Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Greta se zlobí po summitu EU: „Popírají fakta!“ Naštval ji přístup ke klimatické krizi

Autor: ČTK - 
21. července 2020
21:29

Evropští politici si stále nepřiznávají rozměr klimatické krize a jejich dohoda o finanční pomoci ekonomikám zasaženým pandemií covidu-19 není z hlediska řešení klimatického problému dostatečná. V reakci na summit Evropské unie to řekla sedmnáctiletá švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová.

Evropští politici se dohodli, že státy budou moci od příštího roku čerpat zhruba 20 bilionů korun z fondu obnovy.

„Stále popírají fakta (o klimatických změnách) a neberou ohled na to, že v otázce klimatu je situace naléhavá. Klimatická krize se neřeší jako krize. Dokud tomu tak nebude, nezbytné změny se nestanou,“ prohlásila Thunbergová v rozhovoru s britským listem The Guardian.

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

Podle dohody, jíž skončil summit EU, má být 30 procent schválených peněz použito na záležitosti týkající se klimatu, mnoho detailů k tomu ale summit neposkytl, píše The Guardian.

S dohodou nejsou spokojeni ani další aktivisté ze studentského hnutí na ochranu klimatu. Luisa Neubauerová, která je tváří německých aktivistů, řekla, že mladí lidé jsou politiky stále víc zklamáni. „Žádáme je, aby se postarali o nejzákladnější věc: o naši bezpečnost, o bezpečnost lidí na celém světě, o zabezpečení naší budoucnosti. Je znepokojivé, když vidíte, že ačkoli požadujete tak podstatné a zřejmé věci, politici je neberou v potaz nebo je nepovažují za tak důležité jako jiná témata,“ řekla Neubauerová.

S dohodou není spokojen nikdo z aktivistů

Podle Belgičanky Adélaïde Charlierové politici, kteří o klimatu jenom mluví, aniž cokoli dělají, jsou horší než ti, kteří tento problém popírají.

Aktivisté napsali evropským politikům otevřený dopis, v němž požadují rychlé činy, jež pomohou vyhnout se nejhorším důsledkům klimatické změny. „Jako nikdy předtím je nyní jasné, že klimatická situace nebyla řešená jako krizová, a to jak ze strany politiků a médií, tak v podnikání nebo finančnictví. Čím déle budeme předstírat, že jsme na dobré cestě ke snížení emisí a že je možné vyhnout se klimatické katastrofě v rámci dnešního systému, tím víc drahocenného času ztrácíme,“ stojí v dopise, pod nímž je 80 tisíc podpisů.

Další cena pro Thunbergovou

Portugalsko tento týden Thunbergové udělilo Gulbenkianovu cenu za lidskost. Váže se k ní milion eur, jež aktivistka věnuje organizacím bojujícím proti klimatickým změnám.

TomasLB ( 21. července 2020 22:31 )

To se ta mentální troska probudila, pokud chce být in tak by měla přiznat že asi prodělala covid..

jonn ( 21. července 2020 22:03 )

Ať se věnuje ***ní. kráva.

Zobrazit celou diskusi