Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Blatný poprvé ve Sněmovně: Jsme v bodu zlomu! Opatření zabírají, ale musí trvat dál

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
30. října 2020
13:47
Autor: ČTK, simao, sova - 
30. října 2020
12:18

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vystoupil vůbec poprvé ve Sněmovně. Před poslanci navázal na proslov premiéra Andreje Babiše (ANO), který je žádal o prodloužení stavu nouze do 3. prosince. Co Blatný řekl k aktuální epidemiologické situaci v ČR? A jaké jsou dle něj dobré zprávy?

Pokud lidé přestanou dodržovat platná opatření, jejich účinek se nedostaví, stát se dostane na hranici lůžkových kapacit, varoval nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek ve Sněmovně.

Blatný ve Sněmovně vystoupil vůbec poprvé. A to poté, co premiér Andrej Babiš (ANO) požádal poslance o prodloužení stavu nouze do 3. prosince.

Blatný: Nákaza se šíří napříč společností

„Objektivní pravdou je, že v ČR stále a významně probíhá tzv. komunitní šíření onemocnění. Jinými slovy nákaza se šíří napříč celou společností, a i když jsou určité rizikové skupiny, tak nemůžeme tvrdit, že neprobíhá komplexně,“ přiznal nový ministr na úvod.

„V současné době, a řekl to tady pan premiér, se nacházíme v klíčovém bodu zlomu, kdy v následujících dvou týdnech by mohlo začít ke zlepšování situace a ke zpomalení rychlosti šíření viru v populaci,“ podotkl ve Sněmovně Blatný. Snížil by se tak tlak na nemocniční lůžka, věří ministr.

„Proč tomu tak je? Proč byste mi měli věřit? Proč se něco takového děje? Právě proto, že opatření, o kterých mluvil premiér a byla přijata 14. 10., se nyní postupně začínají projevovat. 10 až 14 dní minimum na to, aby se něco projevilo tak, abychom to byli schopni zachytit jako statisticky významnou změnu. Došlo k poklesu hodnoty reprodukčního čísla, které se v současné době pohybuje mezi 1,1 a 1,2 a to je zásadní. Dále se nezvyšuje procento pozitivních testů vztažených na počet testů. Říkám záměrně nezvyšuje, je nicméně stále vysoké, což odpovídá právě komunitnímu šíření,“ uvedl Blatný.

Video  Babiš žádal ve Sněmovně o prodloužení stavu nouze. Podívejte se na celý projev premiéra  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Zaznamenáváme pokles růstu, řekl nový ministr

Ačkoli se to může zdát zvláštní, tak hodnota přes 15 600 nově diagnostikovaných osob, což je číslo obrovské, se zdá být známkou poklesu růstu. Nikoli poklesu jako takového,“ zdůraznil Blatný.

Za čtvrtek 29. října přibylo dalších 13 051 případů, za středu 12 977, za úterý 15 663 a za pondělí 10 273 případů.

„Zdá se, že poslední opatření mají - a teď mě prosím opravdu vezměte za slovo - velký potenciál šíření zpomalit. Ale jenom tehdy, když je budeme striktně dodržovat,“ podotkl ministr.

Právě Blatný přitom po vystoupení ze Sněmovny spěchal na naplánovanou tiskovku ministerstva zdravotnictví v aktuálnímu stavu kolem pandemie a novým datům.

„V posledních třech týdnech jsme pozorovali eskalaci hodnot, to byla velmi riziková situace. Ale nyní se negativní vývoj neprojevuje. Asi zní divně, že 12 tisíc přírůstků denně signalizují pozitivum, ale hodnoty ukazují, že nedochází k nárůstu,“ komentoval na pozdější tiskové konferenci ředitel ÚZIS Ladislav Dušek aktuální epidemiologickou situaci.

„Potřebujeme zhruba dva další týdny“

Podle Blatného bude rozhodující vývoj šíření onemocnění v následujících dnech nebo spíše týdnech. „Potřebujeme zhruba dva další týdny,“ řekl doslova.

„Pokud bychom teď přestali dodržovat opatření, která jsou v platnosti, potom se efekt nedostaví a dostaneme se na hranici našich lůžkových kapacit, které pořád ještě vyčerpané nejsou. Problémem je totiž vysoký počet nakažených, při kterém je i malé reprodukční číslo problém,“ pronesl Blatný před poslanci.

V té souvislosti uvedl příklad - jestliže bude nakažených 1000 a reprodukční číslo bude 1,5, přibude 500 nových infikovaných navíc a nakazí se tak 1500 lidí. V případě jednoho milionu nakažených a reprodukčního čísla jen 1,1 dojde ke zvýšení počtu nakažených také - ale „jen“ o 100 tisíc. Proto je podle ministra důležité dostat se s reprodukčním číslem pod hodnotu 1, aby jeden nakažený nakazil méně než jednoho dalšího člověka.

„Můj osobní názor je, že teď není nezbytně nutné zavádět nová opatření. Ale je nezbytně nutné dodržovat ta, která byla zavedena,“ uvedl Blatný a dodal, že akutní vývoj nekopíruje vysoce rizikové scénáře, které se objevují na internetu.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Ohrožení senioři jako velké riziko

„Zásadní problém, který by toto vše mohl zkomplikovat, je počet nakažených seniorů,“ uznal však nový ministr.

„Jestliže bychom tuto rizikovou skupinu nezačali chránit - a od příštího týdne budou zahájena testování selektivně v místech, kde senioři pobývají, a budou na základě výsledků podnikána opatření ve snaze oddělit od sebe osoby pozitivní a negativní - a nesnažili se snížit další šíření v této komunitě, tak bude problém v procentu hospitalizace,“ řekl Blatný s tím, že zatímco u mladých lidí je podíl hospitalizovaných 4 %, u seniorů je to v průměru až každý čtvrtý.

To znamená, že tito lidé zaplňují velmi rychle lůžkovou kapacitu a zdravotnický systém se tak dostává na hranu kapacity, varoval Blatný, který byl do funkce uveden ve čtvrtek. V té souvislosti dodal, že systém zdravotní péče ohrožuje nedostatek personálu, nikoli nedostatek lůžek nebo techniky.

Prymula popřál Blatnému hodně síly

Blatného předchůdce Roman Prymula (za ANO) skončil po výzvách k odstoupení kvůli tajné noční schůzce v uzavřené restauraci na Vyšehradě, o které informoval deník Blesk.

Přeji novému ministru zdravotnictví Janu Blatnému hodně síly. Může se spolehnout, že mu jako epidemiolog pomůžu se vším, co bude potřeba. Chtěl bych poděkovat všem šikovným lidem z ministerstva, se kterými jsem v uplynulých 5 letech navázal spolupráci, a těším se na další,“ uvedl exministr Prymula v pátek na svém twitterovém účtu.

Video  Babiš uvedl do funkce nového ministra zdravotnictví Blatného. Co zaznělo na následné tiskovce?  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

holahej ( 30. října 2020 15:32 )

Blatný neumí exponenciálu a vysvětlit R = 1,5, např tisíc lidí nenakazí dalších 500 ale 1500

kahuja ( 30. října 2020 15:14 )

Ředitel FN Motol Miloslav Ludvík upozornil, že zhruba 40% hospitalizovaných NEMÁ příznaky.Spoustu lůžek v nemocnicích blokují pacienti, kteří by měli ležet spíše na sociálních lůžkách s lehkou zdravotní pomocí,“
---------------
Nakažených je zhruba 2600 lékařů, 6000 sester a 4500 ostatních zdravotníků. Informaci Českému rozhlasu potvrdil prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. Onemocní nám asi tisíc zdravotníků každý den," uvedl.Karantény už nepočítáme, protože zdravotníci v karanténě chodí normálně běžně do práce, to už je delší dobu,” dodal.
-----------------------
Navzdory tomu data ministerstva uvádí, že je aktuálně VOLNÝCH 86,3 procenta kapacit lékařů a 90 procent sester.
Zjevný rozpor se situací, kterou popisují samotní pracovníci v nemocnicích, nevysvětlil ve čtvrtek ani nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).
---------------------
Kvůli zhoršené epidemiologické situaci v zemi a obavám z přetížení zdravotnického systému schválili v úterý poslanci příjezd až 300 vojenských zdravotníků ze zemí EU a NATO, kteří v Česku mohou zůstat po dobu 90 dnů. Rozhodnutí ve čtvrtek posvětil i Senát.
---------------------
Já se divím, že v nemocnicích zůstává 40 % lidé bez příznaků a nikdo prakticky není propouštěn, zatímco bezpříznakový , ležící doma je po 10 dnes BEZ testu uznán za zdravého. To je velmi zvlášní věc, kterou už několik týdnů nikdo neřeší, vypadá to, že to vlastně systému vyhovuje.A nějak tuším proč.

kahuja ( 30. října 2020 14:46 )

Je úplně jedno zda bude tvrdý lockdown nebo šetrnější, je úplně jedno jestli každé následné rozvolňování, které zákonitě jednou přijít musí, bude rychlé nebo pomalé.
Vliv to vždy bude mít jen na to, jak rychle nebo pomalu se vrátí pokaždé zas nová další vlna. A ta se vždycky vrátí, dokud nebude účinná vakcína nebo nebude společnost dostaečně promořena. Ovšem i o promoření jsou už pochybnosti, imunita po prodělaném onemocnění zřejmě nevystačí celožitně, ale jen na určité období. Bohužel o zdraví lidí ani tak nejde , ale jde především o počty nemocných versus zdravotní systém.

frantacizek ( 30. října 2020 14:10 )

a hlavně už jako moudrý muž v letech chápe, že lidi není třeba terorizovat svým egem a existují i vedlejší faktory, na které se musí dbát v rámci fungování společnosti jako třeba ta psyché, která přímo souvisí s fungováním ekonomiky, které náčelník nerozumí už naprosto..

frantacizek ( 30. října 2020 14:08 )

jsem tu 5 min, zato ty koukám celý den. Ale měl bych fajnového kandidáta za sebe v téhle věci - Václav Klaus by byl výborný epidemiolog, pač rozumí statistice jako ekonom určitě daleko více než náčelník

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa