Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Karanténa zabrala? Druhá vlna plošného testování odhalila na Slovensku jen zlomek pozitivních

Autor: ČTK - 
9. listopadu 2020
15:37

Celkem 13 509 nakažených odhalilo o uplynulém víkendu na Slovensku druhé kolo testování obyvatel na koronavirus. Ze 2,04 milionu zúčastněných to představuje 0,66 procenta, řekli dnes novinářům premiér Igor Matovič a ministr obrany Jaroslav Naď. Otestování obyvatel se v sobotu a v neděli uskutečnilo zejména v takzvaných červených regionech, kde o týden dříve při podobné celostátní akci podíl pozitivních případů přesáhl hranici 0,7 procenta.

O uplynulém víkendu se testování na koronavirus konalo hlavně v 45 červených okresech z celkového počtu 79 okresů na Slovensku. Odběrová místa ale zřídily i některé regiony s nižším rozšířením nákazy a další instituce.

Při srovnání výsledků dvou kol testování pouze ve zmíněných 45 okresech tam podíl zjištěných případů infekce mezi testovanými klesl o uplynulém víkendu na 0,62 procenta z dřívějších 1,47 procenta.

„Máme být na co hrdí. Nenechme si vzít pocit z dobře vykonaného díla,“ řekl k plošnému otestování obyvatel Matovič, který realizaci celého projektu prosazoval a jeho výsledky obhajoval jako příspěvek k boji proti šíření nákazy.

Někteří odborníci ale připomínají, že pokles počtu nových případů infekce v zemi může souviset i s dříve zavedenými karanténními opatřeními. Až na výjimky je na Slovensku zakázáno konání hromadných akcí i shromažďování více než šesti lidí, většina žáků či studentů přešla na distanční formu výuky, uzavřít své provozy musely například aquaparky a fitness centra, restaurace zase nesmějí obsluhovat zákazníky ve svých vnitřních prostorech.

Před více než týdnem se do celostátního testování zapojily dvě třetiny z téměř 5,5 milionu obyvatel země pod Tatrami. Testy tehdy ukázaly, že mezi nimi bylo asi procento nakažených, tedy přes 38 000 infikovaných.

Účast obyvatel starších deseti let na plošném testování nebyla povinná. Nadále ale platí, že až na výjimky jen na osoby s negativním výsledkem testu na koronavirus se nevztahuje výrazné omezení volného pohybu, které vláda dříve zavedla v zájmu zpomalení šíření nákazy. V červených okresech musejí mít lidé aktuální výsledek testu, nepostačuje potvrzení z prvního kola testování.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa