Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Osamocení senioři v domovech strádají. Uvidí své rodiny do Vánoc? V Praze zkouší novinku

Autor: veef - 
12. listopadu 2020
05:30

Jednou z nejohroženějších skupin pandemie koronaviru jsou senioři. Nejenže je ohrožuje nemoc samotná, ale také distanc, který od nich musí rodina dodržovat. Zvláště pak v domovech seniorů, kde jsou z nařízení vlády zakázány i návštěvy a senioři velmi strádají po psychické stránce. Praha proto teď zkouší novinku v podobě návštěvních místností a vyzývá vládu, aby návštěvy v domovech seniorů povolila. 

Ochránit staré lidi před nákazou koronavirem je prioritou číslo jedna všech domovů pro seniory. V rámci přísných protiepidemických vládních nařízení jsou už od 9. října v těchto domovech zakázány návštěvy. To sice seniory od nákazy chrání, zároveň se ale negativně podepisuje na jejich psychickém a v důsledku toho i fyzickém stavu.

„Osobní kontakt nejde nahradit a senioři strádají a chřadnou. Zvláště teď v předvánočním období bude situace čím dál tím horší. Apeluji na vládu, aby seniorům ukázala „světlo na konci tunelu” a návštěvy opět umožnila. Dopis s touto žádostí jsem ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému a hlavní hygieničce Jarmile Rážové zaslala,” řekla Milena Johnová (Praha Sobě), radní pro oblast zdravotnictví a sociální politiky.

Videohovory s rodinou

Poučeni z jarní vlny proto začaly pražské domovy pro seniory, které zřizuje magistrát, připravovat alternativní metody, jak seniora s jeho rodinou propojit, aniž by došlo k ohrožení zdraví. Už od jarní vlny dobře funguje propojení pomocí nových technologií, jako jsou videohovory. Nyní vznikají i speciální návštěvní místnosti, které splňují přísná protiepidemická kritéria, a senioři by se tak mohli zase vídat se svými blízkými

„Odloučení je složité pro obě strany. Jak pro seniory, tak pro jejich rodiny. Proto nabízíme alternativu videohovorů po aplikaci Skype, které zajišťujeme pomocí našich tabletů. Stačí se telefonicky nebo e-mailem spojit s kmenovými pracovníky domova a my už hovor zařídíme a zprostředkujeme,“ říká Ilona Veselá, ředitelka domovu pro seniory Chodov.

Speciální návštěvní místnost

V některých domovech seniorů už také vznikají i speciální návštěvní místnosti. K tomuto kroku koneckonců přistoupili v domově v Kobylisích, kde by pro návštěvy mohli vyčlenit zimní zahradu. „Máme velkou výhodu, že naše prostory dovolují k takovému kroku přistoupit. Zimní zahrada má i vlastní vchod, což je další velké plus. Návštěvy by trvaly pouze hodinu. Příchozím změříme teplotu, musejí mít roušku nebo respirátor a na průběh návštěv dohlídne náš personál,“ vysvětluje ředitelka Zuzana Steinbauerová

K podobným variantám možných návštěv se uchylují i v dalších domovech. Na Chodově pro změnu zřídili speciálně upravenou místnost, kde rodinu a seniora odděluje plexisklo a komunikace tak probíhá pomocí mikrofonu. „Oddělit seniory od jejich rodin je velmi nešťastné. Snažíme se je propojovat alespoň videohovory a předáváme jim také balíčky od jejich blízkých a obrázky od vnoučat, ale není to ono,“ popisuje nelehkou situaci ředitel domova Otto Kechner.

I proto jsme zřídili speciální návštěvní místnost. Riziko nákazy by zde bylo minimální, vše by probíhalo za přísných hygienických podmínek a navíc by zde ani ke kontaktu nedocházelo. Věřím, že vláda tento typ návštěv brzy povolí,“ dodal ředitel.

Dojde i na vojenské stany?

Praha chce také vyjít vstříc i domovům, kde prostory neumožňují vytvořit speciální návštěvní místnost, a inspiraci hledá hned u sousedů na Slovensku. „K návštěvám na Slovensku využívají upravené stany, které jim zapůjčila armáda. Dá se tam oddělit senior a návštěva plexisklem. Pomohlo by to alespoň v některých domovech pro seniory. Myslím, že to není špatné řešení. Praha tento krok ještě zváží. Musíme udělat vše pro to, abychom seniorům před Vánoci umožnili setkání s jejich rodinami,“ uzavřela Johnová.

frantacizek ( 12. listopadu 2020 05:50 )

u nás už ty návštěvní místnosti jsou, parádní věc, která aspoň trochu řeší tuhle situaci..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa