Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Prázdný Staromák, metro i nákupní centra: Praha se se zpřísněním opatření opět proměnila v město duchů

Autor: pom - 
22. října 2020
16:00

Zavřená většina obchodů kromě potravin či lékáren, nutnost omezit kontakty s dalšími lidmi na nezbytnou dobu, omezená doba úřadů a doporučení pracovat z domova. Taková opatření platí od čtvrtka v celém Česku. Ulice hlavního města se se zpřísněním protikoronavirových opatření zase vyprázdnily, na Václavském náměstí, Karlově mostě, ale i v metru byly ve čtvrtek v jinak exponovaných časech vidět spíše jednotky lidí. Z Prahy se znovu stalo město duchů.

Eskalátor v metru na Florenci je takřka prázdný, a to i v ranní špičce, kdy většina lidí míří do práce a kdy se na schodech přestupní stanice běžně tísní desítky cestujících. Václavské náměstí, kde se obvykle pohybují davy lidí, zeje prázdnotou, jen místy je vidět jedinec či dvojice lidí posedávající na lavičce. Podobně je na tom Staroměstské náměstí - v místech, kde ještě v neděli dvoutisícový dav bez rozestupů skandoval vulgární hesla namířená proti ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi (ANO), se ve čtvrtek pohybují jen jednotky lidí, pod orlojem se netísní turisté těšící se na neobyčejný zážitek.

Prázdné je i Hradčanské náměstí a okolí Pražského hradu, v Nerudově ulici stojí osiřelé obchody se suvenýry, které marně čekají na své zákazníky, po Karlově mostě se plouží jen pár lidí, kteří se z různých důvodů právě potřebují dostat na druhý břeh Vltavy, a na náplavce se v podzimním slunci jen tu a tam mihne běžec nebo cyklista.

Prázdné jsou i obchody s oblečením a restaurace, které v centru Prahy až do jara prosperovaly, osamělé jsou i stánky či okénka rychlého občerstvení. Na parkovištích u obchodních center, která ještě ve středu večer praskala ve švech, je ve čtvrtek aut, že by se dala spočítat na prstech jedné ruky. Praha se se zpřísněním opatření znovu proměnila v město duchů.

Obchody

Od čtvrtečních 6:00 jsou zavřené služby jako kadeřnictví, manikúra, solária, masáže a další, zavřená je i většina obchodů. „Otevřené jsou prodejny s potravinami, lékárny, prodejny, které mohou prodávat potraviny pro zvířata, čerpací stanice a celá řada dalších, o nichž si myslíme, že jsou pro náš život nezbytné,“ uvedl na twitteru ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO).

Omezení kontaktu

Vláda také vyhlásila, že je nutné omezit kontakt s dalšími osobami na nezbytně nutnou dobu. Výjimku mají cesty na nákup potravin, za rodinou, do práce či k lékaři. „Je možné jít s kamarádem na procházku do parku, ale pokud není ze společné domácnosti, platí pravidlo, že musíte mít oba i ve venkovních prostorách roušku. Pokud by partner byl ze společné domácnosti, roušku mít nemusí,“ vysvětlil Prymula.

Úřední hodiny

Lidé se v běžných hodinách nedostanou ani na úřad, u nich jsou nově úřední hodiny omezeny na pět hodin a maximálně dva dny týdně. „V uplynulém opatření se ne úplně zdařilo omezení výdejní doby např. řidičských průkazů, kde byly velké fronty. V novém opatření to co do otevření zůstává stejné, ale je třeba říci, že máme výhodu v tom, že došlo k prodloužení platnosti, není tedy nutné ve frontách stát, je možné úkon odložit,“ uvedl k opatření ministr zdravotnictví.

Přehledný výčet veškerých opatření najdete zde.

Praha po zpřísnění opatření opět zeje prázdnotou, podívejte se na fotky fotografů Blesku:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Maximilian ( 22. října 2020 22:24 )

Je fakt,že po Praze před 89 se nám styska

Maximilian ( 22. října 2020 22:22 )

Skoda,že se tak nestalo před měsícem,nebylo by teď tolik mrtvých ,že ANO

montevideo ( 22. října 2020 18:22 )

Odpovím ti. Jsme šťastní, že je tu klid. Výtržníky z Banikpyčo, kteří tu byli v neděli, fakt nepotřebujeme.

e.lesanova ( 22. října 2020 17:14 )

Určitě exoti z Magistrátu opět povolí nějaké "super" akce, protože tam "rozum" ještě stále cestu nenašel...Tihle "ředitelé zeměkoule" u kanceláří vůbec netuší, co se kde děje To, co Hřiba a jeho nepovedená parta předvádí je k uzoufání

panda82 ( 22. října 2020 17:12 )

Konečně je Hřib spokojený

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa