Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vysokoškolák chtěl umučit bezdomovce k smrti: Dřív litoval, že nezemřeli, teď vše odvolal

Autor: ČTK - 
25. května 2016
16:37

Nejvyšší soud uložil Janu Mokrému 15 let vězení za pokus o vraždu bezdomovce v Praze. Předešlý nedokonaný útok na jiného muže ovšem musí znovu řešit Městský soud v Praze. Původní verdikt vyměřil Mokrému za dva pokusy o vraždu 17,5 roku. Obhajoba dnes při veřejném jednání právní kvalifikace zpochybnila a označila trest za příliš přísný, Mokrý údajně nechtěl dokonat první, ale ani druhý útok.

První útok se stal předloni v dubnu v Libni, další o dva měsíce později u Hlavního nádraží. Obětí byl pokaždé spící bezdomovec. Prvního Mokrý nakonec nezranil, sám totiž na místo zavolal policii, která jej odzbrojila. Druhému přeťal tepnu na předloktí. Křik pořezaného zaslechl svědek, který mu přispěchal na pomoc. Útočníka pak o několik ulic dál zadrželi strážníci.

Mokrý útoky na bezdomovce spáchal jako vysokoškolský student fyziky a v minulosti se k nim přiznal s hrdostí. U pražského soudu řekl, že chtěl muže bez domova mučivě zabít, a přihlásil se k nenávistné ideologii. Dnes výpověď změnil, toužil prý jen po pozornosti. „Chtěl jsem, aby se mi konečně někdo začal věnovat,“ řekl.

U prvního útoku NS dospěl k závěru, že vražedný úmysl není dostatečně prokázán. „Rozhodnutí soudů nižších stupňů v části týkající se prvního skutku obstát nemůže,“ uvedl soudce Vladimír Veselý. Městský soud musí tuto část obžaloby řešit znovu.

Podle obhájkyně Moniky Jiráskové nechtěl Mokrý zabít ani druhého bezdomovce. Chtěl jej prý jen zranit, a to takovým způsobem, aby to vypadalo co nejzávažněji. „Kdyby bylo jeho hlavním cílem usmrtit, mohl to bez jakékoliv překážky učinit,“ řekla Jirásková. U druhého skutku ovšem NS nenašel důvod k zásahu a vyměřil patnáctiletý trest.

Znalci v minulosti označili možnost opětovného začlenění Mokrého do společnosti za takřka vyloučenou, je prý prodchnut nenávistnou ideologií a navíc trpí sociální a finanční frustrací. Ačkoliv má poruchu osobnosti, není duševně nemocen a za své skutky je odpovědný. Mokrý dnes uvedl, že zpětně své chování vidí jako důsledek poruchy. „Nechávám na vašem uvážení, jestli není lepší mě poslat někam na léčení,“ řekl senátu.

Veřejné projednávání dovolání v trestních kauzách je spíše výjimečné. V nedávné minulosti takto NS zrušil Lukáši Nečesanému trest 13 let vězení za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích. V roce 2014 veřejně uložil lékaři Jaroslavu Bartákovi trest 12 let za sexuální násilí a část skutků nařídil znovu projednat.

radelin ( 25. května 2016 18:07 )

To je podle tebe klukovina ?

kiwi65 ( 25. května 2016 17:50 )

Názorný případ toho že ani rádoby vysokoškolák musí mít něco v hlavě.Jak se může obhajovat tím že nechtěl ublížit,když to udělal opakovaně?Jak je možný že mu na takovej blábol co mu poradili právníci(evidentně zaplacený bohatejma rodičema,který získali majetek bůhví jak)vůbec nějakej soudce žere?To si sned myslí že u takovýho zhulenýho psychopata je možná náprava?Toto mi hlava nebere,proč se obyčejný člověk nemůže domoci práva a takový zm.r.di se nám pak smějí do ksi.chtu?Tady je něco špatně... 

hackoff ( 25. května 2016 17:19 )

blbecek z matfyzu kterej si chtel upoutat pozornost a mit svych pet minut slavy. ale az ted zjistil ze za to draze zaplatil. zadne slitovani. naopak

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání