Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Stovky pražských zdravotníků jsou nakažené koronavirem. Ve které nemocnici je situace nejhorší?

Autor: ČTK, jim - 
30. října 2020
16:49

Nemocnice v hlavním městě hlásí, že kvůli pandemii koronaviru mají v domácí karanténě stovky doktorů, sester a dalších zaměstnanců. Nejvíce postižené jsou nemocnice Motol a Všeobecná fakultní (VFN). S rostoucím počtem personálu v domácí izolaci se potýkají i další nemocnice v metropoli. Většina zařízení využívá dobrovolníky z řad mediků. Zdravotníci, kteří byli v rizikovém kontaktu, obvykle dále pracují s respirátory. Podle informací ministerstva zdravotnictví bylo ve středu v metropoli nakaženo 2792 zdravotníků.

Mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková uvedla, že ve čtvrtek zařízení evidovalo 351 zaměstnanců v pracovní neschopnosti, 185 v karanténě na pracovišti a 11 v karanténě doma. Karanténa na pracovišti znamená, že personál po negativním testu normálně pracuje, ale musí být vybaven respirátorem FFP2 a dalšími pomůckami. Nemocnice podle mluvčí zatím situaci zvládá, a to i s pomocí zhruba 140 mediků. Podle výroční zprávy měla loni nemocnice přes 6000 fyzických zaměstnanců.

„Máme v pracovní neschopnosti cca 700 pracovníků ze 6500 zaměstnanců,“ uvedla v úterý mluvčí VFN Marie Heřmánková. Dodala, že z toho 231 zdravotníků bylo pozitivních s covidem-19. Dalších 198 pracovníků podle ní bylo v rizikovém kontaktu, z toho 16 zůstalo v karanténě doma a 182 na pracovišti. Heřmánková dodala, že nemocnice v odběrovém centru zapojila 90 mediků a dalších 30 až 50 poptává pro práci na klinikách. „Sháníme ale i další dobrovolníky z řad zdravotníků,“ doplnila. Nemocnice podle ní situaci zatím zvládá.

Nemocnice nápor zvládají

V krčské nemocnici bylo ve čtvrtek podle mluvčího Petra Sulka v domácí izolaci 100 zdravotníků. „V září to bylo přibližně 20 až 30 zdravotníků,“ uvedl. V zařízení podle něj zatím vypomáhá 35 mediků, což je málo, a nemocnice jedná s fakultami o zapojení dalších.

Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke uvedla, že doma muselo zůstat zhruba jedno procento zaměstnanců nemocnice, která loni podle výroční zprávy zaměstnávala přes 2200 lidí. „Od počátku října geometricky narůstal počet zaměstnanců v izolaci, potažmo v karanténě, až do počátku čtvrtého říjnového týdne, nyní se začínají zaměstnanci navracet z izolace a karantény a počty těch, kdo jsou v izolaci a karanténě, se již výrazně nezvyšují,“ uvedla. I ona dodala, že nemocnice zatím nápor zvládá.

Nemocnice Na Bulovce ke čtvrtku evidovala 42 zaměstnanců s covidem-19, z toho 12 lékařů a 21 zdravotních sester. „Na žádném pracovišti není provoz nijak ohrožen,“ uvedla mluvčí nemocnice Mirka Kátriková. IKEM podle mluvčí Markéty Šenkýřové ve středu evidoval 58 zaměstnanců s covidem-19. Dobrovolníky zatím podle ní nemocnice ve větší míře nezapojuje, pro lékárnu by nicméně využila pomoc studentů farmacie.

Lepší než na jaře

Ochranných pomůcek mají podle dřívějších informací pražské nemocnice dostatek. Proti jaru více využívají respirátory či ochranné masky. Například v Motole testovali nanomasku od české společnosti Workpress Aviation (WPA). Má chránit na úrovni respirátoru FFP3, podle WPA dokonce o řád vyšší. Masky se dají používat opakovaně, jenom se mění filtr, který vydrží až rok. S ochrannými pomůckami byl velký problém na jaře při první vlně pandemie, kdy trh nebyl připraven na náhlý nárůst poptávky po rouškách a respirátorech.

Podle informací ministerstva zdravotnictví bylo ve středu v metropoli nakaženo celkem 2792 zdravotníků, z toho 699 lékařů, 1165 sester a 928 jiných zdravotníků. Proti číslům ze soboty to znamenalo nárůst o 334 nakažených. V celé republice bylo ve středu pozitivních 15.751 zdravotníků proti sobotním 13.226. Podle údajů Českého statistického úřadu je v Česku 50.000 lékařů a přes 117.000 zdravotníků bez lékařského vzdělání.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa