Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Rána z milosti“. Květinářství si necení, že mají otevřeno: Nemůžou čerpat podporu

Autor: ČTK - 
27. října 2020
22:11

Květinářství hlásí výrazný propad návštěvnosti prodejen. Nepovažují za výhodu, že mají z platných vládních opatření výjimku a i za současné situace mohou mít otevřeno. Nemají možnost žádat o dotace na nájem, nárok jim nevzniká ani na plné proplacení mezd zaměstnanců, pro něž však nyní nemají dostatek práce. Vyplývá to z vyjádření zástupců vybraných sítí květinářství pro ČTK.

Výjimka je podle Lenky Barákové ze společnosti Květiny Novák Praha „rána z milosti“. Tržby se podle ní aktuálně propadly na 20 procent. „Jsme na tom podstatně hůř, než kdybychom obchody uzavřeli,“ uvedla. O příspěvek na komerční nájem kvůli výjimce nemohou žádat, u programu Antivirus podle ní zavřené provozovny mohou na zaměstnance čerpat kompenzace 100 procent, u květinářství to bude podle ní 60 až 80 procent.

Ilustrační foto: řezané květiny Ilustrační foto: řezané květiny | iStock

Výjimku za nevýhodu považuje také jednatelka sítě květinářství Belles Fleurs Jana Vyhnalová. „Vzhledem k umístění poboček v centru Prahy, které je nyní liduprázdné, klesla návštěvnost poboček v těchto dnech ve srovnání s loňským rokem o 70 procent,“ řekla. Někteří pronajímatelé podle ní nejsou ochotni jednat o slevě na nájmu a firma ho musí i za těchto okolností platit v plné výši. „Současně pro zaměstnance nemáme dostatek práce, ale nárok na čerpání podpory státu Antivirus také nyní nemáme. Doufám, že toto rozhodnutí ještě vláda změní,“ uvedla dále.

Zákaz maloobchodního prodeje v České republice platí od 22. října, zatím do 3. listopadu. V provozu mohou být i nadále potraviny, drogerie, lékárny, galanterie nebo právě květinářství. Vláda v pondělí znovu zpřísnila platné restrikce. Otevřené obchody budou moci od středy prodávat nejvýše do 20:00, v neděli budou muset mít zavřeno celý den. Nová opatření se dotkla i květinářství, ve kterých budou moci v jeden čas nakupovat maximálně dva zákazníci.

Vláda v pondělí prodloužila do konce roku vyplácení příspěvku B z programu Antivirus. Je určen firmám, které musely kvůli výpadku poptávky, surovin či personálu omezit výrobu a služby. Podniky s omezenou produkcí mohou od státu získat zpátky 60 procent vyplacené náhrady mzdy do 29 000 korun superhrubé mzdy. Příspěvek A pro uzavřené provozy vláda prodloužila už před dvěma týdny a zvýšila ho. Místo 80 procent mzdy do 39.000 korun superhrubé mzdy stát proplácí celé mzdy s odvody do 50 000 korun. Lidem v karanténě dorovnává 80 procent náhrady.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa