Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vánoce jen do dvou tisíc? Radši dárek než nájem, říkají samoživitelé. Sahají i po půjčkách

Autor: Nikola Forejtová - 
30. listopadu 2020
05:25

Vánoční svátky, ač by měly být časem klidu a míru, jsou pro většinu lidí spíše psychickým a finančním náporem. Mnohem víc ještě pro osamělé rodiče, kteří podle nejnovějšího průzkumu nemají absolutně žádné finance na posledních pár dní roku, jejich už tak nízké příjmy tvrdě zasáhla pandemie. Řada samoživitelek a samoživitelů musela s malými dětmi zůstat doma a přišla o podstatnou část příjmů. Mnoho z nich už sáhlo i po půjčkách, někteří si dokonce zvolí raději dary pro děti než zaplacení nájmu.

Ozdoby, hory jídla a cukroví, stromeček a dárky. To vše stojí peníze. Podle loňského průzkumu agentury Nielsen jsou Češi o Vánocích schopni v průměru utratit asi 12 297 korun. Jen za jídlo dají i 5 tisíc korun. Letos se ale tento průměr nejspíše sníží, nejvíce u samoživitelů.

Vánoce byly a budou pro osamělé rodiče finančním strašákem, a letos ještě posíleným koronakrizí. „Samoživitelé často pracovali na zkrácené úvazky, na dohody o provedení práce. A většinou pracovali i v pohostinství a v cestovním ruchu, kde měli nárazové brigády. Nyní se ocitli bez práce či na ošetřovném, což jim ale nenahradí plat, který měli. Takže se dostávají do kolotoče toho, že nemají kolikrát peníze ani na nájem,“ načíná pro Blesk Zprávy problematiku letošních Vánoc pro samoživitele Dagmar Vogtová z projektu VašeVýživné.

Vánoce jen za 2 tisíce? Samoživitelé sahají po půjčkách

Třetina samoživitelů pro VašeVýživné uvádí, že letos utratí maximálně 2 tisíce korun. Z toho deset procent dodalo, že na dárky peníze nezbudou. „Já si myslím, že každý rodič z výzkumu ukazuje, že chce dětem dopřát Vánoce, a vyšlo najevo i to, že téměř polovina to bude řešit formou drobných dárků, které nebudou tak finančně náročné,“ dodává k tomu pro Blesk Zprávy Vogtová.

Smutnější je ale ve výsledcích průzkumu to, že 13 procent rodičů si na Vánoce bere půjčku, dokonce se svěřují i s tím, že jednou nezaplatí nájem. „Některé maminky se svěřily, že kvůli Vánocům a dětem odložily takové věci, jako je oprava auta nebo vlastní vyšetření u zubaře. Některé maminky si přibraly kvůli svátkům extra brigády,“ dodává pro Blesk Zprávy Marie Cicvárek Fléglová, která nám průzkum dala k dispozici.

Přitom před půjčkami na Vánoce, ale i na jiné svátky či na zbytné vybavení, varují experti napříč obory. Vogtová doplňuje, že navíc po Vánocích nepřichází finanční úleva. Naopak se objevují nutné splátky, vyúčtování apod.

Vogtová: Nepodceňujte děti, pochopí to

A jak se tedy s Vánoci vyrovnat? Podle Vogtové je hodně lepších možností, jak si zajistit poklidné Vánoce. „Někteří nezaplatí lyžák, ale vždy je nejlepší si s dítětem promluvit,“ zmiňuje Vogtová a pokračuje: „Dětskou duši není dobré podceňovat, oni to pochopí, protože situaci v rodině znají. Určitě bude mít radost i z drobnosti, z láskyplného obětí a z toho, že má rodiče, kterému na něm záleží. Musíme si uvědomit, že tohle je to důležité, být s tou rodinou.“

Podle Vogtové je navíc lepší dítěti situaci vysvětlit, než se poté dívat na zklamání v dětských očích, když si sepíšou dlouhý seznam dárků. „Je pravda, že každé dítě by chtělo tohle a tohle, ale když si to rodič nemůže dovolit, tak mu má jít příkladem. Nějak to období překonat, vím, že je to těžké, ale ono je i těžké to, že v lednu chodí vyúčtování,“ uzavírá Vogtová.

Video  Kapři a stromečky budou, s Mikulášem uvidíme za týden, vzkázal ministr zdravotnictví Blatný.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Osamělí rodiče mají navíc mnoho možností, jak splnit svým dětem sen. Řada organizací poskytuje opravdu potřebným pomoc - například v podobě skládání se na dárek nebo v podobě potravinové pomoci.

bilakonvalinka ( 30. listopadu 2020 09:20 )

Určitě to není jednoduché, ale stačí přece jen maličkost k vánocům. A hl. se nezadlužovat!! A stát by měl nějak donutit neplatíci fotry k zodpovědnosti !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa