Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Vzadu v rohu u okna.“ Studie o covidu ukázala, kde je pro děti ve třídě nejlepší místo

Autor: Darina Jíchová - 
21. října 2020
12:05

Američtí experti z Univerzity v Novém Mexiku (UNM) se zaměřili na to, kde je pro žáky v době světové pandemie koronaviru nejbezpečnější sedět ve třídě. Překvapivě je to nejoblíbenější místo mezi raubíři, a to poslední lavice v řadě u okna. Podle expertů nejbezpečnější pozici zajišťuje právě okno, otevřená okna totiž zvládnou odstranit 70 procent částic menší než jeden mikrometr. Účinná jsou podle vědců i plexiskla na lavicích, uvedl list Daily Mail.

Odborníci se zaměřili na to, jak se částečky koronaviru přenášejí ve školních učebnách. Klimatizace podle nich třídy zbaví asi 50 procent částic, které se uvolňují během mluvení a vydechování. Ještě lépe je na tom větrání pomocí oken, to odstraní 70 procent částic. Vědci dodali, že vůbec nejméně částeček koronaviru se drží v zadních rozích místnosti, na základně této skutečnosti vyvodili, že nejbezpečnější místo ve třídě je zadní lavice u okna.

Tato místo obvykle obsazují „třídní rošťáci“, podle Američanů to ale také může být místo, kde je nejmenší pravděpodobnost, že se dítě infikuje koronavirem. Pandemie tvrdě zasáhla školství a vzdělávací instituce po celém světě byly přinuceny přerušit výuku a zavřít, zrušit zkoušky a od základů změnit vyučovací metodu.

Otevřená okna a klimatizace

Řada zemí včetně Česka přešla dočasně na distanční výuku s nadějí, že situace brzy umožní návrat do tříd. I z tohoto důvodu se vědci z UNM rozhodli zjistit, jak nejlépe snížit riziko pro děti, pedagogy a další zaměstnance škol. Podle nich je řešení velmi snadné: otevřená okna a zapnutá klimatizace.

Experti navrhli, aby při případném obnovení prezenční výuky byli rizikovější žáci umisťováni do nejbezpečnější zóny v rohu u okna. Svoje závěry shrnuli ve studii, která byla publikována ve vědeckém časopisu Physics of Fluids. V rámci svého výzkumu představili počítačový model, který simuluje, jaký mají otevřená okna, ochranná plexiskla kolem lavic a klimatizace vliv na šíření koronaviru pomocí kapének nebo aerosolu.

Spoluautor výzkumu Chalíd Talát vysvětlil, že „lokace nejbezpečnější zóny záleží na dispozici místnosti a umístění ventilace“. Pro svůj model on a jeho kolegové použili standardní rozložení školních budov a tříd a umístění klimatizace, pracovali s realistickými rozměry, aby jejich závěry byly co nejpřesnější.

Ochranu poskytne i plexisklo

„Samozřejmě, že existují různé dispozice školních tříd, což do jisté míry může ovlivnit kvantitativní data, nicméně naše závěry by měly platit pro valnou většinu učeben,“ objasnil Talát. Kromě oken a klimatizace se zaměřili i na plexiskla na lavicích. I tato ochrana je do jisté míry efektní.

„Plexisklo sice přímo nezastaví mikročástečky, ale ovlivňují pole proudění vzduchu kolem zdroje, a tak dojde ke změně trajektorie vypuštěných částic,“ dodal Talát. „Efektivnost plexiskel tak závisí na pozici zdroje a umístění klimatizačních difuzérů,“ zakončil vědec.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa