Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Greta ruší protesty kvůli covidu-19. A epidemiolog řeší, jaké budou Vánoce

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
31. října 2020
16:01

Environmentální aktivistka Greta Thunbergová (17) musela přerušit svoje protesty před švédským parlamentem kvůli šíření koronaviru. Stávky před parlamentem v roce 2018 odstartovaly její boj s klimatickými změnami. Švédsko během tohoto týdne zaznamenalo nárůst nových případů koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19. Vláda na radu hlavního epidemiologa Anderse Tegnella vyhlásila další regionální karantény, vědec dokonce varoval, že pokud to takhle půjde dál, může mít epidemiologická situace dopad i na vánoční svátky.

„Situace se zhoršuje, takže se vracím k #ClimateStrikeOnline,“ sdělila Thunbergová na twitteru, kde má asi čtyři miliony sledujících. Stávky přerušila už v březnu s příchodem pandemie, obnovila je v září, nyní znovu svou aktivitu přesouvá na internet.

Švédka je hlavní tváří globálního studentského hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), které chce přimět zejména politiky, aby urychleně a konkrétními činy bojovali proti globálnímu oteplování. Ke stávkám Thunbergové se posléze připojily desetitisíce studentů ze Švédska i dalších evropských států.

Jak se rychle zhoršuje situace ve Švédsku?

Švédský zdravotní úřad kvůli stoupajícím číslům s okamžitou platností tento čtvrtek zpřísnil pravidla v dalších třech regionech. Kromě regionů Uppsala a Skane se týkají Stockholmu a regionů Östergötland a Västra Götaland, kde leží město Göteborg. Lidem úřady doporučují, aby se vyhýbali vnitřním veřejným prostorům, jako jsou nákupní centra, bazény či tělocvičny, a nenavštěvovali ani kulturní akce. Pokud je to možné, mají zůstávat co nejvíce doma a stýkat se pouze se členy rodiny, uvedl server Local.se.

Jak to bude na Vánoce, se podle Tegnella teprve uvidí. „Je možné, že rodiny budou muset narychlo měnit své plány,“ zmínil v rozhovoru pro stanici STV Nyheter. „Pokud počty budou stoupat tímto tempem, vyzveme lidi, aby o svátcích nepořádali žádné velké oslavy a vyhnuli se návštěvám prarodičů, a to v zájmu zdraví seniorů,“ vysvětlil Tegnell.

Epidemiolog: Všechno se může změnit, taková je teď doba

Přestože se tento týden restrikce zpřísnily, minulý týden jedno opatření švédská vláda ve spolupráci se zdravotnickým úřadem rozvolnila, a to karanténu lidí nad 70 let. „Malé vánoční večírky jsou, a snad i budou, v pořádku,“ objasnil epidemiolog.

Ještě minulý týden Tegnell i další švédští odborníci mluvili o tom, že na Vánoce by se v jedné domácnosti mohlo sejít až 15 lidí včetně seniorů.

Koronavirus ve Švédsku (30. 10. 2020) Koronavirus ve Švédsku (30. 10. 2020) | Reuters

„Samozřejmě se může stát, že na Vánoce budou určité regiony v karanténě, v takovém případě byste se měli stýkat jen s tou nejbližší rodinou,“ dodal Tegnell.

„Rozumím, že lidé plánují, a plánovat můžou, ale musíte pochopit, že se všechno může změnit, vy pak budete muset svoje plány upravovat, možná i dost narychlo. Taková je doba, ve které nyní žijeme. Nic s tím udělat nemůžeme,“ vzkázal Tegnell Švédům.

„Začínáme se blížit ke hraničnímu stropu našich nemocnic, kdy přetížíme zdravotnický systém. Společně, stejně jako na jaře, můžeme zlomit tuto křivku růstu nakažených a tlak na náš zdravotnický systém,“ uvedl Tegnell. Epidemiolog je strůjcem troufalé strategie, kterou se Švédové řídili během první vlny, nepřijali skoro žádné restrikce, nošení roušky nebylo povinné a zůstaly otevřené školy, restaurace, bary, posilovny i obchody.

Koronavirus ve Švédsku

Švédové se snažili udržet svou zemi v co nejnormálnějším chodu, za což sklidili velkou mezinárodní kritiku. Zpočátku druhé vlny koronaviru to ale vypadalo, že tato strategie se Švédsku vyplatila a další útok nákazy se zemi vyhýbá. Mnozí světoví experti diskutovali nad tím, zda se Švédům nakonec podařilo dosáhnout kolektivní imunity, která byla jedním ze záměrů jejich riskantního řešení.

Za celou dobu pandemie se ve Švédsku nakazilo přes 124 tisíc lidí, 5938 osob covidu-19 podlehlo. Z hlediska úmrtnosti patří Švédsko mezi nejhůře zasažené evropské státy.

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 31. října 2020 20:43 )

celkově máme 2,6 víc nakažených než Švédsko

denisz ( 31. října 2020 20:10 )

Já měl za to, že si konečně doplňuje vzdělání
ve škola. Moc se ji tam nechtělo, nemá školu ráda.
Po světě už prohlásila tolik blbostí a spikleneckých
teorii, takže vzdělání má zapotřebí. Aspoň nebude
tak namyšlená a drzá. Jako symbol, aby mládež dbala
na ochranu přírody dobré. Kolik pak zasadila už stromků ?

zkzkz ( 31. října 2020 19:18 )

Gréto už táhni do (_!_)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa