Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tajná pozvánka a heslo jen pro vyvolené! Takhle se stovka lidí dostala na nelegální párty

Aktualizováno -
28. listopadu 2020
16:31
Autor: pom - 
28. listopadu 2020
14:43

119 mladých lidí pařilo v tajném podzemním klubu v centru Prahy, ačkoliv ten má být z vládních nařízení zavřený! V noci na sobotu je tam objevili policisté a nelegální párty hned rozpustili, organizátoři pak měli na policii co vysvětlovat. Podle jedné z účastnic, s níž Blesk ještě v noci na místě hovořil, to není zdaleka první takový večírek, který se v Praze konal. Jak se účastníci o párty vůbec dozvěděli a jak zněly pokyny organizátorů?

17 Čechů a 102 cizinců, převážně mladí lidé a studenti, kteří do Prahy přijeli v rámci programu Erasmus – takové osazenstvo se sešlo v tajném podzemním baru na Starém Městě, aby si navzdory vládním nařízením užili pořádnou páteční párty. Pili alkohol, hráli fotbálek a bavili se bez roušek, jako by ani žádná koronavirová krize neexistovala. Jak se ale o takové párty dozvěděli?

Video  Policejní zásah ukončil nelegální party v tajně otevřeném klubu v centru Prahy  - Václav Burian Blesk.cz
Video se připravuje ...

Podle informací Blesk.cz je organizátor akce svolal přes soukromý profil na sociálních sítích. Server Seznam Zprávy zveřejnil několik screenshotů z konverzace s instagramovým profilem s názvem Password Prague, tedy Heslo Praha. Profil nejprve zveřejnil výzvu, aby mu každý, kdo chce heslo pro přístup na párty, napsal soukromou zprávu. Když tak zájemce učinil, požádal ho organizátor prostřednictvím zmíněného profilu o jméno a příjmení, načež zájemci poslal několik pokynů, jak se chovat, a také zmíněné heslo.

„Důležitá poznámka: Dorazte nejpozději ve 22:30, abyste se dovnitř dostali včas. Po 23:00 zaplatíte 200 korun a po 00:00 300 korun. Klub otevírá ve 22:00,“ stálo ve zprávě. Heslo pro páteční párty, kde zasahovala policie, bylo například „Where is Jonas?“ (Kde je Jonáš). Organizátor také poslal adresu klubu, upozornil ale, že taxikáři nemá účastník večírku sdělovat přesnou adresu, ale nechat se dopravit na Anenské náměstí. „Někdo prochází kolem Anenské 9 každých deset minut, prostě mu řekněte heslo,“ byl podle serveru návod, jak se dostat dovnitř. Účastníci také dostali za úkol být diskrétní, na ulici nehlušit, přicházet nejvíce ve čtyřčlenných skupinách, aby nevzbuzovali příliš pozornosti.

Posty, profily a zprávy na instagramu, přes něž organizátoři svolávali lidi na tajné párty v Praze. Posty, profily a zprávy na instagramu, přes něž organizátoři svolávali lidi na tajné párty v Praze. | čtenář Blesk.cz / Instagram

Podle informací Blesku pozvánky na tajné party začala už v září zveřejňovat organizace MAD Prague (Make a Difference Prague), která se zaměřuje převážně na pořádání večírků pro zahraniční studenty v Praze. Zda právě ona stojí za pořádáním nelegálních párty v období covidu, není jasné. Pozvánky na párty a tajná hesla zveřejňoval také profil midnightprague_, který se později přejmenoval na výše zmíněný passwordprague a dále na losangelsfly, v sobotu byl pak tento profil z Instagramu odstraněn.  Několik nelegálních večírků se podle informací Blesk.cz uskutečnilo už v září a říjnu, další se měl kromě pátku konat také v sobotu.

Organizátoři v rukou policie

Dívka, která se páteční párty účastnila, Blesku řekla, že to není poprvé, co se podobná akce v Praze koná. „Na večírky chodím v Praze už asi dva týdny,“ sdělila v rozhovoru Francouzka krátce poté, co byla policií vyvedena z klubu s tím, že účastníci večírku rozhodně neměli roušky. Osm lidí, které policisté v klubu našli, skončilo na služebně. „Domníváme se, že se jednalo o organizátory akce. Skončili na policejní služebně, aby situaci vysvětlili. Okolnostmi případu se zabýváme a je předpoklad, že věc bude řešena oznámením správnímu orgánu,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Podle provozovatele obchodu DiscoDuck, který sídlí ve stejné pasáži, Rostislava Kejmara jsou majitelé klubu cizinci. O tom, že by se tam konaly nelegální party, nic neví. „Byl jsem v obchodě včera (v pátek - pozn. red.) od dvou do čtyř do odpoledne a ničeho podezřelého jsem si nevšiml,“ řekl Blesku v sobotu dopoledne. Překvapilo ho, že se tam vešla více než stovka lidí. „Je to tam malé,“ uvedl s tím, že před zavedením opatření na jaře tam mohlo chodit kolem šedesátky lidí, v létě míval klub kvůli úbytku turistů jen zhruba deset hostů.

Video  Policie rozehnala párty v nočním klubu, 27. listopadu 2020.  - Policie České republiky
Video se připravuje ...

arbitr ( 29. listopadu 2020 11:32 )

„Říkala jsem jim, že máme svá práva, celá situace byla dost děsivá. Nakonec jsem z klubu vyšla jako poslední, asi kvůli tomu, že jsem si na ně otevírala pusu,“ uvedla mladá Francouzka, která je v Česku na studijním pobytu Erasmus. Doplnila, že večírky se v klubu konaly poslední dva týdny. Účastníci akce neměli roušky. „Byl to nelegální večírek, tak proč bychom měli mít roušku? Já jsem covid už prodělala, takže se nebojím,“ dodala.
CO DODAT?
Zapomíná, jak policie nepovolené shromažďování řeší ve Francii...
Jediné účinné opatření při porušení nařízení v nouzovém stavu + nebezpečí šíření nakažlivé choroby je cizincům ukončit studijní pobyt a všechny, naše i zahraniční pokutovat - ovšem ve výší, odpovídající částkám pokut v EU- tedy v řádech tisíců Kč !

pupak_1 ( 29. listopadu 2020 00:15 )

Pobavila mě ta polapená slečna cizinka, jak si stěžovala, že jí policisté odvezli na služebnu a tam se bála, že jí znásilní.
Má o sobě docela vysoké mínění, proč by to policisté dělali?
Aby chytili nějakou venerickou chorobu?
Jinak, podobné party se určitě pořádají v celé republice a čím déle bude tahle všivá vláda utahovat šrouby, tím víc jich bude.
Ať se starají o seniory, proškolí zdravotnický personál, aby dodržoval pravidla 3R a nemontují se do životů drtivé většiny společnosti.

VyhroutiI ( 28. listopadu 2020 20:39 )

To není občanská ODVAHA, ale mladická NEROZVÁŽNOST...

Ksel ( 28. listopadu 2020 20:14 )

Mladí projevili občanskou odvahu a zaslouží si uznání.

Omasta ( 28. listopadu 2020 20:14 )

Mám dotaz. Co se stane, až otevře více hospod a obchodů a zavirovaní lidé roznesou nákazu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa