Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Dobrovolníci v nemocnicích pomáhají s administrativou i hrabáním listí. „Vážíme si toho,“ zní z Bulovky

Autor: veef - 
25. listopadu 2020
07:05

Dobrovolníky v nemocnicích vítají s otevřenou náručí, a to nejen ty ze zdravotním vzděláním, kteří pomáhají na přetížených odděleních, ale také ty, kteří pomáhají s jejím fungováním, administrativou nebo třeba úklidem. Jako například na Bulovce, kde se v minulém týdnu nabídla skupinka třech dobrovolníků, že v areálu shrabe spadané listí.

Druhá vlna pandemie koronaviru zaměstnala lékařský personál v nemocnicích do poslední volné ruky, a ani to kolikrát nestačilo. Nemocnice povolávaly zpět sestry, které byly v důchodu, vyzývaly Čechy v zahraničí, aby se vrátili zpět do vlasti pomoct v nelehké situaci, a pak také samozřejmě hledali pomoc v řadách dobrovolníků.

Pomáhat na nemocničních odděleních je velmi složité i pro studenty posledních ročníků lékařských fakult. Většinou mohou zastat stejně jen spíše ošetřovatelské práce, ale i taková pomoc se v době krize hodí a počítá. Na rozdíl od první vlny navíc tentokrát ani fakulty pomoc nijak neorganizovaly. „Je složité skloubit pomoc a školu, protože pro úspěšné zakončení studia se musíme účastnit jak teoretické, tak praktické výuky. A ne vždy nám je pomoc v nemocnicích uznána jako praktická část,“ řekl David Kulišiak, který v době jarního nouzového stavu koordinoval dobrovolníky z 1. LF UK.

Každá pomoc se počítá

Ale v nemocnicích nechybí jen odborný personál, jako jsou sestry či lékaři. K zajištění bezproblémového chodu jsou potřeba technici, uklízeči, kuchaři a dalších mnoho profesí, kterých je nedostatek. A to nejen kvůli dlouhodobému podstavu, ale především kvůli tomu, že jsou sami nakažení.  Proto nemocnice vítají každého, kdo chce pomoci.

„Každého dobrovolníka si v naší nemocnici velmi vážíme a jsme za něj opravdu vděční. Dobrovolníci nám pomáhají v administrativě, s lehkými manuálními pracemi, jako jsou například přesun ochranných pomůcek, hrabání listí a podobné činnosti, kde se každá ruka hodí. Tato solidarita nám vždy udělá velkou radost,“ sdělila Blesku mluvčí nemocnice Na Bulovce Mirka Kátriková.

Hrabání listí Na Bulovce

A právě Na Bulovce se sešla skupinka tří nadšenců, kteří v areálu shrabali spadané podzimní listí. „V nemocnici Na Bulovce mi několikrát pomohli jako pacientce, přišlo mi přirozené, že v tomto, pro ně složitém období, nabídnu pomocnou ruku zase já. Kvůli pandemii je obchod, ve kterém pracuji, zavřený a nechtěla jsem jen tak sedět doma se založenýma rukama. Cítím to jako čest, že můžu pomoct,“ svěřila se prodejní asistentka Eva.

Shrabaná hromada listí od dobrovolníku Na Bulovce Shrabaná hromada listí od dobrovolníku Na Bulovce | Eva CH.

Student teologie Patrik už má s dobrovolničením zkušenosti z první vlny „Na jaře jsem pracoval v domě s pečovatelskou službou. Na podzim jsem dokonce absolvoval kurz Červeného kříže pro dobrovolný zdravotnický personál, kdyby bylo nejhůř. Zatím to vypadá, že se obejdou beze mě, a za to jsem vlastně moc rád,“ říká.

Zapojit se může každý

Přiložit ruku k dílu a pomoci nemocnicím může prakticky každý. Dobrovolníci mohou kontaktovat přímo jednotlivé nemocnice s konkrétní nabídkou pomoci. Většina z nich pomocnou ruku uvítá.

Video  Tisková konference na Bulovce o koronaviru. (únor 2020)  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa