Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na poslední cestu v pytli a nedůstojně: Takhle se pohřbívá za koronavirové pandemie

Autor: Jiří Čada, Saša Vetkovská, Kateřina Baranová - 
12. listopadu 2020
15:27

Koronavirus cloumá pohřebnictvím. Je na místě důstojné rozloučení s nebožtíkem, nebo rychlé zpopelnění těla ve vaku i s hadičkami ze špitálu? Názory i přístupy se různí, pozůstalí se bojí i zlobí.

Pouze čtyři z deseti rodin pozůstalých volí nyní na Vysočině pro poslední rozloučení s nebožtíkem jindy běžný obřad ve smuteční síni jihlavského krematoria. Podle některých pohřebních služeb tak obřady pomalu zanikají. Lidé své zesnulé nechají pouze zpopelnit, aby si později vyzvedli urnu k jejímu uložení.

„Bojí se případné infekce, ale odrazuje je i nízký povolený počet účastníků obřadu,“ říká mluvčí jihlavského krematoria a městské pohřební služby Martin Málek. Přítomných může být pouze deset včetně obřadníka. V současné době si pohřeb s obřadem a rakví nechávají vystrojit jen čtyři z deseti pozůstalých. 

Vaky nesmějí otevřít

Lidé, kteří umřeli s koronavirem, jsou do krematoria přiváženi ve speciálních plastových vacích. „Uloží je do nich zdravotníci i s použitými nemocničními kanylami. Nikdo už takový vak nesmí otevřít,“ vysvětluje Málek nová hygienická doporučení. „Nepřipadá pak v úvahu poslední vystavení nebožtíka a ani jeho balzamování,“ zdůrazňuje.

Na 100 let utrum

Poptávka po pohřbech do země např. na Jihlavsku prudce klesá, jinde na nich ale lidé trvají. „Uložení nebožtíka v plastovém vaku do země představuje toxikaci hrobu na dalších sto let (kvůli možnému protržení pytlů s nebezpečnými lidskými ostatky, pozn. red.),“ vysvětluje Málek. Pak už prý lze do takového hrobu ukládat pouze urny. Avšak třeba na Strakonicku se toho lidé neděsí.

„Máme už téměř třikrát tolik zakázek na pohřby co standardně a zhruba 40 procent pozůstalých stále trvá na uložení těla do rakve v rodinném hrobě. I když jim vysvětlujeme, že jej nebudou moci využít dalších 100 let,“ popisuje Hana Vavroňová z pohřební služby na Strakonicku. Problém vidí v tom, že neexistují závazná nařízení. Lidé pak chtějí respektovat poslední přání svých rodičů a dalších příbuzných.

Česko zaujímá první místo na světě v počtu krematorií na počet obyvatel. Máme jich celkem 25. A druzí na světě, hned za Japonskem, jsme v počtu provedených žehů.

Kam uloží mě?

Maminka (†85) Kláry se nakazila koronavirem a zemřela v nemocnici. „Pohřeb byl do země, chtěla jsem to tak,“ vzpomíná na těžkou chvíli Klára, která nechce odhalit svou celou identitu. Bylo to krátce před nouzovým stavem, a tak jí prý ani žeh nebyl doporučen. „Maminku mi pohřební služba ukázala, abych měla jistotu, že v rakvi je skutečně ona,“ vypráví Klára. Víc už ale pro ni udělat nesměla.

„Řekli mi, že obléci ji nemohou. Uložili ji do rakve ve vaku z nemocnice a mně dovolili na něj oblečení pro ni alespoň položit,“ dodává. Zádušní mše se zavřenou rakví se uskutečnit mohla a v té době ještě nebyl omezen ani počet účastníků obřadu. Přesto to nebylo rozloučení, jaké by si pro maminku přála. „Nezpívalo se, nepodávali jsme si ruce. Všechno jsme dodrželi,“ říká.

S tím vším se vyrovnala, ale tvrzení, že po pohřbu do země nebožtíka s covidem se nebude smět hrob otevřít dalších sto let, ji nyní šokuje. „Nikdo mi to neřekl. Kam by pak uložili mě? Nechápu to. Lidi s tuberkulózou pohřbívají bez omezení. Ať jdou do háje,“ míní Klára.

Smuteční obřady jsou nutné, říká psychiatr

Současné odmítání smutečních obřadů je podle jihlavského psychiatra a psychoterapeuta MUDr. Miroslava Skačániho velmi nebezpečné. „Člověku je geneticky dán do vínku smutek. Je proto velmi důležité v takových chvílích posledního rozloučení popustit uzdu svým citům,“ říká psychiatr. Jednoduše se na takovém pohřbu vyplakat. „Nestane-li se tak, hrozí, že za půl roku či za rok se dostaví pozdní reakce a lidé v takovém případě končí u psychiatra,“ vysvětluje Skačáni. Současné dění označuje ze svého pohledu jako velmi špatné. Podle něj je to napůl válečný stav. 

Někdy jsou vaky i dva

V některých českých špitálech mají zavedena i další opatření. „Klinika či oddělení, kde zemřel pacient s prokázanou nákazou SARS- -CoV-2, má povinnost uložit zemřelého do dvou vaků, vnější vak dezinfikovat přípravkem s virucidním účinkem a zřetelně vaky označit nápisem COVID-19 a popisem identifikace zemřelého,“ popsala mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová. Zemřelí jsou poté uloženi do zvlášť vyčleněných chladicích boxů. Stejná pravidla zavedla např. také FN Olomouc.

nemocna ( 13. listopadu 2020 03:13 )

Hyenismus a neúcta k mrtvým, byly a jsou horší nemoci než je covit a nikdy se zesnulý nepochovával v pytli a se zdravotním odpadem hadičkami apod. vždy se vše odstranilo, zemřelý se umyl a svátečně oblékl, učesal, vložil do rakve a upravil, pochoval do země, nikde není žádný zákon neotvírat hrob 100 let je to nesmysl at si říkají co chtějí zastrašují aby všichni dávali zemřelého spálit, myslí si že když se všichni spálí že už nebude covit existovat nesmysl, jednou je tady a i když odezní za několik let se znovu objeví jako jiné nemoci, dodržovat hygienu a udržovat imunitu vitamíny, pohřebáci jestli házíte mrtvé v pytlích do pece jste bezohledné hyeny kde je vaše úcta k zemřelým? máte přece roušky a rukavice, tak to nemáte v pohřebnictví co dělat

mirka50 ( 12. listopadu 2020 22:46 )

analog ( 12. listopadu 2020 21:55 )

analog ( 12. listopadu 2020 21:54 )

sharp ( 12. listopadu 2020 20:30 )

Je každého věc, jaký má pohřeb, jestli do země nebo spálit. Připadá mi proto odporné, debilní, když tu někdo hanobí způsob, který byl zvolen k pohřbu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa