Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koronavirus zneužil k obřímu podvodu. Cizinec je obviněn z čerpání téměř čtvrt milionu korun

Autor: jim - 
3. listopadu 2020
09:27

Pořádný balík peněz podle policie neoprávněně a opakovaně čerpal cizinec (40) z Rokycanska. Na kompenzačních bonusech určených pro OSVČ zasažené koronavirem získal z finančního úřadu v Praze necelých 250 tisíc korun. Využil k tomu nic netušících 24 podnikatelů, jejichž jménem podporu žádal. Za způsobenou škodu přesahující 600 tisíc korun mu nyní hrozí až 10 let ve vězení.

Na rozkrytí promyšleného podvodu spolupracovali pražští kriminalisté s kolegy z Rokycan již od letošního června. Cizinec podle mluvčího pražských policistů Jana Rybanského vystupoval pod falešnou identitou. „O vyplacení bonusů žádal jménem čtyřiadvaceti konkrétních osob bez jejich vědomí. Přičemž potřebné informace k nim si vyhledal ve veřejně dostupném obchodním rejstříku,“ řekl Rybanský.

Tím to však nekončilo, neboť se měl krýt ještě tím, že si vytvořil falešný maďarský doklad totožnosti, na který si založil několik bankovních účtů. Na různá čísla účtů mu pak přišlo od finančního úřadu necelých čtvrt milionu korun! Podle Rybanského se navíc pokoušel získat ještě dalších 400 tisíc korun, které však nebyly díky kontrolním mechanismům vyplaceny.

Nemuselo to být poprvé

Policisté v létě získali o podezřelém jednání informaci od finančního úřadu v Praze a po několikaměsíční práci zadrželi v říjnu podezřelého v obci na Rokycansku: „Ačkoli s policisty zpočátku nespolupracoval, pod tíhou důkazů a výsledků domovní prohlídky se k činům doznal. Kriminalisté ve spolupráci s kolegy z Rokycan v rámci domovní prohlídky zajistili mimo jiné i vozidlo Ford Kuga, který si muž pořídil na falešné doklady,“ dodává mluvčí policie.

Nyní již obviněný muž je podle Rybanského prověřován také za obdobnou trestnou činnost na Rokycansku a v současnosti mu hrozí za podvody až desetiletý trest odnětí svobody.

koliaska ( 30. června 2022 15:38 )

I takoví se bohužel najdou. Například můj manžel se bál, že na kompenzační bonus vůbec nedosáhne. Nemusel totiž zavřít, jeho výroba byla pouze omezená. Nakonec ho ale dostal. A ne málo. Peníze okamžitě investoval zpátky do firmy a nakoupil za to takovéto šroubové kompresory - http­s://ww­w.kom­preso­ry-filtry-servis­.cz/pr­oduk­ty/kom­preso­ry/kom­preso­ry-boge/sroubove-kompresory-boge

e.lesanova ( 3. listopadu 2020 15:56 )

Takže "cizince" obžalovat a vyexpedovat ...NAVŽDY!!!

7vox7 ( 3. listopadu 2020 13:46 )

Beztrestně krást může jen ten, kdo má miliardy.

BoziMilda ( 3. listopadu 2020 11:48 )

A ještě se mohl najíst v nóbl restauraci a mít pak zadara fotku na památku.

villon ( 3. listopadu 2020 10:34 )

Proti Primulemu ubohý čučkař. Kdybi si sehnal kemoše ve vedení Agrofertu, divízia ČR, (Faltýnka a jemu podřízené ministry s burešem) tak mohl čerpat ofiko desetinásobek a byl za vodou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa