno

Podle ministra kabinet upraví systém, aby nebyly zvýhodňovány velké obchody. Omezení by tak mělo být dáno pouze množstvím osob na metry čtvereční. „Budeme si moct jít nakoupit i v tom stupni číslo 4 ke svému obchodníkovi v ulici a budeme moci zajít například ke kadeřnici,“ přislíbil Blatný.

Jeho slova potvrdil i vicepremiér Jan Hamáček (42, ČSSD). Modely podle něj varují, že pokud by vláda nepřitvrdila do Vánoc, začátkem nového roku by mohla být situace horší než na podzim. „Představa, že se to vrátí v lednu ještě ve větším rozměru, je něco, co bych pokládal za katastrofu,“ řekl včera po jednání Ústředního krizového štábu.

Blatný cítil zlepšení

Když ministr zdravotnictví oznamoval v neděli 29. listopadu uvolnění opatření, byl optimistický. „V průběhu příštího týdne dojde k dalšímu výraznému zlepšení situace,“ oznamoval. Upozornil ale, že se pokles indexu PES zastaví. „Rozvolnění samo o sobě pravděpodobně zastaví další pokles, může dojít i k určitým vlnkám i lehce nahoru,“ řekl. Pak už čísla jen rostla a rostla…

Restaurace potřetí na kolenou

Pokud vláda v pondělí kývne na stupeň 4, na konci týdne budou muset restaurace a hospody opět zavřít. Letos již potřetí. „To není vina restauratérů, a proto budu žádat a velmi prosit, aby se právě pro ně našel lepší systém kompenzací. Úplně rozumím tomu, že je to pro ně nesmírně těžké, není to žádná zlovůle ministerstva,“ řekl včera Blatný s tím, že už o tom jednal s ministryní financí Alenou Schillerovou (56, za ANO) a vicepremiérem Karlem Havlíčkem (51, za ANO).

Že současná pomoc není dostačující, potvrzují i sami provozovatelé podniků. „Současný nedostatečný formát kompenzace, tedy programy Antivirus a COVID nájemné, platí pouze do konce prosince. Nemáme žádný jiný výhled pokrytí škod, které nám vláda svými rozhodnutími působí,“ uvedl garant projektu Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner.

Zákaz kafe i čaje v kelímku

Ne, to není vtip! Vláda sice zakázala konzumaci alkoholu na veřejnosti a jeho prodej s sebou. Jenže zároveň s tím ministři zakázali také možnost koupit si i nealko či kávu!

Z rozhodnutí vlády je na ulici veškerá konzumace nápojů zakázána. To znamená, že vadí, i když si koupíte kávu do kelímku. „Není to omyl. Cílem je, abychom nechodili po vánočních trzích a po ulicích s kelímky a jídlem,“ potvrdil nařízení ministr zdravotnictví Jan Blatný. Mnozí si totiž mysleli, že jde o chybu, protože vláda ve čtvrtek omylem zakázala provozovnám veškerý prodej rozlévaných a na místě připravovaných nápojů k okamžité konzumaci

Podle ústavního právníka Jana Kudrny takové chování vlády nepůsobí důvěryhodně. „Já jsem příznivcem protiepidemických opatření a také je dodržuji, ale když se něco připraví a je v tom chyba, a další den se znovu musí opravit, tak to působí dost nedůvěryhodně,“ řekl Blesku s tím, že by to mohl být argument, aby se celou věcí zabýval soud. „Za normálních okolností, když na to je čas, tak všechno procházejí právníci a dávají k tomu své komentáře, jak to lze vyložit atd., ale nyní je vše přijímáno rychle a z minuty na minutu, a pak vznikají chyby,“ myslí si Kudrna.

Jak situaci vidí hospodští?

Blesk zpovídal hospodské, reportéři položili otázky: 1) Vyznáte se ještě v tom, co smíte a nesmíte zákazníkovi s sebou prodat? A 2) Vláda znovu zvažuje zavření hospod, zřejmě už od příštího týdne. Jak moc vás to poškodí?

Marcel Huml (46), restaurce Grill bar Amerika

„Protože mě to zajímá, tak se vyznám, ale je to hrozný chaos. A řadu hospodských to přestává bavit. Nejenže se neuživí..,.“ reagoval Marcel Huml (46), spolumajitel chomutovské Pasáže a restaurace Grill bar Amerika. „Škoda už vznikla, bude ještě vyšší. Takže když zavřou, tak zavřu a jsem rozhodnutý, že v novém roce už neotevřu. Za této vlády se provozovat nedá,“ zakončil.

David Gabriel (48), restaurace Eliáš

„Tak teď už se v tom vyznám, ale řekněte mi jedno. Kdo tyhle nápady plodí? Vždyť tam musí mít zástup právníků odborníků, kteří jim musí zabránit vydat takový pamflet,“ zhodnotil David Gabriel (48), provozní restaurace Eliáš, Ostrava-Zábřeh. „To už je pomalu likvidační. My jsme nakoupili spoustu zboží a už zase budeme zavírat? Ten PES je prý perfektní věc, jenže pár dnů po opatření vyhlásí výjimku, pak výjimku z výjimky, je to normální?“ řekl na druhou otázku.

Marián Baláž (43), restaurace Ventura Pub

„Sledujeme to a řídíme se tím, i když je to k smíchu. Například jako nařízení, že nemůžeme prodat ani kávu do kelímku s sebou, to je jak špatnej vtip,“ prohlásil Marián Baláž (43), spolumajitel karlovarské restaurace Ventura Pub. „Tohle řada podniků nevydrží. První rána přišla se zavíračkou ve 20 hodin, tak druhá přijde s úplným zavřením. Prosinec je vždy nejdůležitější měsíc v roce. Opravdu se bojíme, co bude dál.“

Zdeněk Fojtík (54), hotelová restaurace Arena

„Nevyznám a myslím, že nikdo. Opatření se mění každý den. Takhle se nedá řídit ani řetízkový kolotoč, natož republika,“ zuří Zdeněk Fojtík (54) z chomutovské hotelové restaurace Arena. „Nás to poškodí, lidi to poškodí. Ubytováváme pracovníky a techniky firem. Do práce jezdí společně dodávkami, v restauraci musí sedět zvlášť. Přijedou večer a nemohou se u nás najíst, když máme mít zavřeno ve dvacet hodin.“

Iva Kotková (54), Hospůdka U Čtyř stehen

„Zkouším se v tom orientovat. Vím, že nesmím prodat nic, co by si mohli dát zákazníci po cestě. Jestli se nepletu, tak snad na cestu můžu prodat vlastně jen pivo do PET lahve,“ reagovala Iva Kotková (54) z Hospůdky U Čtyř stehen v obci Všechlapy. „To je pořád otevřít, zavřít, otevřít, zavřít. Člověk neví, co bude a na co se připravit. Už je to vážně na hlavu.“

Hynek Macak (44), Restaurace Za oponou

„Věřím, že v tom, co smíme či ne zákazníkovi s sebou prodat, se tak nějak vyznáme,“ prohlásil Hynek Macak (44) z Restaurace Za oponou v Plzni. „Pokud bychom dostali nařízeno opět zavřít, tak bez opravdu adekvátních kompenzací za ztrátu, kterou kvůli tomu budeme mít, to už bude totálně likvidační.“

Lyžování bez ubytování

Vleky a lanovky by se nakonec před Vánoci mohly spustit. Ovšem výrazně omezeně. Podle Blatného by tak mohla lyžařská střediska fungovat podle rakouského modelu, tedy jako jednodenní aktivita. „Můžete si přijet zalyžovat, ale nebude tam možné pobývat v komerčních zařízeních,“ upozornil.

Video  Blatný o zavírání hospod: Není to vina restauratérů ani zlovůle ministerstva. Lidé tam nemohou mít roušky a styk trvá desítky minut. 
Video se připravuje ...

gejzovic ( 13. prosince 2020 08:56 )

Ne je,ale jejich majitelé a to samé o bytech,korytáři všech zemí spojte se

krapotkin ( 12. prosince 2020 18:37 )

Marmate asi nevíš, že doktor musí apoň občas ránu prohlédnout. Párkrát jsem mu poslal fotky, ale po půl roce chtěl ránu vidět.
Do televize jsem to dát nemohl kvůli vyšetřování Policií.

frantacizek ( 12. prosince 2020 14:56 )

ten jelen se teda podařil Dustymu včera namalovat na zeď pokojíčku jeho syna, kdyby někdo nečetl můj koment z rána z tohoto vlákna..Měl asi 3 promile, na konci díla už možná teda méně, ale na výsledku se to moc neprojevilo..

frantacizek ( 12. prosince 2020 14:41 )

Marcela je jinak vyučená aranžerka výloh, Dusty pak tesař, čili ze sociologického pohledu se jedná o sourodý pár, který se musel v životě potkat, i kdyby soudruzi z Číny vypouštili ob rok něco a nutili nás tím jako civilizaci být neustále v karanténě.. Ujistil jsem ji položením ruky na její rameno, že bych byl schopen s tímhle na zdi něco udělat, kdyby Dusty pomocí celočíselných násobků elementárního účinkového kvanta dále rozvinul Planckův vyzařovací zákon, ale to se mu v tomhle jelenovi zatím nepodařilo a že jsme přišli skutečně jen na tu husu v troubě a pač jsem viděl, že Dusty je s mou obhajobou jeho osoby trvale spokojený, což už mi teda naznačil při tom odbíhání Marcely ke sporáku ťuknutím pěstí a že mám u něj pivka (i když teda pivař nejsem, ale víno s nimi mám zakázáno pít, kdyby přišli noví rowdies, abych jim nezhodil autoritu, že mají kamaráda gaye, že se to pak už těžko vysvětluje...), říkám Marcele - noo, třeba Rytmo koupil, když šel z hospy, malému Rytmovi pozlaceného goril buddhu a přidal jsem si teda, že aj s ledvinkou na eura, kdyby chtěla nějaká návštěva dát. Chtěla bys tady goril buddhu?? cikánské kulturní stereotypy zaberou vždy... Marcela totiž hnedka - Šimonku, honem, kde máš tablet..
Chtěl jsem Rytma vyložit jako milujícího otce v roli Santy. Ale ještě u oběda ty stereotypy fungovaly, když jsem navrhl, že bychom Rytma mohli Šimonkovi pozvat aj s tím jeho přerostlým pudl psekem, teda bez nataček, ale s parohama, že má jako Santa soba, Marcela, že takový debil ji tady chodit nebude, stačí, že tam Šimonkovi leze Dusty vydýchávat alkoholové výpary při návratu z hospy, ještě tak dva dementi.
Toliko má zkušenost. Tvrdě pracující zkrátka nechápou, když jim vezmete všechnu zábavu. Potřebuji se občas jít "uklidnit" od rodin mezi kamarády. Nyní spousty volna

frantacizek ( 12. prosince 2020 14:35 )

hoši, nechejte ty hospody otevřené, zachrání to spousty vztahů, kde už jsou i děti. Chlapci si potřebují odpočinout od matek svých dětí a naopak. Navíc, když dojdou z hospy, chytá je múza, jak jsou rozněžnělí z toho, že mohli vyjít z karantény a zase se sejít a pokud partnerka peče u kamarádky, snaží se dětem při návratu udělat, co jim na očích vidí, nedbaje přitom ani přítomnosti au pair tchýně.. Teď jsem řešil, jestli je kamarádem Dustym včera namalovaný jelen skutečně jelenem. Z jedné strany Dusty, z druhé jeho partnerka Marcela ostentativně navíc machajíc vařečkou, jak běhala ještě každou chvíli ke sporáku, každý z nich měl na Dustyho malířskou prvotinu svůj názor. Nechtěl jsem zklamat ani jednoho, tak jsem po chvíli přemýšlení zkusil, že by to mohl být jelen z doby paleolitu, což jsem musel teda vysvětlit hlavně Marcele, Dusty znalý starší doby kamenné hned totiž - tak vidíš... Marcela odběhla zase zamíchat náš oběd a cestou asi přemýšlela, čiže jakmile dorazila zpět do našeho kroužku vyznavačů Devět sil, tak už bylo vidět, že se chytla a přišla s vlastní tezí - to spíše ještě starší Rejďo řekla, čímž mě trošku zaskočila, tak jsem připojil otázku - myslíš jako druhohory - jura, křída a tak? Toho juru jsem zřejmě trošku polkl, jinak si nedovedu vysvětlit její pokračování - kde máš šimonku tabuli s křidami, dones strejdovi, on to přemaluje.. To už jsem jen slyšel Nikolu za mnou, jak běží na záchod. Ona má občas stavy čůrání, i když volně konverzujeme..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa