„Trestní senát shledal návrh nedůvodným, a proto jej zamítl. Stejně tak naložil s námitkou podjatosti,” popsala mluvčí soudu Markéta Puci. Doplnila, že Jan M. se zasedání neúčastnil osobně, ale na žádost věznice byl přítomný prostřednictvím videokonference. Proti dnešnímu rozhodnutí si mladík může podat stížnost k vrchnímu soudu.

Mokrý neúspěšně usiloval o obnovu řízení už v minulosti, před dvěma lety se marně obracel i na Ústavní soud. Tvrdil, že si své dřívější přiznání vymyslel, a požadoval zpracování nového znaleckého posudku i předvolání řady svědků.

Útoky na bezdomovce

Student byl původně obžalován kvůli dvěma útokům nožem na spící bezdomovce, které se staly na území hlavního města v roce 2014. Odsouzen byl nakonec pouze za pokus o vraždu u Hlavního nádraží. Napadený muž přežil, ačkoliv mu Jan M. přeťal tepnu na předloktí. Křik zraněného totiž zaslechl svědek, který bezdomovci přispěchal na pomoc. Útočníka potom o několik ulic dál zadrželi strážníci.

U hlavního líčení pak Jan M. uvedl, že chtěl bezdomovce mučivě zabít. Tvrdil také, že chystal rovněž vraždu spolužaček, které s ním sdílely vysokoškolskou kolej. Prohlásil, že po propuštění z vězení bude v zabíjení lidí pokračovat.

Fotogalerie
4 fotografie