Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Koronavirem nakažených Pražanů opět přibylo. Za sobotu o 1 321 lidí, nejvíce za víkend

Autor: ČTK, diz - 
25. října 2020
08:23

Navzdor mnohým vládním opatřením se nedaří redukovat počty pražských obyvatel, kteří se nakazili koronavirem. Jen za víkend jich bylo zjištěno 1 321, což je sice o poznání méně než zkraje uplynulého týdne, nicméně se jedná o smutný rekord. Ve víkendovém dni je to totiž dosud nejvíc zjištěných. Nakažených je v metropoli nyní zhruba 23 tisíc obyvatel.

Denní přírůstky nakažených v hlavním městě stoupaly od úterka do čtvrtka na nové rekordy, ve čtvrtek jich bylo víc než 1 700. Páteční počet se snížil pod  1500. Dosud hygienici v Praze potvrdili 39 812 případů koronaviru, vyléčilo se 16 505 lidí.

Nakažených přibývá v metropoli v posledních týdnech rychlým tempem podobně jako v celém Česku. Stejně tak se výrazně zvyšuje počet úmrtí s koronavirem. Za poslední týden stoupl o víc než čtvrtinu, ve středu zemřelo za jediný den 16 lidí. V sobotu nemoci v Praze podlehlo šest lidí, čísla ale obvykle při pozdějších aktualizacích vzrostou.

V hlavním městě připadá za poslední týden na 100 000 obyvatel zhruba 663 nakažených. Praha tak patří do poloviny okresů se slabším šířením nákazy. Nejvíce je nyní nemocí zasažené Zlínsko, kde za posledních sedm dní evidují zhruba 1 115 případů nákazy na 100 000 obyvatel.

Počty nakažených pacientů

Rostou i počty hospitalizovaných s nemocí covid-19 v pražských nemocnicích. Třeba v Nemocnici na Bulovce se počet pacientů s koronavirem za poslední týden zdvojnásobil, v sobotu jich bylo 109, oznámila nemocnice na twitteru. Na jednotce intenzivní péče bylo deset z nich.

Dojde na omezení trhů?

V sobotu se v Praze na farmářských trzích na Rašínově nábřeží pohybovalo podle fotografií zveřejněných na sociálních sítích velké množství lidí a často neměli roušky. Trhy se konaly, i když magistrát doporučil jejich zrušení. Podle předsedy pořadatelského spolku Archetyp Jiřího Sedláčka návštěvníci hygienická opatření dodržovali.

„Vzhledem ke zkušenostem posledních týdnů a epidemiologické situaci jsem požádal pana primátora i pana náměstka pro bezpečnost Petra Hlubučka (STAN), aby otázku konání trhů na náplavce a pravděpodobného velkého shlukování osob probrali,“ řekl pro Blesk.cz zástupce hlavního města Jan Chabr (TOP 09) s tím, že vláda farmářské trhy nezakázala. Magistrát Prahy však na území hlavního města může trhy omezit či je zakázat.

Předseda dozorčí rady městské společnosti Trade Centre Prague (TCP) k tomu pro Blesk dodal, že „vedení TCP zaslalo provozovateli trhů dopis a apelovalo na zrušení trhů na pražské náplavce. Je pro mne nepochopitelné, že v této době akci s vysokou kumulací lidí provozovatel nezruší jen na základě zdravého rozumu.“

bobbo ( 25. října 2020 11:56 )

Prahu oplotit ostnatým drátem,ať si to tam idioti roznáší jak je libo,ti rozumní budou doma!!!

Tara-Tara ( 25. října 2020 11:50 )

činčila ( 25. října 2020 11:03 )

Tak hlavně že bylo na náplavce hezky. Jsem odpůrce roušek, ale lézt krokodýlovy do tlamy může jenom debil.

joz447 ( 25. října 2020 10:23 )

Ty duté Pražské hlavy vůbec nelituji!!!Neustále porušuji nařízení vlády, jedině co umí tak je kritizovat Babiše, na každém kroku sledovat a pak kritizovat členy vlády a do nebes velebit neschopný Demoblok!

ferrys ( 25. října 2020 10:21 )

Pořádně protřídit duté hlavy.Prázdný sud nejvíce duní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa