Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dětem utíká výuka ve škole, receptem může být další školní rok, navrhují v Německu

Autor: ČTK - 
18. listopadu 2020
12:00

Školáci v Německu by kvůli omezené výuce v době pandemie nemoci covid-19 mohli dohnat látku dodatečným školním rokem. Takové řešení si dokáže představit šéf učitelského svazu Heinz-Peter Meidinger. Poukazuje na to, že v loňském školním roce vzdělávací plán výrazně narušila jarní uzavírka škol a že ani letošní školní rok, který v Německu postupně začal od srpna, se kvůli karanténním omezením nevyvíjí dobře. Ve hře navíc zůstává dočasné pozastavení prezenční výuky, ačkoli vláda kancléřky Angely Merkelové udržení chodu škol považuje za prioritu.

„Pro mnoho rodičů a školáků by taková možnost roku navíc znamenala uvolnění mimořádného tlaku, kterému jsou kvůli nynější situaci vystaveni,“ říká Meidinger. Cest k řešení může být podle šéfa svazu vícero, například dobrovolné zopakování ročníku, které by nebylo považováno za propadnutí, nebo přidání dodatečného školního roku před závěrečnými zkouškami.

Pro základní školy ve většině Německa by to u základních škol, které odpovídají českému prvnímu stupni, znamenalo přidání pátého ročníku. Vzniknout by pro přechodný rok mohly nové třídy či učební skupiny pro ty žáky, kteří by roku navíc chtěli využít. Meidinger nevylučuje ani nabídku odpoledního dodatečného vyučování, které by dětem umožnilo dohnat látku bez prodloužení školní docházky.

Za další problém výuky považuje Meidinger nejednotný přístup spolkové vlády a jednotlivých spolkových zemí ke školám. „Koronavirová politika ve školách se takřka ve všech spolkových zemí vyznačuje shonem, neplánovitostí a chybějícími dlouhodobými koncepty,“ tvrdí. Potřebný je proto podle něj dlouhodobý obecný plán, který by rodičům, učitelům a školákům poskytl přehled toho, jak se vyučování bude za různých situací vyvíjet.

Odpor proti rouškám ve výuce

Meidinger rovněž kritizuje neochotu zavést povinné roušky i při výuce, především ve vyšších třídách. To tento týden navrhla zemským premiérům kancléřka Angela Merkelová, podporu ale nezískala. Pravomoc v této oblasti mají spolkové země a ne spolková vláda. Téma škol včetně udržení jejich chodu se tak na jednání kancléřky se zemskými premiéry ještě vrátí.

„Je to nevysvětlitelné a stejně tak nezodpovědné,“ míní Meidinger o tom, že roušky nejsou plošně povinné při vyučování. „Přinejmenším pro školáky na navazujících školách, podle nás by to ovšem mělo být i pro školáky základních škol,“ dodává.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa