Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ve Španělsku zavírají další města, ve hře je zákaz nočního vycházení. Úřady plánují omezení na Vánoce

Autor: ČTK - 
20. října 2020
17:25

Vedení severošpanělského regionu Navarra kvůli rostoucímu počtu nakažených koronavirem od čtvrtka na dva týdny omezí pohyb obyvatel, opustit region budou moci lidé jen z důležitých důvodů, například kvůli práci. Podobná uzavírka platí ve Španělsku, kde se počet nakažených od počátku pandemie už blíží milionu, v řadě měst, včetně jeho metropole Madridu, kde má ale toto opatření skončit v sobotu.

Vedení madridského regionu, který je nejhůře postiženou oblastí v zemi, zvažuje různé varianty, jak šíření epidemie od soboty omezit. V úterý oznámilo, že zvažuje požádat centrální vládu o vyhlášení nočního zákazu vycházení. Platit by mohl od půlnoci, aby se „respektoval čas večeří“ a omezily se tak škody provozovatelů restaurací, napsal deník La Vanguardia.

Španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa v úterý na tiskové konferenci řekl, že vláda zvažuje možnost nočního zákazu vycházení v celé zemi. K tomu by ale bylo podle Illy zřejmě nutné vyhlásit ve Španělsku opět nouzový stav, proti němu je opoziční Lidová strana (PP). Illa uvedl, že nouzový stav vláda nevyhlásí, pokud se na něm neshodnou všechny autonomní regiony. Illa také řekl, že toto opatření vláda nechystá „bezprostředně“.

Zákaz nočního vycházení platí už ve Francii

Noční zákazy vycházení vyhlásila v předchozích dnech některá evropská města, tento zákaz platí například od soboty ve Francii v devíti největších městech (tedy pro asi 20 milionů Francouzů) mezi 21:00 a 6:00 hodinou a ode dneška ve stejnou dobu ve Slovinsku (dva miliony lidí).

Omezení pohybu pro obyvatele Madridu a několik dalších měst madridského regionu, které vyprší z pátku na sobotu, zavedla španělská vláda navzdory regionální vládě vyhlášením nouzového stavu. Jeho prodloužení zatím nechystá. Do pátku se očekává, že vedení madridského regionu vyhlásí opatření, která španělská vláda bude považovat za dostatečná. Šéfka madridského regionu Isabela Díazová prosazuje karanténní omezení pouze v takzvaných zdravotnických zónách s nejhorší epidemickou situací, což ale v předchozích týdnech španělská vláda nepovažovala za dostačující.

Madrid už plánuje omezení na Vánoce

Radnice madridské metropole už oznámila, že zruší tradiční tříkrálové procesí začátkem ledna a že připravuje omezení na vánoční svátky. Rozhodne se podle aktuální epidemické situace, omezena ale zřejmě zůstane návštěvnost veřejných uzavřených prostor.

Další karanténní omezení kromě Navarry, kde se dotknou téměř 700 000 obyvatel a kde se nově také zavřou bary a restaurace, oznámila tento týden i vláda regionu Kastilie-León, která uzavřela od úterý na dva týdny města Burgos (asi 175 000 obyvatel), Aranda de Duero (33 000) a Miranda de Ebros (35 000) a prodloužila uzavírky v Palencii a Leónu. Už od soboty platí také omezení pohybu pro asi 145 000 obyvatel Salamanky.

Katalánsko chce zavřít v noci obchody

Opatření zpřísňuje i druhý nejhůře postižený španělský region Katalánsko, který od víkendu na dva týdny zavřel bary a restaurace (smí prodávat jen jídlo s sebou) a od úterka nařídil zavřít od 22:00 do 7:00 obchody s nonstop provozem. Cílem opatření je zamezit šíření koronaviru zejména mezi mladými, kteří po uzavření barů v těchto obchodech nakupovali alkohol a srocovali se jinde, ač jsou v Katalánsku zakázána shromáždění více než šesti osob. Uzavírkou obchodů v noci se chce katalánská vláda vyhnout zavedení nočního zákazu vycházení.

Počet hospitalizovaných s nemocí covid-19 v Katalánsku výrazně roste, za posledních deset dní se zdvojnásobil, v některých nemocnicích ztrojnásobil. Proto některé katalánské nemocnice ruší plánované operace, jiné to zvažují během týdne či dvou. Důvodem je i rostoucí počet nakažených zdravotníků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa