Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Roušky způsobují vysušení očí, zjistili lékaři. A i přes oči se můžete nakazit koronavirem

Autor: ula - 
7. listopadu 2020
05:30

Časté nošení roušky může škodit očím. Studii s takovým upozorněním zveřejnili oční lékaři z americké kliniky v Salt Lake City. Během pandemie totiž na kliniku přicházeli pacienti, kteří si stěžovali na podrážděné, suché oči a časté záněty. Nošení roušky je podle lékařů nezbytné, ale lidé by měli v době pandemie více pečovat právě o oči. To potvrzuje i český specialista MUDr. Martin Choleva. Pokud nás svědí oči, máme tendence si do nich sahat, což může být potencionálně nebezpečné pro přenos covidu-19.

Oční lékaři ve studii uvádí, že pacienti trpěli syndromem suchého oka, ačkoliv předtím se u nich podobný problém nevyskytoval. U pacientů podle studie docházelo také k podráždění rohovky a častějším zánětům očí. Mezi pacienty byl hlavně lékařský personál a lidé se sníženou imunitou, tedy ti, kteří nosí většinu času roušky.

„Roušky mohou způsobit zhoršení potíží u pacientů s tzv. syndromem suchých očí, který se projevuje nepříjemnými pocity - pálení, řezání očí, a paradoxně také vyšším slzením,“ řekl Blesk Zprávám oftalmolog MUDr. Martin Choleva.

Důvodem je vzduch proudící z pod roušky, který urychluje odpařování slzného filmu a tím zhoršuje příznaky syndromu suchého oka. 

„Obecně klimatizace, suchý vzduch, proudící vzduch urychlují odpařování slz z povrchu oka - to všechno má negativní vliv na oči. Při soustředěném pohledu na monitor počítače či televizní obrazovku současně významně klesá frekvence mrkání a slzný film se nestačí obnovovat a dochází ke zhoršení potíží,“ vyjmenovává MUDr. Choleva.

„Nicméně výše zmíněná negativa rozhodně nejsou důvodem k odmítnutí nošení roušky. Jen bychom si měli uvědomit, že ji máme mít na obličeji pouze v nutném případě a správně nasazenou,“ upozorňuje lékař.

Používejte umělé slzy i drátek u nosu

Pokud tedy nosíme roušku, radí Choleva nezapomínat pečovat o zrak.

„ V těchto případech je vhodné používat tzv. umělé slzy, ideálně bez konzervačních látek. Umělé slzy můžete bez receptu zakoupit v lékárně. Tato doporučení neplatí pouze ve vztahu ke covid-19, ale ke všem infekčním onemocněním horních cest dýchacích,“ uvádí oční lékař.

Pokud někdo musí nosit roušku delší časový úsek, radí odborníci kromě užívání umělých slz také roušku sundavat, pokud je to možné, a nechat oči odpočinout. Nosit by se také měly roušky, které mají u nosu drátek, který částečně zabrání proudění vzduchu přímo do očí.

Podrážděné oči navíc svádí k tomu, aby si je člověk promnul rukou. To může být v době pandemie nebezpečné - a proto se od začátku radí, aby si lidé nesahali rukama do očí.

Přenos covidu-19 přes oči? Pouze ve zlomku případů

„Vstupní branou pro jakékoli infekce jsou jako nejzranitelnější místo sliznice. Kromě úst a nosohltanu to je i oční spojivka. Virus se kapénkami nebo dotekem dostane do spojivkového vaku, přes slzné odvodné cesty se pak dostává do nosohltanu, kde může být nadechnut až do plic,“ vysvětluje primář Choleva.

Podle něj se zpočátku předpokládalo, že oko bude jednou z hlavních bran pro koronavirus. „Nyní již víme, že tomu tak není – touto cestou dochází k přenosu zřejmě pouze v řádu jednotek procent. Nicméně i přes to je důležité dodržovat obecná doporučení: nesahat si na oči – pokud ruce skutečně nemáme právě teď důkladně umyté,“ varuje odborník.

Ochrání nás brýle?

Podle Cholevy jako částečná bariéra přenosu infekčních onemocnění, včetně onemocnění covid -19, skutečně brýle do jisté míry slouží.

„Brání nám mimoděčnému protření si oka, současně částečně chrání oko před přímým zasažením infikovanými kapénkami. Nevýhodou brýlí při nošení roušek je však jejich mlžení - a následná nutnost manipulace s brýlemi, aniž bychom si mohli předtím ruce umýt. Je proto vhodné ošetřovat v tuto dobu pravidelně brýle profesionálními přípravky, které mlžení brání nebo alespoň významně snižují. Zakoupit je lze v optikách,“ radí lékař.

Video  Jak správně manipulovat s rouškou?  - Andrea Ulagová,
Video se připravuje ...

Zánět spojivek může být ve vzácných případech příznakem koronaviru >>>

gejzovic ( 7. listopadu 2020 10:24 )

Podle těch odborníků,je lepší nosit pasky přes oči, ne roušky,to jezdíte pro nazory do bohnic,spíš mi to připadá že jste pacient

bre-burda ( 7. listopadu 2020 09:29 )

Řekněte jim, jak dlouho je ještě budou muset nosit. Pak hořce zapláčou a bude po vysušení!

frantacizek ( 7. listopadu 2020 05:37 )

no to je i můj argument, který sděluji vystrašeným rodičům, kteří se bojí pouštět děti i v rouškách na skupinovou výuku, že by je museli držet doma ve vakuu, protože i přes sliznice očí mohou být infikovány. V tom je základní nesmysl vůbec nošení roušek. Musí se hlavně brutálně hodně testovat a dávat do izolací, roušky jsou jen psychologický faktor, a to ještě nano, ne ty lněné nebo bavlněné..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa