Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Fitko v Kamýku otevřené i přes zákaz: Policista při zásahu vytáhl zbraň. Zákrok byl přiměřený, hájí se policie

Autor: pom - 
3. listopadu 2020
18:08

Do pořádného průšvihu se v pondělí dostal majitel fitness centra v pražském Kamýku, i přes zákaz se v něm totiž cvičilo. Policisté v budově našli 17 lidí, kteří dostali pokutu, majitele čeká správní řízení. Lidé, které policie na místě našla, si stěžují na zásah policistů – byl podle nich neadekvátní, policista v civilu na ně prý bez varování a bezdůvodně vytáhl zbraň. 

Policisté vyrazili v pondělí do Zdislavské ulice v pražském Kamýku – někdo jim totiž zavolal, že je tamní fitness centrum otevřeno a cvičí v něm lidé, i přestože má být z nařízení vlády už od 20. října zavřené. V komplexu policisté skutečně našli 17 osob. „Ty byly následně řešeny v příkazním řešení a byla jim udělena bloková pokuta. Majitel posilovny bude oznámen příslušnému správnímu orgánu k dořešení,“ popsal v pondělí pro Blesk.cz policejní mluvčí Jan Rybanský.

Podle jednoho z lidí, kteří byli na místě a dostali pokutu, policejní zásah proběhl nestandardně. Fitness centrum se nachází v obchodním centru v Praze 12, kde jsou i další provozovny. Muž přiznává, že v posilovně předtím cvičili, když ale policisté dorazili na místo, nenacházela se podle něj skupinka osob přímo v prostorách fitness centra. „Při kontrole policie bylo fitness centrum prázdné. Stáli jsme na chodbě ve druhém patře, která spojuje zázemí supermarketu, nábytku a fitness centra,“ popsal pro Blesk.cz.

Na místo prý jako první dorazil policista v civilu. „Jako policista se ale neprokázal, odznak ukázal teprve poté, co jsme se ho zeptali. Řekl, ať počkáme na místě. Poté, co jsme sešli ještě dva schody, vytáhl zbraň a mířil nám na nohy,“ uvedl muž, který si přál zůstat v anonymitě. Podle něj skupina sedmi mužů a šesti žen, kteří byli na chodbě, nebyla nijak ozbrojená, policistu vulgárně neurážela ani nijak neohrožovala.

Video  Zásah ve fitness centru v Kamýku, 2. listopadu 2020  - Čtenář Blesku
Video se připravuje ...

V tom momentě také muž podle svých slov začal situaci natáčet na mobilní telefon. Na videu je vidět muže v civilním oblečení, jak drží v pokrčené ruce střelnou zbraň. Na nikoho nemíří, ruku s pistolí drží u těla a se skupinou se dohaduje. Co se dělo předtím, video nezachycuje. „Policisté nás pak natlačili do prostor fitness centra, probíhala lustrace a zápis,“ popsal muž s tím, že každý z účastníků pak dostal pokutu ve výši 500 korun.

Zbraň v pohotovostní poloze

Podle Rybanského při zásahu žádný donucovací prostředek ve smyslu zákona o Policii České republiky použit nebyl. „V rámci taktiky postupu kriminalista pouze viditelně držel zbraň v pohotovostní poloze,“ uvedl mluvčí s tím, že žádnou stížnost v tomto ohledu policisté neevidují. „Zákrok hodnotíme v tento okamžik jako přiměřený daným okolnostem, což potvrdili i pracovníci skupiny vnitřní kontroly, kteří z vlastní iniciativy tyto okolnosti prověřili,“ dodal mluvčí.

Zákaz provozu platí pro fitness centra od 9. října. Společně s nimi začal od půlnoci téhož dne platit zákaz i pro bazény, restaurace od stejného data mohou mít otevřeno výdejní okénko pouze do 20:00. 

e.lesanova ( 3. listopadu 2020 21:24 )

Pokud po výzvě k setrvání na místě skupina vědomě "šla" směrem proti policistovi, je jeho reakce zcela na místě...takže být jimi, měli by se zdržet plků do médií

BoziMilda ( 3. listopadu 2020 20:34 )

Lidi je potřeba zachránit za každou cenu, i kdybychom je měli postřílet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa