Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tisícovka znovu překonána. Mezi Pražany za sváteční den přibylo 1 102 případů nákazy covidem-19

Autor: ČTK, diz - 
29. října 2020
06:53

Oproti úternímu dni se jedná o drobný pokles, přesto se číslo nakažených obyvatel metropole za jediný den vyhouplo nad jeden tisíc. Hygienici ve své statistice uvedli konkrétně 1 102 potvrzených případů koronaviru. Celkem je v Praze 23 tisíc nakažených, přičemž většina má naštěstí mírný průběh nemoci.

Od začátku epidemie odhalily laboratoře v Praze 44 405 případů nákazy. Z toho se 21 038 lidí vyléčilo, obětí je v metropoli 363. Počet zemřelých v posledních dnech roste. V pondělí s covidem-19 zemřelo v hlavním městě 18 lidí, dosud nejvíce. Na středu zatím připadá šest úmrtí, tyto údaje ale obvykle při dalších aktualizacích rostou.

Za posledních sedm dní připadá v Praze na 100 000 obyvatel zhruba 558 nakažených, v celorepublikovém srovnání patří tento údaj k nižším. Nejvíce případů na 100 000 obyvatel za poslední týden hlásí Benešovsko, zhruba 1 142. Přes tisíc případů mají také na Vsetínsku, Náchodsku, Rakovnicku, Přerovsku a Zlínsku. Relativně nejlépe je na tom Chebsko s 276 případy nákazy na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní.

Trhy skončily

V sobotu se na pražské náplavce nebudou konat farmářské trhy. Podle pořadatelů není možné dodržet všechna vládou nařízená opatření. Problematický je pro ně hlavně maximální počet lidí na plochu trhu. Velkou diskusi vzbudily fotografie z trhu minulý víkend. Kritici upozorňovali na velké množství lidí, kteří na trhu byli. Zastánci i pořadatelé hovořili o účelově zkreslených fotografiích. Vláda i proto v pondělí pořádání trhů omezila dalšími pravidly, což vedlo k jejich rušení také na jiných místech.

Kvůli novým pravidlům skončily také trhy na Kulaťáku, které se konají na Vítězném náměstí v Dejvicích. V jejich těsné blízkosti nedávno vzniklo nové odběrové místo na testování na nemoc covid-19, které právě kvůli trhům v pátek a sobotu mělo zavřeno. „Městská část Praha 6 a spolek Farmářské trhy se dohodli, že splnění opatření k pořádání trhů, která jsou nyní požadována, nelze bezpečně garantovat,“ oznámil počátkem týdne pořadatel na facebooku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa