Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Děti do škol nejdou, Prymulova elektrárna přitom nevybuchla. Babiš: Školy jsou priorita

Autor: simao, ČTK - 
1. listopadu 2020
22:18

V pondělí 2. listopadu měly české děti opět vytáhnout aktovky a vyrazit do škol. Jenže chyba lávky. I přes přesvědčování vládních představitelů, že se tak stane, zůstanou děti opět doma a čeká je další porce distanční výuky. Kdy se skutečně vrátí do lavic, není jasné. O podmínce, jakou by pro tuto možnost volil, promluvil vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). A Andrej Babiš (ANO) přesvědčuje, že školy jsou priorita.

„Už dnes víme, kdy tyto školy otevřeme. A to bude 2. listopadu,“ říkal premiér Andrej Babiš 12. října k otevření 1. stupně základek.

„Pokud bude 2. listopadu reprodukční číslo 1,5, tak děti zpátky do škol nepůjdou,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (ANO). Reprodukční číslo R je nyní 1,1, děti do škol stejně nezamíří.

Prymula si zavařil i výbuchem elektrárny

„Může nastat situace, že tady vybouchne jaderná elektrárna a pak se asi nevrátí. Ale já pevně věřím, že za všech normálních situací se vrátí,“ říkal 15. října tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Elektrárna nevybuchla. Naštěstí. Jen tedy Prymula není již ministrem zdravotnictví, po vyšehradské schůzce, kterou zachytil fotograf Blesku, se odporoučel z ministerstva a nahradil ho Jan Blatný (za ANO).

Video  Ministr školství Robert Plaga k otázce návratu studentů do škol  - abl
Video se připravuje ...

Hamáčkův tip: Až bude nárůst případů do 3 tisíc

O školách a návratu školáků promluvil v neděli v Partii na Primě Jan Hamáček (ČSSD). „Teď sice ta situace vypadá pozitivněji, ale já bych opravdu ještě počkal na ten příští týden, aby se potvrdilo, že ta křivka opravdu klesá. Z mého pohledu není možné vrátit děti do škol v situaci, kdy tady máme nějakých 11 tisíc mezidenních přírůstků. To je opravdu obrovská nálož. Procento testovaných je také strašně vysoké. Úkolem ministerstva zdravotnictví a školství je říci, jaká je ta hranice. Na jaké hranici reprodukčního čísla nebo mezidenního přírůstku je možné aspoň část těch dětí do těch škol vrátit," uvedl vicepremiér.

„Z mého pohledu - a to je, prosím, můj soukromý názor - není možné začít s nějakým návratem do doby, než se to číslo dostane k nějakým 2,5 až 3 tisícům, to je maximum mezidenního nárůstu. To je můj soukromý pohled,“ vzkázal Hamáček, který již dříve na twitteru varoval, že se děti do škol nevrátí ještě týdny.

Babiš: Školy jsou hlavní priorita

Že jsou školy priorita vlády, o tom mluvil ve studiu vicepremiér Karel Havlíček (za ANO), později pak ve videu i Andrej Babiš (ANO).

„Samozřejmě říkat nějaké prognózy, nějaké předpovědi je velice těžké, ale je jasné, že naše priorita budou hlavně školy," uvedl Babiš.

Havlíček podotkl, že nejdřív v polovině listopadu se uvidí, jakým způsobem se podaří dostat stávající čísla na nižší úroveň.

„Pochopitelně ty scénáře v tomhle případě máme. Pan ministr Plaga s panem ministrem zdravotnictví na tomhle pracují. Mají scénáře o tom, že nejdříve to budou děti v prvních třídách, že to budou děti, které budou končit v 9. třídách,“ podotkl v neděli Havlíček.

Uzavření speciálních škol

Robert Plaga na instagramu, kde začal být aktivní, sepsal priority návratu do škol podle MŠMT. A upozornil, že se od pondělí 2. listopadu naopak dočasně uzavírají speciální školy.

Video  „Může to mít fatální následky," psycholožka o uzavřených školách a izolaci dětí  - Blesk
Video se připravuje ...

Omasta ( 2. listopadu 2020 03:46 )

V ústavní stížnosti píše prof. MUDr. Vladimír Černý, Ph.D, že covid je bezvýznamná nemoc jako každá jiná.

http­://stav­beznou­ze.cz­/wp-conten­t/uplo­ads/2­020/10­/20102­1_us­tavni_­stiz­nost_f­in.pdf

Vyhlášením nouzového stavu usnesením vlády ze dne 30. září 2020 č. 957 a krizovým opatřením přijatým usnesením vlády ČR ze dne 21. října 2020 č. 1078 byla porušena základní práva a svobody stěžovatelky.

Žasnul jsem, kolik zákonů a ústavních práv vlada porušila

http­s://ww­w.da­vidza­humen­sky.cz­/2020/­10/30/­rakou­sky-ustavni-soud-znovu-prohlasil-radu-proti­epide­miolo­gickych-opatreni-za-protiustavni/

viho ( 1. listopadu 2020 23:15 )

Prymula je silná osobnost, která se Babišovi pletla do byznysu. Prymula má jednak vlastní kšefty, jednak asi dostal nějaké zadání z Hradu. Babišovi vyhovují poslušní zaměstnanci, co se mu nepletou do řízení. A mohou to být klidně i pravdoláskaři chvilkaři, jako pan Blatný. Prostě kdokoli, kdo hraje podle pravidel. Protože pravidla stanovuje Babiš a ten jediný může hrát falešně mimo pravidla. A na tu falešnou hru má své vlastní nedotknutelné prověřené lidi jako je Faltýnek, Prchal, ad. Ale k tomu potřebuje právě tu stafáž hrající podle pravidel, kterou může kdykoli vykopnout za nedodržení pravidel, byť třeba i tak směšných jako je chybějící rouška na 3 se*** u Prymuly.

Covid_19 ( 1. listopadu 2020 22:41 )

Prymula napáchal hodně chaosu a poskytl spoustu chybných rad premiérovi. Od svého působení na ministerstvu zdravotnictví se projevoval jako neschopný odhadovat přípravu na epidemii, raději intrikoval proti Vojtěchovi místo práce pro stát, na intrikování s Faltýnkem i dojel

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa