Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

PES v Praze chcípá dál. K iniciativě proti povinnému zavírání se přidává více restaurací

Autor: ČTK - 
11. prosince 2020
17:59

Vládní nařízení kvůli koronaviru zdaleka nejsou populární ani mezi lidem, ani mezi restauratéry, kterým mnohdy hrozí doslova zánik podniku. Proto vznikla iniciativa Chcípl PES, která bojuje proti povinnému zavírání restaurací ve 20:00. Nově ji podpořily další dvě pražské restaurace.

Jde o pivní bar Obývák v Praze 10 a smíchovský Sugar Daddy by Bejzment. Tankovna U Zlatého Jelena, restaurace Šeberák a Obývák plánují mít dnes otevřeno déle než do vládou povolených 20:00. Ve čtvrtek policie zadržela majitele provozovny Šeberák Jakuba Olberta.

Podle Roberta Vrkoče, jednatele společnosti, která provozuje pivní bar Obývák, už ve středu nezavřel v osm. „Policie nás ukončila ten večer,“ dodal. Vadí mu zaměření restriktivních opatření pouze proti gastrosegmentu. „Kdyby to bylo plošné, tak neprotestuju, protože v tom vidím systémovou spravedlnost,“ řekl ČTK Vrkoč. Nyní je podle něho otevření protestní, aby si veřejnost všimla, že situace v pohostinství je neúnosná. „Místo, aby nám hrozili, tak aby přišel čin podpory,“ uzavřel. Olbert na facebookové stránce uvedl, že plánuje mít i v pátek otevřeno do 22:00.

Stačí jen vlajka

Iniciátor protestů Jiří Janeček z pivovaru Malý Janek dnes vyzval, aby hospodští nevpouštěli hosty do podniku, nechali vyvěšenou vlajku a počkali na nedělní koordinační schůzku.

Diskriminace

Pochopitelně máme otevřeno. Otázka je, v kolik přijdou příslušníci a zavřou. Před chvílí byli u nás v hospodě ještě během dne a informovali personál o tom, že hned, jak přijde osmá, tak vyhazujou lidi z hospody. Že dostali kartáč z nejvyšších míst,“ řekl ČTK provozní tankovny Jiří Tlustý. Nadále se domnívá, že není ze strany státu vymahatelné, aby pouze restaurace měly zkrácenou otevírací dobu o dvě hodiny na rozdíl od ostatních provozů.

O omezení otevírací doby restaurací, barů a dalších stravovacích zařízení rozhodla vláda v pondělí. Od středy tak můžou mít otevřeno maximálně do 20:00. Reagovala na podle ní častá porušování protiepidemických opatření v tomto odvětví. Od minulého čtvrtka mohly mít restaurace po několikatýdenním úplném uzavření otevřeno až do 22:00.

V pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) oznámil, že v pondělí vládě navrhne, aby se v ČR znovu zavedl čtvrtý stupeň protiepidemického systému PES. To by znamenalo uzavření restaurací s možností prodeje z okének. Zároveň řekl, že se bude jednat o kompenzacích.

Video  Blatný o zavírání hospod: Není to vina restauratérů, ani zlovůle ministerstva. Lidé tam nemohou mít roušky a styk trvá desítky minut. 
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa