Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pustila Čína koronavirus do světa úmyslně? Konspiračním teoriím věří čtvrtina Italů

Autor: ČTK - 
25. listopadu 2020
12:00

Čtvrtina Italů věří konspiračním teoriím o původu koronaviru, které hovoří například o tom, že virus z laboratoří úmyslně rozšířila Čína, aby poškodila ostatní země. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který zveřejnila italská stanice La7. Skoro pětina zastánců konspiračních teorií podle tohoto průzkumu spojuje pandemii s působením mafie.

V průzkumu společnosti SWG odpovídalo 800 lidí. Informace o vzniku pandemie covidu-19 zpochybnilo 25 procent respondentů - 20 procent lidí se domnívá, že virus SARS-CoV-2 vznikl v laboratoři a byl rozšířen uměle. Pět procent respondentů pak tvrdí, že koronavirus vůbec neexistuje a hrozbu využívají světové elity k tomu, aby získaly větší moc.

Mezi konspirátory vítězí názor, že původcem epidemie je Čína (33 procent), asi pětina z nich se domnívá, že virus využívají jednotlivci a firmy jako prostředek ke zbohatnutí a další pětina oslovených tvrdí, že pandemii způsobily elity, které chtějí zavést „zdravotnickou diktaturu“.

Autoři průzkumu se lidí ptali i na očkování proti koronaviru. Podle výsledků by se 44 procent Italů nechalo naočkovat bez jakýchkoli pochyb, 11 procent lidí naproti tomu vakcínu odmítá i v případě, že by byla povinná. Velká část Italů také vidí kriticky chování mladých lidí, kteří podle nich svým nezodpovědným přístupem přispěli k rychlejšímu šíření nákazy.

Výzkumníci se ptali například na to, zda lidé souhlasí s následující větou: „Dnešní mladí lidé vyrostli v dostatku, vše považují za samozřejmost, a dokonce ani v období covidu-19 nejsou ochotni nic obětovat pro společné dobro.“ Kladně se vyjádřilo 71 procent oslovených.

Itálie byla první evropskou zemí, kterou letos v únoru pandemie covidu-19 naplno zasáhla poté, co se na kontinent rozšířila z Číny. Dosud se tam koronavirem nakazilo přes 1,4 milionu lidí, více než 50 000 z nich zemřelo.

alenotakno ( 25. listopadu 2020 16:11 )

Běž kvákat do iDnes. Tam je takových blbečků spousta. Ho.no víš o pravdě.

Covid_19 ( 25. listopadu 2020 15:37 )

vědomě to neudělali, spíš klasický komunistický šlendrián, něco jako Černobyl, tak zatloukali a zatloukali, házeli vinu na jiné, Čína nebo Rusko, stejný styl

Covid_19 ( 25. listopadu 2020 15:27 )

Babiš si ho tento týden vzal jako osobního poradce pro zdravotnictví, pro neschopnost povýšen na pobočníka všehoschopného premiéra

istyl ( 25. listopadu 2020 15:01 )

Nejsem konspiracni, ale mozne to je...napr. tim, ze virus zkoumali v laboratorich, urcite s nim meli zkusenosti( proto taky vedeli, jak na nej), a jestli jim se dostal ven pak neopatrnosti, tomu uz neverim..spis vedome!! Svet s tim bude zapasit, nez ho pozna, a oni budou hospodarsky krasne rust!!!A to byl nejspis ten zamer!!

Covid_19 ( 25. listopadu 2020 13:33 )

Prymula byl náměstek ministra zdravotnictví, takže špatně radil

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa