Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lži a zatajování při trasování! Pražská hygiena už lidem rozdala desetitisícové pokuty

Autor: red - 
6. listopadu 2020
13:10

Při trasování někteří lidé lžou o svých kontaktech nebo o místech, která navštívili! Hygienické stanici hlavního města Prahy se to v několika případech podařilo prokázat, uvedla šéfka stanice Zdeňka Jágrová, bylo uděleno několik pokut ve výši deset tisíc, což je maximum. Pokud takový člověk navíc nakazí další lidi, už se může jednat o trestný čin šíření nakažlivé nemoci.

Trasování je v současné kritické situaci důležité - pokud se provádí efektivně, mělo by zabránit masivnímu šíření nákazy covidem. V Česku někteří lidé ale bohužel při rozhovorech s hygienou lžou o tom, s kým se setkali a na kterých místech se pohybovali. Často jsou ale informace od nakažených jediné, které hygienici mají.

Podle pražské hygieničky Zdeňky Jágrové se hygieně v několika případech povedlo prokázat, že lidé při trasovacím rozhovoru lhali nebo se pohybovali tam, kde neměli. „V takovém případě s ním může být zahájeno přestupkové řízení a být mu udělena pokuta, jak se už i stalo,” uvedla hygienička pro server Novinky.cz. Ta je maximálně deset tisíc korun.

Jágrová zároveň upozornila, že pokuta není jediné, co člověku hrozí. Případ by mohla dostat na stůl policie - pokud by totiž člověk, který informace o svém pohybu či kontaktech zatajil, někoho nakazil, může se už jednat o trestný čin šíření nakažlivé nemoci. Za to v nouzovém stavu hrozí osm let vězení.

V současné době u nás probíhá asi 1200 přestupkových řízení. Kolik z toho jsou případy, kdy nám člověk poskytl nepravdivé informace o tom, že nebyl v žádném kontaktu a nepohyboval se na místě, kde byl nějaký výskyt, a následně se prokáže opak, to nedokážu říct, šlo ale o ojedinělé případy,” dodala Jágrová.

Video  Chřipka a Češi: „Nevěří očkování, radši věří fámám,“ řekla hygienička  - Nikola Forejtová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa