Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi nemají na jídlo, na dárky si ale půjčí. Ekonom zmínil výpadek 10 miliard i lichváře

Autor: Nikola Forejtová - 
6. prosince 2020
06:30

Letošní Vánoce budou o několik miliard chudší. Počítají s tím analytici a ekonomové. Podle předběžných odhadů by měli letos Češi utratit  „jen“ 55 miliard. Problémem ale je, že se nemalé procento lidí nechce Vánoc a především darů, vzdát. Sahají tak po půjčkách, a to i přesto, že již nějaké závazky mají a finance jim sotva vystačí na jídlo a bydlení. Ekonom Lukáš Kovanda tak alespoň varuje před lichváři a radí, aby si dospělí promluvili s dětmi, které případný letošní úbytek dárků dokáží pochopit.

Není roku, kdy by experti napříč obory nevarovali před braním neuvážených půjček. Mezi ně řadí i půjčování si financí na Vánoce a především pak na dárky. Jak ale vyplývá z letošního průzkumu společnosti KRUK, Češi si z těchto varovaní nevzali přílišné poučení. „Téměř každý dvacátý Čech si někdy na Vánoce vzal půjčku do pěti tisíc, další 4 procenta si na dárky půjčilo více než pět tisíc,“ upozorňují analytici s tím, že si Češi půjčují stále častěji. V roce 2018 si půjčovala jen dvě procenta Čechů. 

Nejvíce si pak půjčují ti, kteří už nějaké závazky mají, jak dále vychází z průzkumu. Vychází to dokonce tak, že si na vánoční přípravy půjčí čtvrtina lidí, kteří mají nějaký dluh po splatnosti. „Není dobrým znamením, že z respondentů, kterým jejich příjem nestačí ani na nejlevnější jídlo a oblečení, si téměř třetina půjčí peníze na Vánoce,“ míní generální ředitelka společnosti KRUK Jaroslava Palendalová. 

Standardně se k tomuto nouzovému řešení uchylují především rodiny s dětmi. Mezi nimi i samoživitelé, kteří v letošním roce utrpěli značné finanční ztráty kvůli koronavirové krizi. „Na tyto lidi číhají finanční žraloci, kteří se umí chovat vstřícně. Když je to ale skutečně jenom o dárcích, je dobré to oželet a vypustit to, než si brát půjčku. Vím, že je to těžké v rodinách s dětmi, protože děti jsou smutné, ale i ony to dokážou letos pochopit,“ komentuje tento negativní trend pro Blesk Zprávy ekonom Lukáš Kovanda.

Kovanda: Čeká nás výpadek 10 miliard

Obdobného názoru je i Dagmar Vogtová z projektu VašeVýživné. „Dětskou duši není dobré podceňovat, oni to pochopí, protože situaci v rodině znají. Určitě bude mít radost i z drobnosti, z láskyplného obětí a z toho, že má rodiče, kterému na něm záleží. Musíme si uvědomit, že tohle je to důležité, být s tou rodinou,“ řekla již dříve Blesk Zprávám. 

Naštěstí to vypadá, že i přes narůstající poptávku po vánočních půjčkách se Češi letos spíše uskromní. Podle výzkumu letos přistanou pod české stromečky dary v celkové hodnotě 55 miliard. „Očekáváme, že zatímco loni utratili Češi 65 miliard, tak to bude letos zhruba 55 miliard. Je to poměrně velký pokles, ale není to katastrofa,“ uvádí pro Blesk Zprávy Kovanda.

A ačkoliv Kovadna radí, aby lidé opustili od půjček, poznamenává, že by se dary neměly vyřadit úplně. To by totiž ekonomice a především maloobchodům a službám dalo velkou finanční ránu. „Vánoce jsou vrcholem celoroční sezóny a pokud by lidé na Vánoce své zboží neprodali, tak by nebylo na mzdy a propouštělo by se,“ konstatoval ekonom.

Pro řadu obchodníků jsou Vánoce záchranou celého roku. Klasickým příkladem jsou klenotnictví a knihkupectví. „V prvním pololetí jsme měli pokles 30 procent, ale není rozhodující jako konec roku, protože konec roku celkově dělá 50 procent tržeb za celý rok (…) Knih se musí prodat obrovské množství, není to jako u aut,“ uvádí pro Blesk Zprávy  na příkladu Martin Vopěnka ze Svazu českých knihkupců a nakladatelů. 

Uvolňování opatření v Česku: Otevřely se některé obchody. Na snímku knihkupectví Kanzelsberger na Bělehradské ulici v Praze (27. 4. 2020) Uvolňování opatření v Česku: Otevřely se některé obchody. Na snímku knihkupectví Kanzelsberger na Bělehradské ulici v Praze (27. 4. 2020) | ČTK/Krumphanzl Michal

Na očekávaném výpadku tržeb se koronakrize citelně podílí. Podle Kovandy je to vedle větší motivace šetřit způsobené i efektem online nákupů. „Přeci jenom v kamenných obchodech chodíme náhodně a podléháme neplánovanému nákupu. V případě online nákupů je to promyšlené a lidé více zkoumají nabídky na serverech a vybírají až po zralé úvaze. To způsobuje, že ty výdaje za Vánoce budou nižší,“ vysvětluje. 

Video  Žně internetových obchodů: Česká dvojka Mall.cz si prošla největším náborem lidí vůbec  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Přes 50 procent Čechů daruje peníze

Někteří lidé jsou navíc k nákupům přes internet skoupí, případně jej doma ani nemají - v tomto případě se nejčastěji jedná o seniory, kteří tak zvolí jako dárek obálku s penězi. „Peníze letos daruje zhruba přes padesát procent Čechů. I proto, že kvůli koronavirovému omezení výdajů za dárky se budou snažit bližní obdarovávat praktičtěji,“ dodává ekonom.

Na závěr pak Kovanda radí, aby si lidé v případě půjčky alespoň obraceli na věrohodné společnosti. Nejlépe na svou banku, kde mají vedený účet. „Nabízí se plejáda poskytovatelů půjček nebankovních, ty mají vždy vyšší úroky. Končí to až na hraně kriminální činnosti. Jsou ty i půjčky na černém trhu a to určitě nedoporučuji, jelikož to může člověka uvrhnout do dluhové pasti a do exekuce,“ uzavírá.

Video  Havlíček v IKEA kontroloval opatření: Spokojenost a apel na Čechy  - Markéta Mikešová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

kralovna-vsech-mori ( 6. prosince 2020 10:52 )

Hele oni to tam mají i na večer.

kralovna-vsech-mori ( 6. prosince 2020 09:18 )

Výborný přístup. Nakone c co s nima, jen stojí prachy. Škoda, že nejsou puboš boxy kam by se dali odkládat ti odrostlejší.

vaber ( 6. prosince 2020 09:18 )

co to stále v Plesku melete o nedostatku peněz, vláda doslova rozdala stovky miliard korun,za nic, kde ty peníze jsou? ty nezmizely ,úspory stoupají jako nikdy dříve,
pište o těch, co se na koronaviru napakovali jako nikdy předtím,
koho zajímají zbytečné hotely pro cizince, nebo zavřené prodejny kam přijdou dva zákazníci za den , nebo umělci o které nikdo nestojí ,
ať jdou prodávat do supermarketu nebo si vyberou ze statisíců volných pracovních míst

Rajče ( 6. prosince 2020 09:02 )

No jasně, pak nastane brečení "jsem v exekuci, státe dělej něco", idioti....

kurna1 ( 6. prosince 2020 08:23 )

Když nemají na dárky, tak si prostě nepujčím a budu se snažit jim to vysvětlit. Snad to pochopí. A pokud né, tak ať táhnou o dům dál

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa