Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kdysi sem vozili lidi s leprou. Teď je ostrůvek posledním americkým místem bez covidu

Autor: Darina Jíchová - 
28. listopadu 2020
11:20

Okres Kalawao County na havajském ostrově Molokai je posledním místem ve Spojených státech, kde dosud nebyl zaznamenán jediný případ koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19. Okres má podle nejnovějších údajů pouze 75 obyvatel, zahrnuje ale také oblast Kalaupapa, kam v minulosti z celé Havaje sváželi tisíce lidí s infekčními chorobami jako lepra, uvedl list Daily Mail.

Zákon o převozu pacientů s infekčními nemocemi do Kalaupapy byl zrušen až v roce 1969, dodnes v oblasti a speciálně zřízených sanatoriích zůstává 12 pacientů. Možná právě díky zkušenostem s leprou nejen Kalaupapa, ale celý okres nevykazuje jediný případ koronaviru. Tamní zdravotníci dodali, že kvůli vyššímu věku populace přijali ta nejpřísnější opatření. Havaj má jinak přes 17 tisíc případů, 231 lidí koronaviru podlehlo. Přímo na ostrově Molokai zaznamenali pouze 17 případů bez jediné oběti.

Kalaupapa i ostrov jako takový patří mezi nejodlehlejší místa na Havaji, regionální vláda navíc s blížícími se svátky ještě zpřísnila stávající opatření, hlavně co se cestování týče. Americká Správa národních parků (NPS) uvedla, že král a zakladatel Havajského království Kamehameha I. v roce 1865 schválil zákon o prevenci šíření lepry, který nakazoval izolaci infikovaných. Lepra v té době byla neléčitelnou nemocí.

Pro svou nedostupnost byla jako perfektní místo k izolaci zvolena Kalaupapa, vysvětlila NPS. „Poloostrov je velmi odlehlý a nedostupný, na jihu je zcela odříznutý od zbytku ostrova vysokými útesy, zbytek – tedy sever, východ a západ - obklopuje oceán. Dá se sem prakticky dostat jen lodí a jen za příznivého počasí,“ uvádí NPS. V oblasti bylo léčeno až 8 tisíc osob s leprou, v roce 1969 po zrušení zákona dostali pacienti možnost zůstat na ostrově, nebo ho opustit, zůstalo pouze 12 z nich.

Místní zdravotníci spoléhají na karanténu, ne na testování

Glenn Wasserman z regionálního ministerstva zdravotnictví a specialista na nakažlivé nemoci však reportéry upozornil, že celý region je „zdravotnicky nepokrytý“, objasnil, že zde bylo provedeno jen několik testů, a to pouze u osob, které se setkaly s někým mimo svou komunitu. Připustil ale, že výsledky všech testovaných byly negativní.

Wasserman zdůraznil, že 12 pacientů z Kalaupapy je v „intenzivním nebezpečí“, jejich průměrný věk je 86 let a mnoho z nich má další zdravotní problémy, spadají tedy do nejrizikovější skupiny ohrožené koronavirem. „Zavedli jsme přísná opatření, zakázali jsme všechny návštěvy, pro všechny platí povinná karanténa, pokud opustí komunitu. Myslíme, že tento přístup je spolehlivější než laboratorní testy,“ dodal.

Samota pacientů je stejná jako před stoletím

Wasserman rovněž doplnil, že je možné, že někdo v okrese koronavirus měl, díky povinné karanténě ho ale nešířil dál. Podle regionálního specialisty na lepru doktora Barona Chana si koronavirus vybírá na místních a hlavně na 12 pacientech krutou daň, mnozí lidé už měsíce neviděli své rodiny. „Připomíná to situaci jako před 155 lety, kdy pacienty odváželi a oddělovali od jejich rodin a přátel. Totéž vidíme dnes, nejen na Havaji, lidé zažívají nezměrný pocit samoty,“ uzavřel Chan.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bre-burda ( 28. listopadu 2020 16:35 )

Řekl bych, že malomocného každý už z dálky raději obejde, proto se nákaza coronavirem asi logicky tolik nešíří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa